Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În dialog cu Monseniorul Ruiz, responsabil al serviciului internet al Vaticanului

Un clic pentru a intra în casa papei

De Gianluca Biccini

Este situl papei și al Sfântului Scaun, punctul rețelei în care se face prezent și viu magisteriul petrin; "brațul, picioarele, glasul virtuale ale pontifului", pentru a ajunge "urbi et orbi" prin autostrăzile digitale: aceasta este imaginea pe care responsabilul serviciului internet al Guvernatoratului, Monseniorul argentinian Lucio Adrian Ruiz, o alege pentru a vorbi despre domeniul internet www.vatican.va care permite accesul la informațiile referitoare la activitatea lui Benedict al XVI-lea și a Scaunului Apostolic. Născut în anul 1965 la Santa Fe, unde a fost hirotonit preot la vârsta de douăzeci și cinci de ani, Monseniorul Ruiz este un specialist al sectorului, făcând studii aprofundate în patrie și în Spania, și predând materii legate de informatică în două atenee romane și la Bogota.

Ce este www.vatican.va?

Este axa fundamentală pe care se sprijină prezența oficială în rețea a papei și a Scaunului Apostolic. Acest sit, putem spune, este maniera virtuală a prezenței ministeriului petrin al pontifului pentru Biserica Universală în internet. Un "mai mult" față de media tradiționale - ziare, radio și televiziune - pentru că grație rețelei se poate reciti, reasculta și revedea permanent peste tot, "până la marginile pământului", orice conținut prezent acolo. Cine vrea poate să ia din izvorul oficial textele și cuvintele complete ale învățăturilor pontificale fără a trece prin alte mijloace, adesea în mod voit tăiate, precum și interpretate.

Situl www.vatican.va este unicul sit oficial al Vaticanului?

Ca sit "al papei", da. Dar există toată familia ".va" care face prezente diferitele realități ale Scaunului Apostolic în mod oficial, de exemplu: www.vaticastaate.va și www.resources.va de asemenea www.operatorisanitari.va etc. Din acest an vor începe să apară multe alte situri ale diferitelor dicasterii romane care vor face parte din familia ".va", adică o reprezentare și prezență virtuală a ceea ce unul găsește în realitatea reală atunci când se vizitează la Roma Scaunul Apostolic. Vatican.va noi îl considerăm un fel de fereastră virtuală a papei în rețea, ca aceea de la Angelus, care-i permite pontifului "să se arate în internet, să apară și să-și facă auzită propria voce și propria prezență în toată lumea. O fereastră care permite, într-un anumit mod, exercitarea ministeriului petrin, de tată și învățător universal, în rețeaua internet. Pentru aceasta, ca la Angelus în Piața "Sfântul Petru" nu există spații de dialog cu acela care vine să-l întâlnească și să-l asculte pe papa, tot așa și în situl nostru nu este prevăzută interactivitate cu utilizatorii: nu este un chat line, nici un social network, nici nu este activă o căsuță de poștă electronică pentru a-i scrie.

Pentru care motiv?

Există motive practice și în același timp teologice. Cât privește primele, e suficient să ne gândim la câtă lume ar vrea să interacționeze cu papa, ceea ce ar face imposibilă gestionarea unei grămezi de muncă de acest fel; cât privește celelalte, trebuie ținut cont că pontifului îi revine misiunea universală, în timp ce pentru cea personală, pentru contactul cu fiecare individ, există preoții și episcopii, al căror rol trebuie valorizat pentru a nu risca să se suprime bogăția Bisericii, care are o întreagă ierarhie de slujiri și de carisme. Totuși, asta nu înseamnă că nu ne dăm seama de necesitatea de a actualiza limbajul, de a-l face comprehensibil utilizatorilor internetului de astăzi, care este atât de schimbat de când situl a apărut pentru prima dată. De aceea studiem o reînnoire nu numai grafică dar și structurală care permite de a se folosi conținutul, ba chiar prezența virtuală a papei, într-o manieră mai bună în internet.

Cum înaintați?

Înainte de toate trebuie clarificat că va fi un proces lung, vatican.va are 500.000 de pagini, adică jumătate de milion. Însă oricum trebuie făcut. Pentru a începe acest parcurs ne-am pus două întrebări. Prima: cum să-l facem pe papa să trăiască în rețea, adică să facem prezent ministeriul său petrin în era digitală. A doua: cum să aprofundăm cunoașterea rețelei, a limbajului său și a culturii sale, pentru a da răspunsuri adecvate, așa cum s-a cerut de către Benedict al XVI-lea în mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale 2010: "Totuși, angajarea în mass-media nu are numai scopul de a multiplica anunțul: e vorba de un fapt mai profund, pentru că evanghelizarea însăși a culturii moderne depinde în mare parte de influența lor". Pentru aceasta este deja prezent în mod permanent la toate nivelele - audio, video și texte - în direct sau în reluare, și toată lumea poate să-l vadă, să-l asculte, să-i cunoască gândirea inspirându-se oficial de la sursă. În definitiv, www.vatican.va nu este un simplu sit, ci este "imaginea misionară a papei" în format digital, în diferite limbi și locuri, grație instrumentelor tehnologiei care permit asta.

De cât timp există situl oficial?

Prima versiune, o pagină cu mesajul lui Ioan Paul al II-lea, dăinuiește de la Crăciunul din anul 1995. Situl cu secțiunile navigabile - Sfântul Părinte, Curia Romană, servicii de informare, arhiva - a fost publicat cu ocazia Paștelui din anul 1997. După modul meu de a vedea, un adevărat eveniment istoric, ca atâtea alte evenimente mari, marcat de clarviziunea unui papă misionar care înțelegea că acest instrument îi permitea să ajungă "până la marginile pământului". Astăzi, cu Benedict, toate acestea iau viață nouă deoarece cu recentele sale mesaje situează internetul printre acele noi instrumente în slujba cuvântului care nu pot să fie ignorate de Biserică. Acel flux de har și de viață care vine din Euharistie are un nou canal pentru a ajunge la oamenii din toată lumea, și Biserica trebuie să accepte această provocare.

Puteți să ne descrieți pe scurt cuvintele principale?

Aria cu cea mai mare activitate de actualizare zilnică este cea dedicată pontificatului lui Benedict al XVI-lea. Calendarul activităților prezintă toate activitățile cu respectiva documentație: video, texte, fotografii. Textele sunt publicate pe sit în timp real, pe cât posibil în mai multe limbi. O secțiune dedicată magisteriului pontifilor de la anul 1900. Toate documentele sunt adunate după tipologii specifice: enciclice, motu proprio, scrisori apostolice, constituții apostolice, mesaje, la care se adaugă catehezele și toate intervențiile zilnice, cum sunt discursurile, omiliile, scrisorile, Angelus, rugăciuni. De exemplu, în ecranul celebrărilor liturgice se poate consulta calendarul actualizat al activităților papei, înzestrat cu indicații și fotografii.

Sunt prevăzute noi cuvinte?

Urmează să lărgim secțiunea pontifilor, incluzând pe toți succesorii lui Petru, încercând să punem pentru fiecare documentele principale în așa fel încât să putem avea fil rouge al magisteriului pontifical on line. În curând va fi publicată culegerea de intervenții legate de activitatea diplomatică a Sfântului Scaun. Sunt pregătite noi documente în secția chineză. Și lucrăm la arhiva video a papei: adică vom crea o pagină cu arhiva tuturor filmelor prezente actualmente pe sit. De fapt, trebuie amintit că din august 2009 înregistrăm streaming-ul transmis de Centrul de Televiziune Vatican pentru fiecare eveniment legat de activitatea pontifului și inserăm filmele în indicele de referință: de exemplu Angelus, audiențe, omilii, călătorii.

Și pagina Focus?

Acest sector din home page este dedicată lansării a noi ferestre. Noi icoane sunt realizate din când în când pentru a face cunoscută o nouă arie a sitului.

Actualmente sunt folosite opt limbi. Sunt prevăzute altele?

Se proiectează o posibilă deschidere pentru rusă și arabă, însă în materie de limbi problema se pune cu posibilitatea personalului la dispoziție.

Câte contacte au loc zilnic?

În medie trei milioane de hits (accesări) pe zi când nu sunt evenimente extraordinare. Dar este oportun de precizat că e vorba de contacte, nu de utilizatori. Pentru că este posibil ca un utilizator să intre de mai multe ori pe zi. Numai cu un nou sistem statistic - pe care-l avem în fază de implementare - vom putea ști numărul efectiv de persoane care navighează în sit.

Care sunt țările care "clichează" mai des?

În ordine primele zece cu accesări mai multe sunt Statele Unite ale Americii, Italia, Spania, Germania și Brazilia, urmate de Coreea de Sud, Mexic, Canada, Franța și China.

Care sunt orele de vârf ale traficului?

Orarul cu activitate mai mare este între 15 și 24 (ora Romei).

Care sunt secțiunile cele mai căutate?

Motoarele de căutare înregistrează printre cuvintele cele mai digitate: vatican sau vaticano, catholic, romano, osservatore, church, santa.

Este posibil să se facă identikit-ul internautului mediu care umblă în universul informatic al Sfântului Scaun?

Depinde de timp și de ocazii. De exemplu, în Săptămâna Sfântă există o prezență mai spirituală; în caz de evenimente speciale, cum sunt călătoriile papei, este în schimb mai jurnalistă și de informație generală. Când a murit Ioan Paul al II-lea și pentru alegerea lui Benedict al XVI-lea ambele fluxuri au coincis, atât cel religios, cât și cel informativ.

O temă fascinantă este cea a siguranței și a atacurilor hacker. Putem să povestim vreuna?

Au existat diferite episoade de-a lungul anilor, pentru a nu vorbi de atacurile zilnice de entitate diferită, dar este bine să nu ne oprim asupra lor din motive de siguranță. Există mereu un raport bun cu Interpolul, Poliția telecomunicațiilor și intelligence italiană care ne ajută în atenta noastră analiză zilnică și protejarea sistemelor noastre. În afară de asta avem un mare ajutor al firmelor care produc sistemele de siguranță, dincolo de relația furnizor-client, există o mare afecțiune față de papa care adună eforturi cu adevărat importante. Ca toate marile sisteme suntem supuși apetitului fie al "celui care descătușează", fie al profesionistului. Trebuie să fim mereu atenți și să urmărim dezvoltarea problemelor de siguranță informatică.

În acest moment să vorbim despre serviciul internet.

Este o realitate care are o dublă misiune: adică serviciul internet și serviciile internet trebuie să furnizeze, la tot Scaunul Apostolic, accesul la internet și toate serviciile legate de el (web, mail, etc.) pentru a duce înainte pe de o parte prezența digitală a papei, a Sfântului Scaun și a statului Vatican în universul internet, și pe de altă parte să ducă lumea spre papa și spre Sfântul Scaun în parcursul invers, favorizând fluxul cerut de Biserică pentru o nouă evanghelizare într-o "nouă cultură". Această realitate din punct de vedere instituțional depinde de Direcția de Telecomunicații a Statului Vatican, care grupează diferitele servicii de telecomunicație cu intenția de a oferi un serviciu eficace și eficient în acest domeniu.

Cum este organizat?

Suntem douăzeci și unu de persoane într-o structură dublă, ca un corp care are doi plămâni: staff-ul tehnic și cel documental-grafic. Primul se îngrijește de aspectele tehnologice pentru cele două finalități: să dea accesul la internet și să ofere serviciile internet; al doilea coordonează și introduce conținuturile care provin de la Sfântul Scaun și de la Statul Vatican și au ca destinație situl. E vorba apoi și de a îngriji organizarea și aspectele grafice din www.vatican.va. Muncă asemănătoare este desfășurată pentru siturile corelate, care au viață autonomă pentru că sunt deosebit de complexe, dar care în același timp interacționează cu noi. Dintre cele mai mari îmi vin în minte cele de la Radio Vatican și de la Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor cu Agenția sa Fides, dar actualmente avem unsprezece în așteptarea de lansare, printre care și cel de la "L'Osservatore romano". Dar aspectul care trebuie subliniat este că această structură dublă, acești doi plămâni, au conștiința că sunt parte a unui singur trup și această unitate creează o forță sinergică nu numai de ajutor reciproc, ci, mai ales, de studiu și înțelegere a misiunii mari care trebuie îndeplinită pentru Biserică, aceea de a duce persoana, prezența papei, în lumea internet "până la marginile pământului".

(După L'Osservatore romano, 11 august 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat