Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul noii catedrale

Preasfânta Fecioare Maria, regină - reprezintă patroana noii catedralei din Iași. În cadrul unei sfinte Liturghii solemne pontificale s-a celebrat duminică, 22 august 2010, la ora 18.30, hramul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Sfânta Liturghie a fost prezidată de ÎPS Nicolas Foscolos, arhiepiscop de Atena (Grecia), în prezența PS Petru Gherghel și a PS Aurel Percă. Au fost prezenți peste 20 de preoți de la episcopie, din parohiile învecinate și de la Seminar.

Liturghia a început cu o procesiune. Preoții împreună cu cei trei episcopi au îngenuncheat în fața altarului, sub privirea ocrotitoare a Mariei, vizibilă atât în mozaicul de deasupra altarului, cât și prin statuia din partea dreapta a altarului, frumos împodobită.

În cuvântul de salut, PS Petru Gherghel a urat bun venit oaspetelui, însoțit de pr. Cristian Gașpal care lucrează în Atena, și a amintit că în catedrala închinată Mariei se încheie celebrările legate de hramul catedralei începute cu o duminică în urmă când s-a sărbătorit Adormirea Maicii Domnului.

În cadrul omiliei, ÎPS Nicolas Foscolos, care a vorbit în limba greacă, fiind tradus de pr. Cristian Gașpal, a apreciat credința catolicilor din Moldova, mai ales că ei au trecut prin momente grele în timpul comunismului. A văzut manifestarea acestei credințe cu o zi în urmă la Tuta unde s-a administrat sacramentul Mirului și apoi, duminică dimineața, la Tămășeni unde a participat la celebrarea hramului. I-a încurajat pe toți să păstreze credința și s-o întărească. A vorbit apoi despre semnificația sărbătorii Sfânta Fecioară Maria, Regină. Le-a spus tuturor să o imite pe Maria, s-o facă să devină regina gândurilor și a vieților lor. "Astfel, deși sărmani păcătoși fii ai ei, suntem totuși îndemnați să-i imităm virtuțile și drumul (parcursul) sfințeniei sale, pentru ca, la sfârșitul vieții, să putem și să domnim împreună cu ea în gloria cerească", a mai spus episcopul de Atena.

La sfârșitul Liturghiei, PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor pentru participare, subliniind că noi putem fi coroana Mariei. A mulțumit pentru grija care se poartă în Grecia pentru catolicii din România. Ca semn de recunoștință, a oferit oaspetelui o cruce. La rândul său ÎPS Nicolas a dăruit păstorului diecezei un evangheliar.

Luni, 23 august, ÎPS Foscolos s-a rugat împreună cu PS Aurel Percă la sanctuarul din Cacica. În drum spre sanctuar a vizitat câteva mănăstiri din nordul Moldovei.

În zilele acestea arhiepiscopul de Atena a vorbit despre catolicii din Grecia, despre bucuriile și dificultățile pe care le întâmpină în pastorație, și despre necesitatea de a avea mai mulți preoți care să se ocupe de credincioși. S-a bucurat de experiența pe care a avut-o în Dieceza de Iași, mulțumind păstorului diecezei pentru invitație. Toate aceste gânduri le-a exprimat într-un interviu, realizat de pr. Iosif Dorcu, care va fi publicat cât de curând.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 august: Iași: Hramul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină"


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat