Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mons. Marchetto: problema-rrom interesează toată Europa

Comentând recentele expulzări voite de Franța

Expulzările, conform dreptului european, nu pot fi colective și este important ca Europa să privească la problema-rrom pentru prezent, dar și pentru viitor. Asta a afirmat, la microfoanele de la Radio Vatican, Monseniorul Agostino Marchetto, secretar al Consiliului Pontifical pentru Migranți și Itineranți.

Așa a intervenit prelatul cu privire la decizia guvernului francez de a repatria câteva grupuri de rromi. De fapt, la 19 august au părăsit Franța 89 de rromi, decolați cu zborurile de linie cu destinația București; în timp ce vineri alți 139 au plecat cu destinația România și Bulgaria.

De la începutul anului până la sfârșitul lunii august se prevede că vor fi trimiși circa 850 de rromi în țările lor de origine, a informat ministrul francez al Imigrării, Eric Besson, în timpul unei vizite la Washington, care a precizat că toate aceste persoane au ales în mod voluntar să părăsească Franța în schimbul unei contribuții de 300 de euro de persoană.

Comentând evenimentul, Monseniorul Agostino Marchetto a amintit imediat că la începutul lunii august au fost dezafectate 51 de tabere ilegale. Un fapt, a subliniat el, care "cu siguranță a creat o situație de non-libertate", deci "o situație de lipsuri, pentru acești frați ai noștri, care desigur poate să-i condiționeze în ceea ce privește acceptarea unui anumit tip de ajutor economic care îi susține în această plecare".

"Desigur - a continuat el - trebuie să credem și că expulzările nu pot fi colective conform dreptului european", afară de cazul în care nu se află în fața "unui pericol grav pentru siguranță".

"Bineînțeles - a adăugat prelatul - există o legislație care obligă primăriile care au mai mult de 5.000 de locuitori să creeze zone protejate și la dispoziția celor pe care ei îi numesc - întocmai - «gens de voyage» și pe care noi îi numim «rrom» și «sinti» etc., motivul pentru care Franța se află în situația de a nu fi respectat o lege care a fost creată tocmai pentru a proteja aceste persoane și pentru ca să nu există tabere ilegale".

Mons. Agostino Marchetto a invitat apoi să nu se subevalueze "problema-țigani" care "este o problemă gravă pentru Europa, pentru că e vorba de cel mai numeros grup minoritar din Europa: e vorba de cel puțin 12 milioane de persoane între care cinci milioane de copii care ar trebui să meargă la școală".

"Toate sunt realități importante pentru Europa de astăzi și de mâine", a încheiat el.

(După Zenit, 20 august 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat