Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul copiilor din Parohia "Sfânta Tereza" din Iași la sanctuarul din Cacica

Un grup de aproximativ 50 de copii ai Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a răspuns cu bucurie invitației PS Petru Gherghel de a participa la pelerinajul ministranților, copiilor și adolescenților, organizat sâmbătă, 14 august 2010, la Cacica, în solemnitatea Adormirii Maicii Domnului.

Scopul acestui pelerinaj a fost acela de a ne uni în rugăciune cu ceilalți ministranți, copii și adolescenți din Dieceza de Iași, pentru a petrece o zi de vară împreună la sanctuarul marian din Cacica.

Conform programului stabilit, la ora 10.00, la distanță de patru kilometri de Cacica, am pornit pe jos spre sanctuarul și basilica minor, unde, începând cu ora 12.00, a avut loc sfânta Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel. Fiind un pelerinaj al copiilor, Liturghia a fost animată cu mult drag de către toți copiii.

După terminarea sfintei Liturghii, am avut parte și de puțin timp liber până la începerea Festivalului Copiilor. În cadrul acestui festival, la care au mai participat și alți copii din Huși și Bacău, noi, grupul de copii de la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, am prezentat un scurt program artistic, care a cuprins patru cântece și care s-a bucurat de un foarte mare succes.

La sfârșitul acestui pelerinaj, în cadrul adorației de la ora 16.00, glasurile noastre s-au unit în rugăciune îndreptată spre Mama noastră cerească. Din inimile noastre de copii s-au înălțat rugăciuni de cerere, de mulțumire pentru toți cei dragi, dar și pentru binefăcătorii care ne-au fost alături atunci când am avut nevoie și care au făcut posibilă participarea noastră la acest pelerinaj.

A fost o zi frumoasă pentru toți copiii trăind această experiența, mai ales că, pentru mulți dintre noi, a fost prima experiență de acest fel la care am participat, dar cu siguranță nu va fi ultima.

Redăm în continuare și câteva impresii legate de acest pelerinaj.

"Am plecat la Cacica animată de dorința de a trăi un moment unic, de neuitat. M-am întors de la Cacica foarte plăcut impresionată și încărcată de haruri din partea Duhului Sfânt. Nu am cuvinte să mulțumesc părintelui paroh Petru Sescu pentru că a acceptat să merg și eu, deși erau toate locurile ocupate. Totodată, sunt convinsă că Dumnezeu îi va răsplăti pe toți binefăcătorii noștri. Sunt plăcut impresionată de relația care se leagă între preoți și copii. Avem în parohie niște copii minunați, deosebit de talentați. Parafrazând o expresie plastică, pot spune și eu: Copiii sunt un lut bun în mâna unor olari buni (preoții și surorile de la noi din parohie). Totul e la superlativ. Nu găsesc cuvinte care să exprime starea mea de spirit. Vă mulțumesc tuturor, inclusiv copiilor, care ați fost minunați!" (Anca-Beatrice)

"Îndemnul păstorului nostru diecezan PS Petru Gherghel, de a merge în pelerinaj la Cacica, a avut ecou și în rândul credincioșilor din parohia noastră. Noi, copiii și adolescenții, în mod special, ne-am asumat statutul de pelerini și ne-am îndreptat cu toții în gând de rugăciune și cu voie bună spre sanctuarul marian de la Cacica. Rugăciunea și procesiunea au fost un itinerariu spre punctul culminant al zilei, sfânta Liturghie. Deși căldura putea fi o piedică în calea interiorizării, noi i-am dat o altă semnificație, și anume: căldura de afară era emanată de inima Mamei noastre cerești, sfânta Fecioară Maria. După momentele de destindere am participat la binecuvântarea cu preasfântul sacrament și la cuvântul de încurajare al episcopului. Apoi ne-am îndreptat, îmbogățiți în har, spre casă. Sper ca această experiență să devină tradiție". (Marius-Mădălin)

"Când m-am hotărât să-mi îndrept pașii, gândurile și sufletul spre Cacica nu aveam în plan să-i mărturisesc sfintei Fecioare Maria că doresc sau am nevoie de ceva anume. Am pornit la drum pur și simplu. Însă pe durata pelerinajului am început să conștientizez că pot și ar fi bine să-i cer ceva sfintei Fecioare. M-am întors acasă cu mintea limpede și sufletul plin, simt liniștea după care tânjeam de foarte mult timp. Să fie oare o minune?" (Ramona)

"Eu am plecat la Cacica cu inima plină de bucurie. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult acolo a fost mulțimea de copii, dar și de preoți". (Mirabela)

"Aflându-mă la prima mea ieșire cu grupul de copii de la biserică, am fost impresionat de toate activitățile desfășurate cu ocazia acestui pelerinaj. Cel mai mult mi-a plăcut programul artistic și fanfara. Sper să particip și la anul la această zi de rugăciune". (Fabian-Grigore)

"Mi-a plăcut foarte mult pelerinajul nostru la Cacica și m-a impresionat mulțimea de copii care a venit să se roage împreună fără să dea importanță căldurii foarte mari de afară". (Ștefan)

"Pelerinajul nostru, al copiilor, la Cacica a fost cu totul a fost minunat. Pot să spun, fără să mă-nșel, că a fost una dintre cele mai frumoase zile din viața mea din ultimii ani. Deși am mers cam o oră pe jos, nu mi s-a părut deloc greu, știind că la capătul acelui drum voi putea să ofer rugăciunile mele pentru tot ceea ce este important în viața mea. Apoi, când am ajuns la biserică am fost uimită mulțimea de copii pelerini din curtea bisericii. Veniseră sute de copii! Sfânta Liturghie a fost impresionantă. Mi-a plăcut foarte mult și programul artistic susținut de copiii din toate parohiile, în mod special al celor din parohia noastră. A urmat și binecuvântarea, iar după acest moment am plecat spre casă. Un alt aspect al pelerinajului nostru, despre care doresc să amintesc, a fost comunicarea dintre copii. Mi-a plăcut foarte mult felul în care ne-am înțeles cu toții. Eu nu obișnuiam să petrec prea mult timp cu ceilalți copii de la biserică și nu mă așteptam să comunic prea mult cu ei. Însă toți au fost foarte drăguți cu mine, ne-am înțeles minunat și sper să mai fie ocazii de a merge împreună, la care voi participa cu siguranță. Chiar mi-a plăcut totul! Și când mă gândesc că la început nu voiam să merg! Sfătuiesc, așadar, pe toți să participe cu mult curaj la acțiunile organizate de Biserică". (Emma)

"Am mers la Cacica cu gândul de a-i oferi sfintei Fecioare Maria toate problemele mele și m-am întors cu multă bucurie în suflet și cu multe haruri". (Tereza-Maria)

A consemnat Lucia Leahu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 august: Pelerinajul copiilor din Parohia "Sfânta Tereza" din Iași la sanctuarul din Cacica


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat