Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mircești: Maria - imagine a Bisericii

Creștinii catolici și ortodocși din Mircești, județul Iași, au celebrat - caz fericit într-o localitate mixtă - în ziua de 15 august 2010 hramul bisericii, "Adormirea Maicii Domnului", dar totodată și sărbătoarea învierii și înălțării ei cu trupul și sufletul la cer.

Ca și pentru toată creștinătatea, această zi a fost o zi de mare bucurie, căci în aceasta zi ne-a reamintit și de fericita speranță a învierii și înălțării noastre, căci Maria, una cu un trup exact ca al nostru, a fost deja înviată și înălțată cu trupul și sufletul la cer, și a fost așezată de Isus la dreapta sa, așa cum a făcut regele Solomon cu mama sa (cf. 1Rg 2,19c), a fost introdusă în lăcașul ceresc, așa cum regele David a introdus Arca Alianței în Ierusalim (cf. 1Cr 15,3), așa cum se va întâmpla și cu noi la Parusie.

Sf. Paul scrie foarte clar: "Dar acum, Hristos a înviat din morți, fiind pârga celor adormiți. Căci dacă moartea a venit prin om, tot prin om a venit și învierea morților. Și după cum toți mor în Adam, tot așa, toți vor învia în Hristos; dar fiecare la rândul cetei lui. Hristos este cel dintâi rod; apoi, la venirea Lui, cei ce sunt ai lui Hristos" (1Cor 15,20-23) - citatul este în transcrierea ortodoxă.

Conform unor mărturii foarte vechi, de pe timpul apostolilor, ajunse până la noi prin sf. Ioan Damascenul, ni se spune că sf. Toma, care n-a putut lua parte la înmormântarea Mariei, după adormirea ei în Domnul, a cerut să vadă și el mormântul și eventual să-l și deschidă, ca să-și ia și el rămas bun de la ea. Dar când s-au dus la mormânt, ca și la mormântul lui Cristos, piatra era dată la o parte, mormântul Mariei era gol și frumos parfumat, iar niște îngeri le-au spus că Maria a înviat și că Isus a luat-o cu el în ceruri. De atunci creștinii au început să creadă în învierea și înălțarea Mariei și să fie tot mai convinși de învierea și înălțarea lor la cer.

Aveam destula garanție a învierii și înălțării noastre la cer de la Parusie, în Isus, care având un trup ca al nostru, a fost înviat de Duhul Tatălui (Rom 8,11) și înălțat în slava Tatălui. Dar prin învierea și înălțarea la cer a Mariei, noua Eva, așa cum o numește sf. Irineu pe Maria, aceasta garanție ne este sporită și întărită, iar angajarea noastră în imitarea virtuților ei ne este clarificată și urgentată.

Deci, pentru întărirea speranței în învierea și înălțarea celor credincioși, Dumnezeu a anticipat învierea și înălțarea la cer a Mariei, așa cum tot în ea a anticipat și virtuțile necesare pentru a o urma în slava cerească, virtuți redate de sf. Paul: credința, sfințenia, frumusețea și neprihănirea (cf. Ef 5,27).

De acum, oricine dorește să o urmeze pe Fecioara Maria în învierea ei fericită și în înălțarea ei glorioasă la cer, trebuie mai întâi să o urmeze în credința ei, în rugăciunea ei, în mărturia ei despre Cristos, în iubirea ei pentru Isus și semeni, în disponibilitatea slujirii ei, în jertfirea ei de sine, în sfințenia și neprihănirea ei. Căci în Maria nu avem numai o imagine escatologica a învierii și înălțării noastre la cer, ci avem și o imagine profetică a trăirii creștine de fiecare zi.

Dar în Maria înviată și înălțată cu trupul și sufletul la cer, am mai primit ceva, am primit și o puternică mijlocitoare pe lângă Fiul ei, Isus. De aceea creștinii buni aleargă la ea spunând: "Nu s-a auzit niciodată să fi fost cineva părăsit, din cei care au cerut ajutorul și mijlocirea ta" (Sf. Bernard).

Au consemnat preotul catolic Ioan Lungu
și preotul ortodox Alin Hobinca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 august: Mircești: Maria - imagine a Bisericii


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat