Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Nr. 20/24.08.2010

Notă cu privire la expulzarea romilor din Franța

Biserica Catolică din România dezaprobă decizia guvernului francez de a-i expulza și repatria pe romi și invită autoritățile civile implicate să fie deschise în a-i primi pe toți și să respecte demnitatea umană.

Așa cum a amintit duminică, 22 august 2010, papa Benedict al XVI-lea, adresându-se pelerinilor de limbă franceză, cu ocazia rugăciunii "Îngerul Domnului", "toți oamenii sunt chemați la mântuire". "Urmându-l pe Cristos, care a venit în lume pentru a-i uni pe oamenii de toate limbile și popoarele - spunea Suveranul Pontif -, trebuie să învățăm să acceptăm diversitățile justificate ale oamenilor". Același lucru l-au subliniat de altfel și reprezentanții Bisericii Catolice din Franța și Italia.

Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, responsabil cu migranții în cadrul Conferinței Episcopilor din România, a declarat următoarele:

"Trebuie să fim deschiși pentru a-i primi pe toți. Expulzarea nu este o soluție, mai ales când vorbim de Uniunea Europeană. Dreptul de a se mișca liber și de a se stabili pe teritoriul UE aparține oricărui cetățean al Uniunii. Așa cum a spus și Sfântul Părinte primirea este un lucru care trebuie să ne mobilizeze pe toți, nu doar pe catolici. Asta cu atât mai mult cu cât trăim într-o lume globalizată.

Problemele legate de imigrare aparțin tuturor. Riscul este ca romii să nu mai fie recunoscuți de nimeni ca aparținând țării lor, să fie mereu marginalizați, alungați dintr-o parte în alta. Trebuie căutate și aplicate programe care să-i ajute să se integreze și să nu fie excluși.

Biserica a lucrat mereu în această direcție și încearcă, atât cât poate, să lucreze în acest sens. Există diferite proiecte în cadrul Caritasului și a diferitelor asociații pentru ajutorarea celor care migrează. Sunt de asemenea multe inițiative pastorale care au drept scop acordarea de sprijin spiritual în promovarea solidarității creștine și umane, iar recent (20-25 august 2010) la Lourdes (Franța) a avut loc pelerinajul țiganilor și al nomazilor. Peste 8.000 de nomazi au participat la celebrările dedicate Sfintei Fecioare Maria a Țiganilor.

În Biserică și în societate toți trebuie să aibă loc. Fiecare om se bucură de aceeași demnitate și de aceleași drepturi. Nimeni nu poate fi exclus. Ne rugăm și sperăm ca toți oamenii să recunoască acest adevăr, iar toate națiunile să promoveze apropierea și solidaritate dintre oameni".

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar


Persoană de contact: pr. Cornel Cadar: tel. 0745/850844; e-mail: cornel@ercis.ro
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat