Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfânta Clara din Assisi, între hagiografie și istorie

Dincolo de orice suspiciune

De Pietro Messa

Sfântul Francisc de Assisi poate să fie într-un anumit mod definit "sfântul lui Grigore al IX-lea", așa încât la Sfânta Peșteră de la Subiaco n-au existat îndoieli în a-l reprezenta alături de pontif ca și cum era un atribut iconografic al său. De fapt, dacă atunci când era cardinalul Ugolino d'Ostia l-a cunoscut pe Francisc și a avut un rol principal în dezvoltarea fraților minori, ca papă - cu o decizie mai mult unică decât rară - a luat personal inițiativa canonizării lui și i-a comandat fratelui Tommaso da Celano relatarea vieții noului sfânt, adică Vita beati Francisci.

Aceeași istorie pare să se repete cu sfânta Clara și papa Alexandru al IV-lea: de fapt, tocmai cardinalul Rainaldo de Jenne cu scrisoarea Quia vSocios din 16 septembrie 1252 a aprobat Forma vitae, adică Regula, Clarei și odată devenit papă a canonizat-o la Anagni în august 1255, comandând tot lui Tommaso da Celano scrierea vieții ei, adică Legenda sanctae Clarae virginis.

Chiar dacă rămâne un punct de referință important pentru cunoașterea sfințeniei Clarei din Assisi, și această ultimă operă cade sub judecata implacabilă a "istoriografiei suspiciunii" conform căreia hagiografia corespunde numai mitizării, contrapunându-se adevărului istoric care trebuie căutat în altă parte; însuși autorul a devenit nesigur și s-a deschis o adevărată problemă în această privință.

Astfel în cazul Clarei din Assisi izvor de excelență au fost considerate actele Procesului de canonizare, însă privite și ele cu o anumită suspiciune deoarece au ajuns la noi numai într-un dialect local de la sfârșitul secolului al XV-lea.

În această încurcătură de suspiciuni, neîncredere și întrebări nerezolvate intră volumul lui Marco Guida, O legendă în căutare de autor. Viața sfintei Clara de Assisi abia publicat în coloana "Subsidia agiografica" de către Société des Bollandistes (Bruxelles, 259 de pagini).

Caracteristica acestui studiu este că, deși nu neglijează diferitele probleme și cuceriri ale istoriografiei clariane, se confruntă direct cu izvoarele primare, adică scrisoarea Gloriosus Deus cu care Inocențiu al IV-lea la 18 octombrie 1253, la numai două luni de la moartea ei, dădea ordin episcopului de Spoleto să înceapă investigația de canonizare, Actele procesului de canonizare, bula de canonizare Clara claris preclara, și în sfârșit Legenda sanctae Clarae virginis. Referitor la această ultimă operă tratează problema inerentă diferitelor atribuiri, adică Bonaventura de la Bagnoregio, Tommaso da Celano sau un literat de la Curia Romană.

Grație unei sinopse cromatice a acestor texte - de care dispunem ediția critică grație mai ales muncii prețioase a lui Giovanni Boccali - Marco Guida ajunge la rezultate surprinzătoare. Înainte de toate că dialectul local din Actele procesului de canonizare, făcut de clarisa Battista Alfani de la mănăstirea din Monteluce din Perugia, a fost desfășurat cu o mare rigoare filologică și respectare a textului original latin, motiv pentru care este un izvor credibil. În mod secundar că autorul Legenda sanctae Clarae virginis atunci când nu se inspiră de alte izvoare numindu-l pe sfântul Francisc îl denumește adesea pater, mărturisind astfel apartenența sa la frații minori.

În afară de asta, în această operă hagiograful inserează adăugiri proprii din care apare clar că a putut să se documenteze cu privire la câteva amănunte din viața sfintei Clara. Prima adnotare se referă la perioada cuprinsă între fuga ei din casa paternă și promisiunea de ascultare față de fratele Francisc, în care au existat episoade importante cum ar fi tăierea părului în capela Porțiunculei, rămânerea la mănăstirea benedictină "Sfântul Paul" și biserica "Sfântul Înger" din Panzo, stabilirea ei definitiv la biserica "Sfântul Damian" în apropiere de Assisi.

Alte informații importante transmise de Legenda sanctae Clarae virginis se referă la raportul dintre Clara și diferiți pontifi, adică Inocențiu al III-lea, Grigore al IX-lea, Inocențiu al IV-lea și însuși cardinalul Rainaldo de Jenne, viitorul Alexandru al IV-lea.

Totuși în această operă există și omisiuni, care desigur nu sunt întâmplătoare, ca de exemplu câteva viziuni ale sale considerate nepotrivite unui anumit model de sfințenie, dorința martiriului apărută ca urmare a veștii uciderii pentru credință a câtorva frați minori în Maroc (așa-numiții protomartiri franciscani ale căror rămășițe pământești sunt păstrate acum în biserica "Sfântul Anton" din Terni), confirmarea Regulii din partea lui Inocențiu al IV-lea.

La sfârșitul studiului său - în care dezmite prin analizarea atentă a izvoarelor afirmații considerate categorice de cercetători autoritari - Marco Guida ajunge la câteva rezultate importante cum este de exemplu atribuirea sigură a Legenda sanctae Clarae virginis fratelui Tommaso da Celano, timp de mai mult decenii hagiograf oficial al sfântului Francisc. Un studiu care, așa cum afirmă Jacques Dalarun în Prefață, constituie o contribuție importantă nu numai pentru studiile franciscani și clariani, ci pentru cele hagiografice în general, arătând că o anumită suspiciune continuă față de izvoarele hagiografice este în mod clar numai o prejudecată ideologică ce împiedică să vadă fie nucleele de realitate istorică relatate, fie lectura teologică pe care vrea s-o ofere autorul despre ele.

(După L'Osservatore romano, 11 august 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat