Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Monseniorul Celli anticipă teme și perspective ale următorului congres promovat de dicaster

Presa catolică la școala comunicării digitale

De Giampaolo Mattei

Mandatul lui Benedict al XVI-lea este clar: a transforma multiforma planetă digitală într-o primitoare piață virtuală unde oameni să se poate cunoaște pentru a dialoga, exploatându-i pe deplin potențialitățile. Și pentru a răspunde la misiunea primită de la papa, arhiepiscopul Claudio Maria Celli, președinte al Consiliului Pontifical al Comunicațiilor Sociale, a convocat un congres despre rolul presei catolice în era digitală care se va desfășura între 4-7 octombrie 2010 în Vatican.

Prezentând întâlnirea pentru ziarul L'Osservatore romano, Monseniorul Celli dă la o parte orice echivoc posibil și anticipă că de la congres "nu trebuie să se aștepte cine știe ce pronunțări, anunțări de noi strategii sau chemări la arme". E vorba de "un punct privilegiat de observație pentru a analiza problemele cruciale ale comunicării catolice la nivel mondial, într-un context de dialog și de deschidere față de toți". O "cărămidă în plus" pentru realizarea "curții interioare a neamurilor", ca să folosim o expresie a pontifului.

Cine va participa la congres?

Am cerut tuturor conferințelor episcopale să trimită trei reprezentanți: doi implicați direct în presă și unul în domeniul internetului. Deci nu noi am ales participanții; conferințele episcopale delegă persoanele pe care le consideră mai potrivite. Desigur, e vorba aproape exclusiv de laici. Însă nu lipsesc episcopi și preoți.

Cum înaintează adeziunile?

Astăzi înregistrăm înscrierea din 58 de țări cu un total de cel puțin 180 de persoane. Prevedem că în octombrie numărul va crește, și nu puțin. Este un fapt încurajator deoarece conferințele episcopale au perceput importanța de a fi împreună în căutarea unei confruntări care se va baza mai ales pe două tematici: încotro se îndreaptă presa catolică și pe ce baze se poate stabili un dialog cu lumea.

Așadar, va fi o întâlnire cu număr închis, dar nu cu ușile închise.

Da, la lucrări vor participa doar reprezentanții conferințelor episcopale. În aceste zile primim multe alte cereri de înscriere, însă, cu regret, nu putem să le primim.

Ce trebuie să ne așteptăm de la congres?

În linie generală, inițiativa se încadrează în misiunea de a favoriza în lumea catolică o cunoaștere mai mare a instrumentelor de comunicare digitală, favorizând o viziune de ansamblu a problemelor și a perspectivelor care se deschid în acest univers variat. Îndeosebi, va exista o atenție specifică acordată tipăriturilor, cu o deschidere semnificativă față de noutățile digitale. De altfel, astăzi multe ziare, chiar și catolice, sunt în mod prevalent consultate pe internet, prin situri foarte actualizate, mai degrabă decât citite pe hârtie. O realitate care nu ne prinde nepregătiți. Biserica, în abordarea ei comunicativă ab intra și ad extra, are deja prezențe calificate pe internet.

Cum se vor împărți lucrările?

Vom porni imediat cu două mese rotunde. La prima vor interveni câțiva directori de la mari ziare laice din toată lumea pentru o confruntare despre problemele și viitorul presei. Programul este încă pe cale de definire, dar pot asigura că numele vor fi de primă clasă. A doua masă rotundă va face analiza, în detaliu, cu privire la starea de sănătate a presei catolice, dând glas directorilor de la cele mai mari publicații catolice internaționale.

Una din problemele cele mai fierbinți este aceea a spațiului pe care îl pot găsi în presa catolică așa-numitele glasuri ale opoziției.

Este adevărat, observăm că problema trezește deja un interese deosebit. În congres ne vom întreba în mod esențial dacă există argumente care trebuie evitate și dacă trebuie să se dea glas opoziției. Sunt teme care cuprind și raportul dintre comuniunea eclezială și noduri controversate, dintre libertatea de exprimare și adevăr în Biserică. Este important de a vedea aceste probleme din diferite perspective, examinându-le din perspectiva episcopilor, teologilor, ziariștilor, sociologilor și bloggerilor.

De aceea, va fi un congres deschis pentru dezbaterea liberă.

Numai cu un dialog deschis, respectuos, vom putea trasa o panoramă completă și modernă a prezenței catolice în media. Pentru acest motiv programul congresului dă spațiu larg grupurilor de lucru și dezbaterii. Am experimentat asta, recent, și la New Orleans, cu ocazia întâlnirii Catholic Press Association. A fost stimulant dialogul direct, inedit, între ziariști și reprezentanți ai conferințelor episcopale din Statele Unite ale Americii și Canada.

Ultima parte a lucrărilor va fi dedicată internetului.

Există perspective enorme, cu noi oportunități pastorale și posibilități de colaborare. Este natural pentru Biserică să se întrebe despre cum să înfrunte provocările viitorului cu o viziune globală. Este clar: comunicarea aleargă cu viteze diferite: una este Europa și alta este Africa. Schimbul de experiențe rămâne un punct fundamental pentru o creștere în comuniune și chiar în eficiența comunicării însăși.

Cum s-a născut ideea unui congres specific despre presa catolică?

Este completarea unei lucrări de analiză și aprofundare începută de mult de Consiliul Pontifical. În anul 2006 la Madrid s-a analizat despre realitatea televiziunilor catolice. În anul 2007 am valorizat misiunea facultăților de comunicare socială din universitățile catolice pentru a studia cum pregătește lumea academică pe viitorii lucrători în domeniu mijloacelor mass-media, punând accent pe referințele antropologice și etice. Apoi am trecut să examinăm radiourile catolice. În această linie se situează noul congres.

Care sunt regulile pentru presa catolică pe internet?

Există o singură regulă, dar fundamentală: mereu deschiși la dialog cu respect. Ne-am dat seama, și suntem pe deplin conștienți, că noile tehnologii au dat naștere unei adevărate culturi digitale. În linie cu Conciliul al II-lea din Vatican e vorba de a construi un dialog, care nu e ușor dar nu se poate renunța la el. Papa ne-a cerut să exercităm o diaconie a culturii, o adevărată pastorație în lumea exprimării digitale. A exprimat asta clar în ultimul mesaj pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale. Așadar, atenția noastră s-a mutat, puțin câte puțin, de la fiecare mijloc de comunicare la perspectiva culturală pe care noile tehnologii, așa-numita multimedialitate, au creat-o.

Cum credeți să realizați mandatul papei pentru o confruntare deschisă pe terenul modern al celor mai noi sisteme de comunicare?

Benedict al XVI-lea a vorbit despre o "curte interioară a neamurilor". Din partea noastră nu vom lăsa nimic neîncercat pentru a găsi mereu noi puncte de întâlnire pe marile autostrăzi ale comunicării, ale web, făcând în așa fel ca oamenii să poată avea un dialog deschis. Tocmai acest gen de congrese sunt ocazii de actualizare continuă și izvor de idei noi. În această privință, a fost foarte important recentul seminar cu episcopii responsabili pentru mass-media din peste cincizeci de conferințe episcopale. Încercăm să nu pierdem niciodată din vedere noutățile pe care noile mass-media tot mai răspândite și influente le exercită în toată lumea.

(După L'Osservatore romano, 29 august 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat