Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La centenarul nașterii fericitei

A fost amintit în lume mesajul Maicii Tereza

"O existență condusă de pasiunea de a construi viața persoanelor prin iertare și vindecare, arătând lor respect și făcându-le ființe umane autentice, după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Pentru aceasta a voit să vină în India și să devină o soră de Loreto, și a făcut asta și învățând și formând fetele la școală": cu aceste cuvinte cardinalul Telesphore Placidus Toppo, arhiepiscop de Ranchi, a amintit figura Maicii Tereza în omilia de la concelebrarea euharistică prezidată de el la Calcutta în casa generală a Misionarelor Carității. Liturghia a fost epicentrul celebrărilor desfășurate, joi, 19 august 2010, în toată lumea cu ocazia aniversării a o sută de ani de la nașterea fericitei.

Cardinalul a amintit că înainte ca Biserica să devină mai conștientă de datoria sa ecologică, Maica Tereza a înțeles datoria sa față de natură și a voit ca asta să facă parte din propria viață. "Insistența ei asupra sărăciei vieții este și o demonstrație clară a acestui lucru", a spus cardinalul Toppo, îndemnând la urmarea filozofiei întrupată de ea, "instrument al iubirii lui Dumnezeu".

Cu cardinalul au concelebrat, printre alții, arhiepiscopul de Calcutta, Lucas Sirkar, arhiepiscopul emerit Henry Sebastian D'Souza. Prezent, în casa mamă a Misionarelor Carității, sora Mary Prema Pierick, superioara generală a congregației, căreia Benedict al XVI-lea i-a trimis un mesaj personal. Cardinalul Toppo a aprins o lumânare și a așezat-o aproape de mormânt afirmând că "la acest centenar trebuie să ascultăm mesajul Maicii, pentru care am fost creați pentru lucruri mai mari, pentru a iubi și a fi iubiți".

Au fost celebrate Liturghii în toate diecezele indiene. În numele Maicii Tereza, a afirmat arhiepiscopul de Patna, William D'Souza, "Biserica este mereu de partea săracilor prin opere de educație, dezvoltare socială, instruire. Suntem o Biserică ce promovează demnitatea lui dalit, a celor excluși, care lucrează pentru dreptatea socială, conform valorilor Evangheliei". Și arhiepiscopul de Bangalore, Bernard Blasius Moras, a afirmat că Maica Tereza, cu misiunea ei de milostivire și caritate, este un model pentru toată omenirea.

La Tirana, sute de persoane s-au adunat în fața monumentului dedicat Maicii Tereza, în marea piață din capitala albaneză care poartă numele ei, pentru a depune trandafiri roșii. Toate străzile erau împodobite cu mici drapele albe și albastre (culorile sariului Maicii Tereza), cu portrete și fraze celebre ale fericitei. Arhiepiscopul de Tirana-Durazzo, Rrok K. Mirdita, a celebrat o Liturghie în catedrala "Sfântul Paul", în timp ce arhiepiscopul Ramiro Moliner Inglés, nunțiu apostolic în Albania, a prezidat concelebrarea euharistică desfărșurată în catedrala din Vau-Dejës, dedicată Maicii Tereza, la sfârșitul unui pelerinaj la care au participat mii de persoane.

La Skopje, capitala Macedoniei, vechiul oraș Üsküb unde fericita s-a născut la 26 august 1910, Parlamentul s-a reunit în sesiune solemnă. Președintele adunării, Trajko Veljanovski, a subliniat că Maica Tereza rămâne unul din exemplele cele mai înalte de umanism și generozitate din istorie: "Este din Skopje dar aparține lumii întregi", a afirmat el. Arhiepiscopul de Belgrad, Stanislav Hocevar, a amintit-o pe fericită cu o Liturghie în biserica "Preasfânta Inimă", unde mica Agnesë a primit botezul.

În schimb a fost dedicată o amintire personală a Maicii Tereza omilia cardinalului Angelo Comastri, vicar general al Sanctității Sale pentru Cetatea Vaticanului, care a prezidat concelebrarea euharistică în bazilica "Sfântul Laurențiu in Damaso", la roma, în fața a sute de persoane, reprezentanți din congregații călugărești și din comunități de viață contemplativă întemeiate de fericită, voluntari, binefăcători și oaspeți ai conventurilor din capitală. Cardinalul a amintit că atunci când el, tânăr preot, i-a scris Maicii Tereza, care "pe neașteptate", a răspuns. "Foaia de hârtie era foarte săracă, într-un plic foarte sărac", subliniază Comastri. A fost primul contact cu fericita, întâlnită apoi la Roma. Cu acea ocazie Maica Tereza l-a întrebat: "Câte ore pe zi vă rugați?". Monseniorul Comastri a răspuns că el celebra Liturghie în fiecare zi, recitând liturgia orelor și rozariul. "Nu-i suficient", a răspuns sora, cerând să-i promită că va face jumătate de oră de adorație în fiecare zi. "I-am promis și astăzi pot spune că acest lucru a salvat preoția mea", a încheiat vicarul general.

(După L'Osservatore romano, 28 august 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat