Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Devoțiunea sfintei Clara față de preasfântul sacrament

Ca în fiecare an, în ziua de 11 august 2010, am avut bucuria de a o sărbători pe sfânta Clara de Assisi (confondatoare, împreună cu sfântul Francisc de Assisi, a celui de-al doilea Ordin Franciscan, cunoscut sub numele de Ordinul "Sfânta Clara" sau Clarise).

În timpul sfintei Liturghii, pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali, ne-a propus spre meditație umilința și sărăcia sfântului Francisc și a sfintei Clara, precum și dimensiunea contemplativă a sfintei Clara și iubirea ei față de cuvântul Domnului. În salutul final al părintelui Alois Fechet, care ne-a transmis salutările și binecuvântarea Excelenței sale Petru Gherghel, a scos în evidență iubirea și contemplarea sfintei Clara față de cuvântul Domnului și față de Euharistie.

În același sens, aș dori să exprim iubirea și venerația sfintei Clara față de preasfântul sacrament, așa cum reiese din Fonti Francescane (FF). Venerabilul papă Ioan Paul al II-lea, în scrisoarea sa apostolică Mane nobiscum Domine, scrie: "Înaintea noastră stau exemplele sfinților, care au găsit în Euharistie hrana necesară pentru drumul lor spre perfecțiune. De câte ori au vărsat lacrimi, fiind mișcați de experiența unui mister așa de măreț..." (MnD, nr. 31).

"Cât de intensă a fost devoțiunea plină de iubire a fericitei Clara față de sacramentul altarului reiese din însăși faptele sale", spune Fratele Tommaso da Celano (FF, 3209). Ca și Francisc, ea dorea ca trupul Domnului să primească onoarea și respectul cuvenit. Chiar dacă era semnată în trupul ei de o "mare infirmitate care o constrânse la pat, se ruga să fie ridicată și susținută cu rezemători adaptate și, șezută, țesea pânzeturi nespus de fine cu care făcea peste cincizeci de corporale și, închizându-le în casete roșcate sau de mătase, le trimitea la diferitele biserici situate pe toată câmpia sau dealurile din apropierea cetății Assisi" (FF 3209). Aceste țesături delicate, pregătite de ea pentru trupul Domnului, din sfânta Euharistie, ne arată inima ei sensibilă, până într-atât încât, "atunci când vroia să primească trupul Domnului vărsa lacrimi de iubire..." (FF 3210).

Din aceste scrieri transpare relația ei vitală, personală și afectivă cu Domnul Isus, prezent în sfânta Euharistie. În orice situație și dificultate, Clara găsea puterea în cuvântul întrupat, prezent în sfânta taină. Prin puterea rugăciunii și a credinței sale, în Isus euharistic, îndepărtează saracenii care erau deja intrați în curtea mănăstirii, fără să facă vreun rău sau vreo daună călugărițelor și mănăstirii. În această sărăcie de mijloace umane, materiale, în imposibilitatea de a se putea apăra, Clara recurge la arma cea mai puternică a rugăciunii, încrezându-se totalmente în intervenția puternică a lui Dumnezeu. Așa bolnavă cum era, "a cerut surorilor să fie dusă până la ușa refectorului și să i se aducă pixida în care se păstra preasfântul sacrament al trupului Domnului nostru Isus Cristos. Aruncându-se în genunchi, s-a rugat cu lacrimi, spunând, printre altele, aceste cuvinte: "Doamne, privește tu la aceste slujitoare, deoarece eu nu le pot apăra"... și o voce îi răspunde: "Eu te voi apăra întotdeauna". Clara asigură surorile: "Nu vă temeți, deoarece eu sunt garanta voastră. Acum nu vi se v-a întâmpla nici un rău, și nici pe viitor, ca să ascultați de poruncile lui Dumnezeu..." (FF 3060).

Același har cere și obține și pentru orașul Assisi, care, prin intermediul rugăciunilor ei, este eliberat de trupele dușmane. Clara aude aceeași voce care îi răspunde: "Cetatea va îndura multe pericole, dar va fi ocrotită" (FF 3060). De atunci orașul Assisi amintește în fiecare an episodul eliberării prin rugăciunile Clarei cu "sărbătoarea votului", în ziua de 22 iunie, zi în care primarul orașului merge să aducă omagiul său sfintei Clara.

Să privim la sfinți care în diferite moduri ne învață iubirea și devoțiunea față de "sacramentul altarului".

Surorile Clarise


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat