Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Coman: Campus "Înconjurul lumii în cinci zile"

În perioada 12-14 august 2010 s-a desfășurat un campus pentru copii, în Parohia Coman, anul acesta având ca temă "Înconjurul lumii în cinci zile".

Organizatorii campusului au fost două dintre surorile din Congregația "Slujitoarele Preacuratei de Parma", sora Daniela și sora Cecilia, părintele paroh Daniel Cobzaru și animatorii din Coman. Acest an a fost diferit, deoarece un grup de tineri italieni ne-a vizitat și ne-a ajutat în desfășurarea activităților campusului, a fost în același timp un schimb de experiență, fiecare având ce învăța de la celălalt. Grupul tinerilor italieni a fost însoțit de părintele Francesco, parohul lor, care ne-a încântat cu foarte multe cântece în limba italiană.

Anul acesta s-au înscris mai bine de 120 de copii, aceștia fiind împărțiți în patru grupe în funcție de vârstă. Din grupa norișorilor au făcut parte copiii între 3 și 5 ani, din grupa steluțelor cei între 6 și 9 ani, din grupa inimioarelor copiii între 10 și 11 ani și din grupa florilor copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 16 ani.

Pentru a-i învăța pe copii cât mai multe lucruri noi, au fost amenajate patru ateliere și anume: atelierul de lucru manual, grupul de cântece, grupul de la dansuri și grupul de la jocuri.

La atelierul de lucru manual, copiii au avut posibilitatea de a-și confecționa brățări și coliere din mărgeluțe de toate culorile, formele și dimensiunile.

De asemenea, la grupul de la jocuri, participanții au învățat multe jocuri noi, cele mai iubite fiind cele care includeau apa și mingea.

Grupul de la dansuri a avut grijă ca fiecare copil să învețe toți pașii, toate mișcările. Aceștia au dansat pe ritmuri populare românești și au avut ocazia de a dansa și pe ritmuri argentiniene și indiene, și nu numai. Cum am mai precizat, la grupul de la cântece a fost părintele Francesco, care ne-a învățat multe cântece noi, dar în același timp ne-a și binedispus. În fiecare grup au fost atât animatori din parohie, cât și animatori italieni.

Fiecare zi a campusului a început cu un cântec sau o rugăciune, după care a urmat o scurtă piesă de teatru jucată de către animatori. După piesă a avut loc cateheza cu toate grupele, legată de piesa de teatru.

Copiii s-au dăruit trup și suflet activităților, lăsându-se conduși de sentimentul iubirii față de aproapele.

La prânz copiii au fost liberi, fiecare ducându-se la casa lui pentru a servi masa și pentru a se odihni. La întoarcere, aceștia si-au reluat programul, dar nu înainte de a recita sfântul Rozariu în biserică.

Pentru a mai uita de oboseala și căldura de peste zi, copiii au fost serviți cu ceva dulce de către animatori.

În semn de mulțumire pentru darurile primite, copiii au rămas la sfânta Liturghie, care s-a celebrat la ora 18:00.

Ultima zi a campusului a fost una specială. S-a organizat un spectacol, la care au fost invitați părinții, în cadrul căruia s-au putut vedea dansuri, atât moderne, cât și populare, două scenete, una jucată de animatorii din parohie și cealaltă de animatorii italieni, și cântece în limba romană și limba italiană, însoțite în același timp de gesturi.

Pentru a ne arata originea, copiii s-au îmbrăcat în costume naționale, spre surpriza italienilor, care au fost foarte încântați să ne vadă.

La sfârșitul spectacolului, părinții, care ne-au privit cu drag, au fost invitați să danseze pe ritmuri populare, în ciuda căldurii care era.

Campusul s-a încheiat oficial abia după sfânta Liturghie, la care au participat și copiii și părinții lor. În cadrul acesteia copiii i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru aceste zile minunate pe care le-au petrecut împreună, în care s-au simțit bine.

La sfârșitul sfintei Liturghii, participanții la campus au primit premiile promise și mult dorite.

Le mulțumim organizatorilor, pentru că s-au străduit ca totul să decurgă bine și pentru că ne-au ajutat să înțelegem mai bine sensul acestor zile, și lui Dumnezeu, pentru că ne-a oferit oportunitatea să-i întâlnim pe acești tineri italieni de la care am învățat multe lucruri.

În urma acestor zile rămâne prietenia strânsă dintre copiii din Coman și tinerii din Italia, și nu numai.

De acum înainte sunt mult mai multe șanse ca între copiii din parohie să fie mai multă înțelegere și respect, atunci când va fi vorba de activități făcute împreună.

Ștefania Horvat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-14 august: Coman: Campus "Înconjurul lumii în cinci zile"


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat