Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În jurul Maicii Domnului la Cacica

În fiecare an, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, mii de credincioși se adună la sanctuarul de la Cacica pentru a o cinsti pe sfânta Fecioară Maria. Ei i se adresează cu evlavie încredințându-i grijile și problemele, suferințele și încercările, dar exprimându-și, de asemenea, recunoștința pentru numeroasele haruri pe care ea le mijlocește.

Celebrările de anul acesta au fost deschise în ziua de 14 august de pelerinajul copiilor și al adolescenților care au fost invitați la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica de păstorul diecezei, PS Petru Gherghel. Peste o mie de copii și animatori, între care foarte mulți ministranți, s-au întâlnit la câțiva kilometri de Cacica de unde, la ora 10.00, împreună cu PS Petru Gherghel, alți preoți și persoane consacrate, s-au îndreptat în cânt și rugăciune spre sanctuar.

La începutul sfintei Liturghii de la ora 12.00 a fost dezvelită icoana Maicii Domnului de la Cacica ce a fost restaurată și înfrumusețată. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au concelebrat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, și PS Henryk Józef Muszyński, primatul emerit al Poloniei. Pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului de la Cacica, a adresat cuvântul de bun venit tuturor pelerinilor, iar pr. Isidor Dâscă, predicatorul pentru celebrările de anul acesta, i-a îndemnat pe copii să o cinstească pe sfânta Fecioară Maria. Liturghia a fost animată de copii, iar cântările au fost susținute de corul copiilor din Luizi-Călugăra.

La ora 15.00, a avut loc un Festival al Copiilor, în cadrul căruia copii din Parohia "Sfântul Anton" din Huși, Parohia "Sfânta Cruce" din Bacău și Parohia "Sfânta Tereza" din Iași au prezentat diferite cântece, jocuri și scenete, făcând să domnească o adevărată atmosferă de sărbătoare. Pelerinajul copiilor și al adolescenților s-a încheiat cu adorația euharistică celebrată de PS Petru Gherghel, în cadrul căreia trei ministranți au înălțat intenții de rugăciune.

Pelerinajul copiilor și al adolescenților a fost organizat de Oficiul pentru Pastorația, Copiilor, Tinerilor și al Asociațiilor și Oficiul pentru Vocații.

Programul pelerinajului tuturor credincioșilor a continuat cu Calea sfintei cruci urmată de sfânta Liturghie de la ora 18.00 prezidată de PS Aurel Percă. Această Liturghie a fost animată de tineri, seminariști și persoane consacrate. La ora 22.00 a avut loc celebrarea privegherii mariane cu rugăciunea rozariului și procesiunea cu lumânări aprinse. În cadrul acestei celebrări a fost sfințit altarul grotei sfintei Fecioare Maria. Mulți dintre pelerini au înnoptat sub cerul liber în jurul sanctuarului.

Ziua de 15 august, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, s-a deschis cu sfânta Liturghie de la ora 6.00, urmată de celebrările Litughiilor în diferite limbi. La ora 11.00, a început sfânta Liturghie solemnă a sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. În deschiderea Liturghiei a fost dezvelită și binecuvântată statuia papei Ioan Paul al II-lea din fața sanctuarului. De fapt, anul acesta se împlinesc 10 ani de când sanctuarul a fost declarat de către veneratul papă Ioan Paul al II-lea ca basilica minor. La celebrare a fost prezent și un grup de credincioși din Polonia. În cadrul predicii, PS Henryk Józef Muszyński a explicat importanța sărbătorii și a devoțiunii față de Maica Domnului.

Ca în fiecare an, credincioșii prezenți au dat o mărturie vie a credinței lor, manifestându-și recunoștința față de Dumnezeu pentru marele dar pe care l-a făcut omenirii prin sfânta Fecioară Maria.

Pe tot parcursul pelerinajului, numeroși tineri voluntari din Acțiunea Catolică, Scout și Kolping au contribuit cu disponibilitate și generozitate la buna desfășurare a evenimentelor.

Pr. Felix Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-15 august: Pelerinajul diecezan la Cacica (foto: Edi Lucaci)


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat