Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Maximilian Kolbe: "Vreau să-i iau locul"

Ani în șir, în ziua de 14 august, la Auschwitz putea fi văzut un bărbat polonez, Francisc Gajowniczek (a murit la 93 de ani în anul 1995): punea flori într-un loc anume, îngenunchea și se ruga. Deseori era întrebat de cei care îl observau: "Aveți pe cineva drag?". El începea să povestească ce s-a întâmplat în ziua de 14 august 1941. Cum în lagăr fiind, într-o zi au fost scoși zece pentru a fi executați. Printre aceștia era și el, care a cerut să fie cruțat pentru că avea copii acasă. Din rând a făcut câțiva pași în față un preot: "Vreau să-i iau locul", a spus acesta. Era Maximilian Kolbe. "A murit în locul meu", ținea să sublinieze plin de mulțumire și recunoștință bărbatul polonez.

Preotul care a murit în locul acestui tată s-a născut la 7 ianuarie 1894 la Zdunska-Wola (Polonia) din părinți creștini practicanți: Iulian și Maria. La botez a primit numele Raimund. Tatăl era țesător, mama casnică. Dintre cei cinci fii trei au rămas în viață. Din cauza sărăciei părinților, Raimund nu a putut fi dat la școală. A învățat pe lângă preotul din localitate și apoi cu farmacistul. Mai târziu a intrat împreună cu un frate mai mare la călugării franciscani unde și-a continuat studiile. Devenind călugăr, și-a luat numele Maximilian. Timp de șase ani, la Roma, a făcut filozofia și teologia. A fost sfințit preot la 28 aprilie 1918.

La Roma fondează Asociația "Armata Maicii Domnului" prin care dorea convertirea oamenilor prin Maria. Revine în Polonia, la Cracovia. Din cauza tuberculozei cu care s-a întors nu a putut să desfășoare munca de predicator și de profesor. S-a dedicat răspândirii asociației pe care o fondase. În acest scop, la Crăciunul anului 1921 scoate primul număr al unei reviste mariane care în următorii ani se tipărește în milioane de exemplare la Grodno (600 de km de Cracovia) și apoi lângă Varșovia, unde întemeiază așa-numitul "Niepokalanow" (Orașul Mariei). Aici coordona cea mai mare tipografie din Europa.

Cu dorința arzătoare de a răspândi evlavia către Maica Domnului dincolo de granițele țării, merge în Japonia, unde fondează "Orașul Mariei" la Nagasaki. La 24 mai 1930 avea deja o tipografie de unde se expediau primele zece mii de exemplare ale revistei "Cavalerul Maicii Domnului" în limba japoneză. În același loc s-au refugiat orfanii din Nagasaki după explozia primei bombe atomice. Deschide o casă și la Ernakulam (India) pe coasta occidentală.

Se întoarce în Polonia pentru a se îngriji de sănătate. Cel de-al Doilea Război Mondial bătea la ușă. Naziștii interzic tipărirea publicațiilor și confiscă tipografia; călugării au trebuit să plece în alte locuri. Maximilian îi încurajează: "Nu uitați iubirea". Dintre cei 762 de călugări și 127 de seminariști au rămas circa 40 de călugări care au transformat acel loc în case pentru răniți, bolnavi și refugiați.

La 19 septembrie 1939, nemții îl ridică pe părintele Kolbe și pe alți frați călugări. Au fost eliberați în mod neașteptat la 8 decembrie. Întorcându-se în locul lor de lângă Varșovia au reluat munca de asistență a celor circa 3.500 de refugiați dintre care 1.500 erau evrei. După câteva luni, refugiații au fost împrăștiați sau capturați. Părintele Maximilian, împreună cu patru călugări, a fost închis.

Maltratat de paznicii închisorii, pentru că purta haina de călugăr, i s-au dat alte haine. La 28 martie 1940 a fost transferat la Auschwitz, cunoscut ca loc de exterminare. Purta numărul 16.670 și a fost pus să care morții la crematoriu. Mulți deținuți și-au recăpătat liniștea și tăria sufletească în fața morții, ca și în fața vieții, ascultându-l pe umilul preot. Exemplul lui a rămas în conștiințele prizonierilor. "Kolbe a fost un principe între noi", a mărturisit un supraviețuitor.

La sfârșitul lunii iulie a fost transferat la Blocul 14. Desculț și numai în cămașă, Kolbe a fost dus împreună cu ceilalți nouă în "celula morții". Sub călăuzirea preotului, după cum avea să mărturisească mai târziu un paznic, disperarea din celulă s-a transformat în rugăciune și în cântare. Vocile au devenit tot mai slabe și unul după altul au început să moară de foame. După 14 zile au rămas doar patru, printre care și pr. Maximilian. Pentru a termina cu ei, ofițerul SS a decis să li se facă injecții cu acid fenic. Pr. Kolbe a întins brațul în timp ce se ruga. Era 14 august 1941.

Cenușa sa amestecată cu aceea a altor condamnați a fost împrăștiată pe câmp. A fost canonizat la 10 octombrie 1982 de papa Ioan Paul al II-lea. Prin martiriul său el a obținut "victoria prin iubire și credință, într-un loc construit pentru negarea credinței în Dumnezeu", a spus atunci papa.

Preotul care a manifestat în mod sublim dragostea creștină a căutat mereu să-i facă pe oameni să înțeleagă și să experimenteze că prin Maria se pot apropia de Dumnezeu, pot deveni mai buni și mai curați la suflet.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat