Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru a mărturisi Evanghelia în lume

Viitorul Anului Sfintei Preoții

De Javier Echevarría

episcop titular Cilibia

prelat al Opus Dei

Anul Sfintei Preoții s-a încheiat la 16 iunie. Perioada petrecută a fost așa de scurtă încât se poate considera încă total actuală. Așadar, mai mult decât a-i judeca valoarea se merită să privim la reacțiile personale în fața acestui eveniment propus de Biserică. Ce s-a întâmplat? Ce impact a produs asupra noastră a preoților, convocați de Pontiful Roman s-o parcurgem ajutați de figura exemplară a confratelui nostru, sfântul Ioan Maria Vianney?

Sunt întrebări care cer de la fiecare dintre noi un răspuns personal în intimitatea propriei rugăciuni, în fața lui Dumnezeu. Nu vom ajunge la un nivel așa de personal, pentru că nu poate fi acesta obiectivul unui articol, dar vom intra pe un drum nu mai puțin exigent: amintirea obiectivelor indicate de Benedict al XVI-lea și apoi, trăgând consecințele, orientarea reflecției spre viitor.

"Acest an - scria papa în scrisoarea de convocare - vrea să contribuie la promovarea angajării de reînnoire interioară a tuturor preoților pentru o mărturie evanghelică a lor mai puternică și incisivă în lumea de astăzi". Cita și o frază pe care parohul de Ars obișnuia s-o repete și care a fost și care a fost primită în Catehismul Bisericii Catolice: "Preoția este iubirea inimii lui Isus". Pentru a se înțelege pe el însuși, preotul nu trebuie să se limiteze să ia în considerare propria muncă pastorală, ci să meargă mult mai departe, până ajunge la Cristos, în a cărui omenitate reverberează toată viața trinitară și în care însăși viața trinitară se deschide oamenilor.

Din această perspectivă se înțelege profunzimea altor cuvinte ale sfântului Ioan Maria Vianney citate de pontiful roman: preotul "nu se va înțelege bine decât în cer". Numai atunci, dându-și seama de darul infinit și inefabil al dăruirii lui Dumnezeu omului, preotul va gusta pe deplin propria realitate. Dumnezeu nu a voit numai să se comunice oamenilor; a luat însăși natura noastră în Isus Cristos; a instituit Biserica și a chemat oameni determinați care, cu sacramentul preoției, el îi transformă în slujitori și instrumente ale lui. "Îndrăzneala" lui Dumnezeu - a spus Benedict al XVI-lea în omilia pentru încheierea Anului Sfintei Preoții - care, "deși cunoscând slăbiciunile noastre, consideră niște oameni capabili să acționeze și să fie prezenți în locul lui", și are încredere în noi până acolo încât să se abandoneze în mâinile noastre, o astfel de îndrăzneală este "lucrul cu adevărat mare care se ascunde în cuvântul «preoție»".

Cu omilii, scrisori și alocuțiuni pontificale, cu aniversări, congrese și zile de reflecție sau rugăciune, au fost repetate în toată lumea aceste mari adevăruri, îndemnându-i pe toți și în mod deosebit pe preoți la o nouă, profundă și fericită convertire. De fapt, nu se poate gusta un astfel de exces de iubire divină, propriu preoției, fără să ne simțim personal angajați să fim, așa cum spunea adesea sfântul Josemaría Escrivá, "preoți sută la sută". Ce comportă această invitație? A răspunde la această întrebare ar cere o lungă expunere despre teologia și spiritualitatea preoției; totuși este util măcar să ne oprim asupra a trei considerații fundamentale.

Trebuie să fim conștienți de demnitatea preoției, de valoarea și de bogăția pe care le implică această condiție, pentru ca această realitate să impregneze întreaga conduită și să confere autenticitate fiecărui moment al existenței, având certitudinea că, în pofida micimii noastră, Cristos vrea să ne folosească pentru a comunica neamului omenesc roadele operei sale răscumpărătoare.

Preotul trebuie să se identifice cu Cristos, să aibă înseși sentimentele sale (cf. Fil 2,5) și să moară pentru el însuși pentru ca el să locuiască în noi (cf. Gal 2,20): să se simtă stimulat să fie om al euharistiei, să trăiască sfânta Liturghie cu credința că în fiecare celebrare se perpetuează jertfa lui Cristos, mort și înviat, care vine în întâmpinarea Bisericii sale și preotului, pentru a-i atrage la sine și a-i conduce cu Duhul Sfânt până la intimitatea filială cu Dumnezeu Tatăl.

Acest lucru comportă dorința puternică de a sluji, cum gaudio în Cristos și prin Cristos, propria turmă, Biserica și toată omenirea, în așa fel încât în ființa sa, ca și în cea a lui Isus, să nu aibă loc egoismul sau indiferența în fața necesității celorlalți. Acest lucru implică să se dedice cu angajare, chiar dacă asta costă, la ceea ce contribuie la binele sufletelor, cu o caritate efectivă, în predicarea cuvântului lui Dumnezeu și în sacramentul reconcilierii.

Anul Sfintei Preoții ne-a situat, în timp și din timp, în fața veșnicului, în fața unei iubiri a lui Dumnezeu care nu trece, nu se întrerupe, este mereu tânără și activă; cu realitatea - fericită, surprinzătoare și profund adevărată - că această iubire, vizibilă în Cristos Isus, se transmite prin intermediul Bisericii, fiecărui creștin și fiecărui preot. Anul Sfintei Preoții este destinat, fără îndoială, să producă multe și variate roade în predică, în cateheză, în îngrijirea liturgiei, în diferitele domenii ale pastorației și în mod fundamental în reînnoirea interioară a fiecărui preot, și chiar creșterea numărului de seminariști în dieceză. Îndrăzneala lui Dumnezeu, despre care a vorbit Benedict al XVI-lea, ne convoacă pe toți "în așteptarea «da»-ului nostru".

(După L'Osservatore romano, 21 august 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat