Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pr. Iosif Matei, un preot care comunică prin suferință

Suferința este într-adevăr un mare mister al existenței noastre pământești. Doar simplul fapt de a vorbi despre ea ne înfioară. Când ajungem să o întâlnim în persoanele care ne sunt alături și în mod particular în cei dragi, ne simțim apăsați și poate uneori copleșiți. Când ajungem să o experimentăm în propria noastră piele, căutăm să fugim, să o îndepărtăm cât mai mult de existența noastră pe care o dorim senină și fericită.

Avem însă ocazia să întâlnim și persoane care pe patul suferinței trăiesc cu seninătate și chiar cu un zâmbet senin pe buze acest mare mister.

Am avut ocazia ca la începutul acestei luni să vizităm o persoană deosebită care a fost chemată să trăiască acest mister al suferinței departe de patria sa. Părintele Matei Iosif care se află de circa cinci ani în Italia, în localitatea Villanova Mondovi, în grija Surorilor Misionare ale Pătimirii lui Isus, ne-a găzduit pentru câteva ore în simpla, dar primitoarea cameră din casa surorilor care cu mult drag îi oferă atenția și îngrijirea de care are nevoie. Am avut ocazia să participăm la o sfântă Liturghie celebrată în camera sa, Liturghie la care și el într-un mod foarte umil și simplu a fost concelebrant.

În cele câteva zeci de minute pe care le-am petrecut împreună, nu ne-a putut spune multe lucruri prin cuvinte, însă prin seninătatea privirii și prin zâmbetul constant prezent pe buzele sale ne-a transmis un frumos mesaj de încurajare.

Orice mister, chiar și cel al suferinței, trebuie trăit cu multă dăruire și seninătate. Prin zâmbetul său ne-a spus totul. Este unicul mijloc împreună cu rugăciunea și cu suferința oferita, pe care el, în momentul de față, le mai are la dispoziție pentru a mai spune ceva despre sine și a mai predica altora. Chiar dacă distrofia musculară care îl țintuiește la pat nu îi mai permite nici măcar să respire și să se hrănească fără ajutorul aparatelor, ochii și inima sa continuă să transmită și să vorbească despre marele mister pe care este chemat să-l trăiască.

L-am lăsat pe părintele la fel cum l-am găsit, senin. Noi însă, deși marcați de asemenea suferință, ne-am întors mai senini și parcă mai întăriți în a ne purta crucea și a fi dispuși, nu a înțelege, ci a lăsa ca și în viața noastră să lucreze acest mare mister.

Redăm în continuare câteva date personale despre părintele Iosif Matei, date pe care le considerăm utile celor care l-au cunoscut și o invitație la a-l cunoaște, pentru cei care doar în treacăt au auzit de Sfinția sa, cu precizarea că i-ar face bine și l-ar îmbucura orice vizită din partea celor care, în treacăt prin Italia, zona Torino, i-ar face o vizită.

S-a născut la 7 martie 1950 la Faraoani, în județul Bacău. După absolvirea școlii generale în satul natal, în 1969 a absolvit la Iași Școala de Cantori, iar în anul 1975, prin impunerea mâinilor PS Petru Pleșca, a fost hirotonit preot pentru Dieceza de Iași. A activat ca vicar și apoi ca paroh în mai multe parohii din Dieceza de Iași, iar din anul 2007, după deteriorarea stării de sănătate s-a retras la Villanova Mondovi, Italia, unde este îngrijit cu multă dragoste maternă de către Surorile Misionare ale Patimii lui Isus.

Eugenia și Iosif


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat