Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic Moldova: Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot, în campus vocațional

"Doamne, ce vrei să fac?" a fost tema campusului vocațional organizat în perioada 22-25 august 2010, la Slănic Moldova, la casa surorilor "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot".

Cele trei zile au fost coordonate de către pr. Felician Tiba, sr. Iuliana Sulteș și novicele Bianca și Brigita.

Un campus, cel puțin în accepțiunea surorilor "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", constituie un moment prielnic pentru "a arunca o sămânța", rămânând ca fiecare tânără participantă, ajutată de harul și lumina Duhului Sfânt, s-o lase să rodească.

Aceasta a fost ideea care a provocat campusul de la Slănic Moldova. Am dorit să aruncăm o sămânță fără a avea pretenția că o facem să și încolțească. Aceasta depinde numai și numai de harul lui Dumnezeu.

S-a pornit de la o întrebare aparent banală, dar plină de semnificație: "Ce vreau de la viață?", întrebare care a provocat în mod inevitabil un alt șir de întrebări: "Dar Dumnezeu, ce vrea de la viața mea? Ce îmi place să fac de obicei? Cum mi-ar place să se poarte alții cu mine? Cum îl percep eu pe Dumnezeu? Ce m-aș vedea în viitor? Ce valoare are un dar pentru mine? Ce înseamnă pentru mine rugăciunea? Ce mi-ar place să facă Dumnezeu în mod special pentru mine? Ce fac eu în mod concret pentru Dumnezeu? Cât ai plătit părinților că te-au crescut?"

Treptat fiecare întrebare a devenit o provocare căreia fiecare tânără i-a răspuns cu responsabilitate și maturitate.

Au predominat momentele de rugăciune, de dialog între participante și nu în ultimul rând buna dispoziție. Drumeția însoțită de descoperirea amprentei lui Dumnezeu în natură a constituit și ea una dintre părțile surprinzătoare ale campusului. Sfânta Liturghie la care am participat alături de comunitatea parohială a avut rolul de a "încărca" și mai mult "bagajul" pe care tinerele participante l-au dorit plin și chiar îndesat.

Dintre ideile "geniale" reieșite în urma discuțiilor din grupuri pot fi amintite următoarele: "Slujirea fără iubire se numește sclavagism"; "?ipătul și nervii unei persoane sunt proporționali cu frica care îi stăpânește inima"; "Grija părinților pentru copii nu se poate calcula în bani, ci doar în slujire plină de iubire"; "Dumnezeu este cel dintâi care l-a slujit pe om"; "Iubirea autentică nu costă! E pe gratis și toți au acces la ea!"

Spre sfârșitul campusului s-a alăturat surorilor prezente și sr. Lenuța Băcăoanu, superioara generală a surorilor "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", ocazie de care tinerele prezente au profitat punând diverse întrebări legate de specificul congregației.

La ceas de bilanț, lăsându-se la o parte modestia și diplomația specifice de multe ori acestor momente, s-a putut constata că cele trei zile de campus au constituit într-adevăr o sămânță. Nu știm dacă ea va da roade. Poate că da, poate că nu! Va depinde de mulți factori: de sămânță, de pământul care o primește, de apa care o stropește și mai ales de Duhul Sfânt care face ca totul să fie autentic.

Cuvintele papei Ioan Paul al II-lea, imprimate pe amintirea oficială oferită la sfârșitul campusului, constituie fără echivoc "tema" pe care fiecare participantă și-a însușit-o ca o concluzie a campusului: "Nu vă fie teamă să-l urmați pe Cristos și să acceptați puterea sa. Nu vă fie teamă! Deschideți, ba mai mult, deschideți larg poarta inimilor voastre lui Cristos. Nu vă fie teamă! Cristos știe ce este în interiorul omului. Numai el știe!"

Fie ca Preacurata Fecioară Maria, Mama Preotului veșnic, Isus Cristos, să continue să inspire în Biserică noi "slujitoare"!

Sr. Iuliana Sulteș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-25 august: Slănic Moldova: Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot, în campus vocațional


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat