Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Principalele evenimente pentru centenarul nașterii Maicii Tereza

Sunt în toi pregătirile pentru centenarul nașterii Maicii Tereza de Calcutta (Skopje, 26 august 1910 - Calcutta, 5 septembrie 1997). Congregațiile călugărești întemeiate de fericită și Bisericile particulare din lume vor sărbători aniversarul prin celebrări euharistice, privegheri de rugăciune, novene, simpozioane, sub tema comună "Dumnezeu ne-a creat pentru lucruri mai mari: a iubi și a fi iubiți".

Ca pregătire pentru centenar, Misionarele Carității și Centrul Maica Tereza de Calcutta au difuzat un text care expune câteva reflecții despre viața fericitei și despre contribuția ei adusă Bisericii și lumii.

Prin exemplul ei - se citește în document - persoane de orice crez religios au început să experimenteze că numai dăruirea poate să satisfacă dorința spirituală înnăscută în orice creatură: o dorință spirituală care tinde la raportul cu Dumnezeu și trece prin iubirea față de aproapele.

Este citat în această privință magisteriul lui Benedict al XVI-lea în Deus caritas est: "Iubirea față de aproapele este o cale pentru a-l întâlni și pe Dumnezeu" (nr. 16), pentru că "în cel mai mic dintre frați îl întâlnim pe Isus însuși și în Isus îl întâlnim pe Dumnezeu" (nr. 15).

În continuare este amintit și ceea ce a spus Ioan Paul al II-lea într-o audiență pentru aniversarea a trei ani de la moartea Maicii Tereza: "Ea a întrupat acea iubire pe care Isus a indicat-o ca semn distinctiv pentru discipolii săi: «Din aceasta vor ști toți că sunteți discipolii mei, dacă veți avea iubire unii față de alții» (In 13,35)".

Textul mai prezintă "cotidianitatea" iubirii Maicii Tereza, o iubire alimentată de gesturi mici, de oportunități oferite tuturor de a alina suferințe, singurătate, descurajare în orice loc și circumstanță, începând de la propria familie, cu obiectivul de a transmite aproapelui însăși iubirea lui Dumnezeu.

Fericita sintetiza astfel surorilor vocația universală la iubire: "Cu toții suntem chemați la perfecțiunea carității: sfințenia, nu un lux al câtorva, ci o simplă datorie pentru fiecare dintre noi".

În partea sa conclusivă textul evocă un text dintr-un discurs rostit de Benedict al XVI-lea la 10 februarie 2007 într-o întâlnire cu Milostivirile din Italia și Donatorii de sânge: "La judecata finală - afirma papa - Dumnezeu ne va întreba dacă am iubit nu în mod abstract, ci concret, cu faptele (cf. Mt 25,31-46)... La sfârșitul vieții - îi plăcea sfântului Ioan al Crucii să repete - vom fi judecați despre iubire".

Născută din părinți de etnie albaneză, originari din Kosovo, fericita va fi amintită la 26 august la Skopje, în Republica ex-iugoslavă Macedonia, cu o sesiune a Parlamentului macedonean, după care va urma prezentarea Premiului național "Maica Tereza". După-amiază, o sfântă Liturghie solemnă va fi prezidată la ora 18.00 în catedrala "Preasfânta Inimă" de Mons. Stanislav Hočevar, arhiepiscop de Belgrad, după care va urma deschiderea expoziției fotografului croat Zvonimir Atietić, la Casa Memorială "Maica Tereza". Celebrările în Macedonia vor continua până la sfârșitul anului 2010.

În Albania, un pelerinaj național a fost promovat la 26 august la catedrala Vau-Dejës, în Dieceza de Sapa, care va fi dedicată Maicii Tereza cu o liturgie euharistică prezidată de Mons. Rrok Kola Mirdita, arhiepiscop de Durres-Tirana; vor concelebra nunțiul apostolic în Albania, arhiepiscopul Ramiro Moliner Inglés și întregul episcopat local.

Kosovo, care a proclamat anul 2010 "Anul Maicii Tereza", o va sărbători pe fericită la 5 septembrie, ziua sărbătorii liturgice, dedicându-i o biserică-sanctuar la Pristina; templul a fost început în anul 2003 prin voința episcopului Sopi și a președintelui Rugova și completat sub episcopul Dodë Gjergji, actual administrator apostolic din Kosovo.

La Roma, cardinalul Angelo Comastri, vicar general al Sanctității Sale pentru Statul Vatican, va prezida o sfântă Liturghie în bazilica "Sfântul Laurențiu în Damas", la ora 19.00, la care vor participa congregațiile călugărești și comunitățile de viață contemplativă întemeiate de fericită, prezente la Roma, împreună cu voluntarii, cu binefăcătorii și cu oaspeții primiți în conventurile romane. Celebrarea este precedată de inaugurarea unei expoziții fotografice cu titlul "Fericita Tereza de Calcutta, viața, operele, mesajul" pregătită la Palatul Cancelariei.

Cu ocazia sărbătorii liturgice, inițiativele spirituale se vor desfășura în biserica "Sfântul Grigore la Celio", cu privegherea de rugăciune de sâmbătă, 4 septembrie, și liturgia euharistică de duminică, 5 septembrie, oficiată de cardinalul Ivan Dias, prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor.

Liturgii și novene sunt prevăzute în alte orașe italiene - Torino, Genova, Bologna, Florența, Napoli, Reggio Calabria, Palermo, Cagliari - și europene, între care Paris, Madrid, Barcelona, Copenhaga, München.

În India, unde Maica Tereza a ajuns în anul 1929 și unde a petrecut mare parte din existența ei, celebrările încep la 17 august cu o novenă în toate parohiile din Arhidieceza de Calcutta, sediu al Casei Mamă a Misionarelor Carității, unde centenarul va fi deschis la 26 august cu o celebrare euharistică prezidată de cardinalul Telesphore Toppo, arhiepiscop de Ranchi.

La New Delhi, un dens program de evenimente, care include un simpozion despre fericita Maica Tereza și două spectacole de dans și teatru, este prevăzut între 23-31 august, la inițiativa Conferinței Episcopale din India (CBCI) și cu concursul UNESCO. Tot în capitala federală se va mai ține comemorarea publică, sâmbătă 28 august, în prezența președintelui indian Pratibha Devisingh Patil; cu acea ocazie va fi prezentată în mod oficial moneda dedicată călugăriței de statul indian, care a voit să proclame ziua de 26 august "Ziua națională a orfanilor", ca recunoaștere a grijii Maicii Tereza față de micile victime ale singurătății și părăsirii.

(După Zenit, 17 august 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat