Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În urmă cu o sută de ani Pius al X-lea reducea vârsta pentru prima Împărtășanie

Isus și copiii

Cu ocazia centenarului decretului "Quam singulari Christus amore" (8 august 1910) a lui Pius al X-lea, papa beatificat în anul 1951 și canonizat în anul 1954, publicăm o reflecție a cardinalului prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor.

De Antonio Cańizares Llovera

În urmă cu o sută de ani, cu decretul Quam singulari, Pius al X-lea, urmând cu fidelitate învățăturile Conciliilor al IV-lea din Lateran și Tridentin, a fixat prima Împărtășanie a copiilor la vârsta uzului rațiunii, adică în jurul vârstei de șapte ani. Această dispoziție implica o schimbare foarte importantă în practica pastorală și în concepția obișnuită de atunci, care din diferite motive întârziase acest eveniment așa de fundamental pentru om.

Cu acest decret, Pius al X-lea, marele și sfântul papă al evlaviei și al participării euharistice, cu dorința de reînnoire eclezială care a inspirat pontificatul său, a învățat toată Biserica sensul, momentul, valoarea și centralitatea sfintei Împărtășanii pentru viața tuturor celor botezați, inclusiv a copiilor. În același timp sublinia și amintea tuturor iubirea și predilecția lui Isus față de copii deoarece el, în afară de faptul de a deveni copil, a manifestat iubirea sa față de ei cu gesturi și cuvinte, până acolo încât să spună: "Dacă nu veți deveni ca pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor"; "Lăsați copiii să vină la mine, nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu". Ei sunt mereu prieteni foarte speciali ai Domnului.

Cu aceeași predilecție, aceeași privire iubitoare și aceeași atenție și grijă specială, Biserica privește, urmează, se îngrijește și se preocupă de copii. Pentru aceasta, să participe repede, cu dispoziția cuvenită, la darul cel mai bun și mai mare pe care Isus ni l-a lăsat în amintirea sa: trupul său și sângele său, pâinea vieții. Grație sfintei Împărtășanii, Isus în persoană, Fiul unic al lui Dumnezeu, intră în viața celui care-l primește și locuiește în el.

Nu există iubire mai mare, nici cadou mai mare. Acesta este un dar de iubire care valorează mai mult decât orice altceva în viața oricărui om. A fi cu Domnul; ca Domnul să fie în noi, înlăuntrul nostru; ca să ne hrănească și să ne sature; să ne ia de mână și să ne conducă; ca să ne dea viață și ca noi să rămânem fideli în comuniunea și în prietenia cu el: este fără îndoială darul cel mai mare, cel mai gratificator, cel mai fericit care ni se poate întâmpla. Așadar, cum să amânăm pentru copii această întâlnire cu Isus, dat fiind că sunt prietenii lui cei mai buni, cei care sunt iubiți în mod special de Dumnezeu Tatăl, obiect al îngrijirilor speciale ale Bisericii, mamă sfântă?

Prima împărtășanie a copiilor este ca începutul unui drum împreună cu Isus, în comuniune cu el: începutul unei prietenii destinată să dureze și să se întărească toată viața cu el; începutul unui drum deoarece cu Isus, uniți fără să ne despărțim, înaintăm bine și viața devine bună și fericită; cu el înlăuntrul nostru putem fi fără îndoială persoane mai bune. Prezența lui printre noi și cu noi este lumină, viață și pâine pentru drum. Întâlnirea cu Isus este forța de care avem nevoie pentru a trăi cu bucurie și speranță.

Nu putem, amânând prima împărtășanie, să-i privăm pe copii - sufletul și spiritul copiilor - de acest har, lucrare și prezență a lui Isus, de această întâlnire de prietenie cu el, de această participare singulară a lui Isus însuși și a acestui aliment din cer pentru a ne putea maturiza și ajunge astfel la plinătate. Toți, în special copiii, au nevoie de pâinea coborâtă din cer, pentru că și sufletul trebuie să se hrănească și nu sunt suficiente cuceririle noastre, știința, tehnicile, oricât de importante ar fi. Avem nevoie de Cristos pentru a crește și a maturiza viețile noastre.

Acest lucru este și mai important în momentele pe care le trăim și este așa în mod special pentru copii, a căror măreție, curăție, simplitate, "sfințenie", aptitudine față de Dumnezeu și iubire care îi constituie sunt din nefericire frecvent manipulate și distruse. Copiii trăiesc cufundați în mii de dificultăți, înconjurați de un ambient dificil care nu-i încurajează să fie ceea ce Dumnezeu vrea de la ei; mulți, victime ale crizei familiei. În acest climat sunt încă și mai necesare pentru ei întâlnirea, prietenia, unirea cu Isus, prezența lui și forța lui. Ei sunt, grație sufletului lor neprihănit și deschis, cei care sunt mai bine dispuși, fără îndoială, la această întâlnire.

Centenarul decretului Quam singulari este o ocazie providențială pentru a aminti și a insista să ia prima împărtășanie atunci când copii au vârsta uzului rațiunii, care astăzi pare să fie chiar anticipată. Așadar nu este recomandabilă practica ce se introduce tot mai mult de a ridica vârsta primei împărtășanii. Dimpotrivă, este și mai necesar a o anticipa. În fața a ceea ce se întâmplă cu copiii și a ambientului așa de potrivnic în care ei cresc, să nu-i privăm de darul lui Dumnezeu: poate să fie, este garanția creșterii lor ca fii ai lui Dumnezeu, născuți de sacramentele inițierii creștine în sânul sfintei maici Biserici. Harul darului lui Dumnezeu este mai puternic decât faptele noastre și decât planurile și programele noastre.

Atunci când Pius al X-lea a anticipat vârsta primei împărtășanii, a insistat și asupra necesității unei bune formări, a unei bune cateheze. Astăzi trebuie să însoțim tot această anticipare a vârstei cu o nouă și viguroasă pastorație de inițiere creștină. Liniile trasate de Catehismul Bisericii Catolice, de directoriul general pentru cateheză și de cel pentru liturghiile pentru copii sunt un ghid de care nu se poate face abstracție în această pastorație nouă sau reînnoită a inițierii creștine așa de fundamentală pentru viitorul Bisericii, mama care, cu ajutorul harului Duhului Sfânt, naște și face să se maturizeze fiii săi prin sacramentele inițierii, cateheză și toată acțiunea pastorală care le însoțește.

Așadar să nu închidem urechile la cuvintele lui Isus: "Lăsați pe copii să vină la mine, nu-i opriți". El vrea să fie în ei și cu ei, pentru că "pruncilor și celui care este ca ei le aparține împărăția lui Dumnezeu".

(După L'Osservatore romano, 8 august 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat