Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Djébonoua: Al patrulea aniversar patronal

Duminică, 15 august 2010, Biserica întreagă a sărbătorit-o pe Sfânta Fecioară, înălțată cu trupul și cu sufletul la cer. Într-un mod special, credincioșii din Parohia Djébonoua din Coasta de Fildeș o cinstesc pe Sfânta Fecioară pentru că este patroana parohiei.

În Africa, există un respect deosebit față de propria mamă. Sfânta Fecioară este mama lui Isus, dar și a tuturor celor care cred în el. Astfel, toți credincioșii parohiei dis-de-dimineață au invadat străzile orașului pentru a participa la procesiunea în cinstea mamei noastre cerești.

Procesiunea a început dintr-o parte a orașului și a fost o adevărată mărturie de credință pentru toți locuitorii orașului.

Biserica a fost împodobită maiestuos ca niciodată, semn de prețuire față de cea care a dat viață Fiului lui Dumnezeu. Băncile au fost insuficiente pentru toți cei prezenți.

Sfânta Liturghie solemnă a fost prezidată de pr. Germain, vicar episcopal și responsabil al decanatului nostru, care ne-a invitat pe toți la bucurie, la rugăciune și la sărbătoare, iar părintele predicator, pr. Leonard, fiu al satului și paroh de Ouellé, a reușit, vorbind în franceză și baoulé, să-i facă pe toți atenți, să intre în profunzimea acestei sărbători și să facă anumite legături cu tradiția locală.

Așa cum un fiu care reușește în viață își ajută familia pentru a se ridica și într-un mod particular pe mama sa, la fel și Isus, fiind Fiul lui Dumnezeu care a înviat din morți, era normal să o atragă la sine pe mama sa la sfârșitul vieții pământești pentru a se bucura de gloria sa.

Atmosfera de sărbătoare și bucuria ce se exprima prin cântec și dans erau de nedescris, ne-am simțit ca într-un colț de rai.

Este al patrulea hram al parohiei noastre, iar nașa parohiei (din cauza sărăciei se alege ca naș o persoană bine înstărită pentru a ajuta comunitatea fie pentru întreținerea bisericii, fie a preoților, fie a diferitelor sărbători la care sunt și invitați străini), din cauza unui accident, nu a putut participa niciodată până acum, de această dată era prezentă. Și ea și-a exprimat mulțumirea spirituală pe care a simțit-o pe tot parcursul acestei sărbători.

La sfârșitul celebrărilor, după mulțumirile de rigoare, am cerut Mamei noastre cerești să mijlocească darul păcii pentru Coasta de Fildeș. Așa cum ne-a adunat împreună pe toți cei veniți din toate colțurile țării pentru a o sărbători, la fel să mijlocească pe lângă Fiul ei darul unității între toți locuitorii țării pentru ca împreună să putem ajunge la o reconciliere națională spre binele tuturor.

Sărbătoarea s-a terminat cu punerea primei pietre a unei grote în cinstea Sfintei Fecioare, în partea dreaptă a bisericii, un alt semn de iubire și prețuire pentru mama noastră cerească.

Fie ca și această sărbătoare să fie o oportunitate pentru ca mulți alții să vină și să se convertească Domnului, cunoscând-o mai întâi pe Maria, mama Fiului lui Dumnezeu. Maria este o ușă de intrare în împărăția lui Dumnezeu.

Pr. Gabriel Cimpoeșu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 august: Djébonoua: Al patrulea aniversar patronal


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat