Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

An jubiliar pentru familia vincențiană

Încheierea anului jubiliar pentru familia vincențiană, 27 septembrie 2009 - 27 septembrie 2010, la 350 ani de la moartea sfântului Vincențiu de Paul și a sfintei Louise de Marillac, a fost pentru toată familia vincențiană un an de har și de convertire, iar pentru beneficiarii dragostei acestora, un an de binecuvântări abundente.

Rugăciunea vincențienilor pentru aniversarea a 350 de ani de la moartea fondatorilor

Doamne, Dumnezeule Atotputernic, Părintele săracilor, tu ne dai harul să celebrăm aniversarea a 350 de ani de la moartea sfântului Vincențiu și a sfintei Luiza. Îți mulțumim pentru acest har nemărginit. Dăruiește-ne prin mijlocirea lor să ne lăsăm transformați în întregime de spiritul pe care l-ai dăruit lor. Duhul Carității să inunde inimile și sufletele noastre pentru ca dragostea noastră față de frații marginalizați și excluși de societate să fie inventivă pană la infinit, blândă, atentă, milostivă, preventivă! Ajută-ne să redescoperim curajul lui Vincențiu și Luiza, zelul și blândețea unei dragoste mereu reînnoite pentru săraci, care să-i ajute cu adevărat să-și schimbe viața. Ajută-ne să avem o credință puternică și umilă, în această lume care pare atât de departe de tine, dar care are o mare sete de tine. Ajută-ne să nu dăm înapoi în fața dificultăților și să fim mereu gata să ne murdărim mâinile pentru săraci, domnii noștri. Fă ca la școala lor să învățăm să devenim adevărați fii și fiice, moștenitori vrednici ai carismei pe care ai încredințat-o lui Vincențiu și Luiza pentru binele Bisericii și al întregii umanități.

*

Sfântul Vincențiu de Paul (1581-1660)

Sfântul Vincențiu de Paul, în anul 2010, continuă să fie apostolul iubirii aproapelui. O inimă imensă plină de duioșie și de compasiune, o activitate debordantă. El a fost deosebit de sensibil la ignoranța spirituală și la corolarul ei, pierderea simțului moral.

Pe cei visători și pe cei "pioși", sfântul Vincențiu îi denunță cu vigoare și umor într-un pasaj celebru: "Să-l iubim pe Dumnezeu, fraților, să-l iubim pe Dumnezeu, dar să o facem cu prețul brațelor noastre, cu sudoarea frunților noastre. Căci foarte adeseori atâtea acte de iubire ale lui Dumnezeu, de complezență, de bunăvoință, și alte asemenea gesturi de afecțiune și practici interioare ale unei inimii duioase, deși sunt bune și de dorit, sunt totuși foarte suspecte atunci când nu ajungem să practicăm iubirea efectivă".

Sfânta Louise de Marillac (1591-1660)

În anul 1960, Sanctitatea sa papa Ioan al XXIII-lea a decretat-o pe sfânta Louise de Marillac: "patroana tuturor acelor care se dedică muncii pe tărâmul social și iubirii creștinești a aproapelui".

La baza întregii ei activități stătea "charite", "caritas", ajutorul milostiv al aproapelui, al cărui fundament purtător și forța motrice poartă numai cuvântul Domnului: "Iubiți-vă unii pe alții așa cum v-am iubit eu". Viața și opera sfintei Louise de Marillac conduce determinat orice activitate socială la originea ei: "iubirea lui Cristos ne îndeamnă".

Alături de sfântul Vincențiu de Paul, a fondat o comunitate religioasă de servitoare ale săracilor, Fiicele Carității. Carisma ei a condus inimii în deschiderea către Cristos în "cel mai mărunt dintre frați". Aceasta dinamică a vieții ei are efect în continuare. Să ne lăsam atinși de ea.

Adrian Petruț


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat