Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gioseni: Exerciții spirituale pentru terezine

În ziua de 5 august 2010, poarta mănăstirii boromitelor s-a deschis larg pentru a le primi pe cele 50 de terezine, care au răspuns astfel chemării divine. Era a cincea oară de la constituirea noastră în România.

De cum am trecut poarta, urcând pe treptele mănăstirii, am simțit lumina taborică, lumină care ne întâmpina la începutul pelerinajului nostru pe muntele Tabor. Ne-au întâmpinat cu zâmbete de bun venit surorile casei, dar și părintele Luca de la carmeliții desculți de la Snagov - București, care ajunsese înaintea noastră și care a devenit ghidul nostru spiritual.

Am pătruns astfel în timpul sacru al exercițiilor, frântură de veșnicie, timp favorabil convertirii spre care sufletele noastre tindeau.

Eram convinse că participam la lucrarea lui Dumnezeu pentru noi, căci el intervine, acționează și salvează fiecare persoană disponibilă să primească harurile sale, convertirea, comuniunea, pacea sufletească prin rugăciunea inimii.

Tema exercițiilor noastre a fost spiritualitatea carmelită. În cele două meditații zilnice, părintele Toma ne-a vorbit despre Tereza de Avilla, de sfântul Ioan al Crucii, despre rugăciunea carmelită, despre "castelul interior", făcându-ne să intrăm în străfundurile conștiinței și inimii noastre, pentru ca să-l întâlnim pe el, să-l simțind vorbindu-ne!

Timpul sacru pe care îl trăiam l-am folosit pentru meditații personale, colective, pentru adorația preasfântului sacrament, sfintele Liturghii. În pauze, părintele Luca ne-a invitat la colocvii personale și spovezi, de care "am profitat" toate cele 50 de terezine.

Părintele Luca ne-a vorbit mult despre sfânta Tereza a Pruncului Isus, patroana noastră, mică, dar doctor al Bisericii, despre fericita Elisabeta a Sfintei Treimi, care a trăit în Carmelul din Dijon la începutul secolului al XX-lea, dar și despre sfânta Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), doctor al Bisericii, pe care o sărbătorim la 9 august. În toate meditațiile, textele de bază erau din Sfânta Scriptură.

Seara, după ora 20, pe terasa mănăstirii, având în față frumusețea naturii cu valea Siretului și pădurea, schimbam impresiile zilei, fapt extrem de util noi celor care căutăm o comuniune sfântă.

Am "ajuns" astfel pe muntele Tabor, călăuzite de părintele Luca, și acolo am simțit că identitatea noastră dispare, ne contopim cu Domnul! El a vorbit inimilor noastre!

Ne-am despărțit duminică, 8 august, după sfânta Liturghie, am coborât de pe muntele Tabor, în timpul nostru profan, dar lumina Taborului ne-a rămas în suflete, luminând grădina inimilor noastre.

Recunoștința și iubirea noastră pentru toți cei care ne-au călăuzit: Sfânta Treime, sfânta Fecioară Maria, sfinților Carmelului, sfintei noastre patroane.

A consemnat Iulia Ioana

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-8 august: Gioseni: Exerciții spirituale pentru membrele Institutului Secular al Sfintei Tereza a Pruncului Isus


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat