Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Ocna: Campus vocațional

Surorile "Slujitoarele Preacuratei" de Parma, timp de trei zile, în perioada 4-7 august 2010, au găzduit, la Târgu Ocna, 35 de tinere din diferite parohii ale Diecezei de Iași.

Încă din prima zi, pornind de la considerația "România este grădina Maicii Domnului", tinerele au primit câte o floare și semnificația ei, în care au avut posibilitatea să-și regăsească propriile gândurile și trăiri. Seara, la ora mariană organizată la grotă, fiecare s-a oferit pe sine sfintei Fecioare prin intermediul acestei flori.

Ca noutate în acest campus a fost responsabilizarea tinerelor în organizarea momentelor de rugăciune. Astfel, pentru rugăciunea de dimineață fiecare grup în camere construiau un mic altar, iar apoi se rugau toate rugăciunile și intențiile pe care Duhul Sfânt le inspira. Pentru Liturghii fiecare participantă a propus cântece, iar pentru adorarea sfintei cruci, organizată a doua seară, afară la grotă, tinerele au participat cu meditații și reflecții personale despre cruce.

Tema acestor zile, "Sfinții sunt întotdeauna învățători", a avut ca scop dezvăluirea unor aspecte specifice vieții consacrate și vieții de căsătorie, prezente în viața Annei Maria Adorni, fondatoarea acestei congregații, care la 3 octombrie 2010 va fi beatificată la Parma.

Părintele capucin Romeo Horvat, prin meditațiile sale pe această temă, a ajutat tinerele să descopere noi valori ca ascultarea, respectul, curajul, iubirea, sacrificiul, acceptarea de sine, speranța și să învingă frica de a se apropia de Dumnezeu și de a se abandona voinței lui. Urmau răspunsuri personale la întrebări, împărtășirea în grupuri mici și apoi iarăși întâlnirea în grup mare.

Din experiența anilor trecuți am descoperit că tinerele nu sunt atrase de vizionarea filmelor, chiar dacă sunt educative și cuprind momente din viața unor sfinți cunoscuți. Astfel am ales să vizităm un centru de persoane cu dezabilități grave. Experiența a fost puternică atât pentru organizatori, cât și pentru tinerele participante.

În ziua de 6 august, cu toții am urcat pe muntele Lia, ca Isus pe muntele Tabor cu ucenicii, iar acolo, într-o poieniță, a avut loc meditația. A existat în final, un moment de recreație cu cântece și dansuri.

"Lectio divina" a fost ceva nou pentru tinere - în descoperirea sensului cuvântului lui Dumnezeu în viața fiecăreia.

Mai mult, pentru a descoperi semnificația cuvintelor "Învățătorule, ce bine ne simțim aici!" în seara zilei de 6 august a fost organizată o adorație euharistică nocturnă, cu cântece specific momentelor de rugăciune de la Medjugorje și cu participarea unora dintre părinții tinerelor.

În ultima zi, tinerele au scris pe bilețele anonime, impresii legate de trăirile lor la acest campus vocațional. După părerea noastră, sunt extraordinare. Cităm câteva dintre ele:

  • "Mi-a plăcut ultima adorație... am început să plâng... am învățat că trebuie să ascult vocea lui Dumnezeu... Cuvintele m-au atins..."

  • "Simt că m-am schimbat în bine".

  • "În acest campus m-am simțit mai aproape de Dumnezeu".

  • "Cel mai mult mi-a plăcut când am fost la cei cu dizabilități, pentru mine a fost o experiență care m-a șocat... iar acum stau și mă gândesc că, dacă eu eram în locul lor..."

  • "Am învățat să privesc viitorul cu alți ochi. Am mai învățat să fiu mai curajoasă în încercările vieții, ca Anna Maria Adorni".

  • "Prima dată nu mi-a surâs ideea de a merge pe munte, dar după aceea mi-am dat seama că a fost ceva foarte frumos".

  • "Mi-a plăcut adorația și acea liniște pe care o avea fiecare din noi în inimă".

Noi, surorile, mulțumim tuturor preoților care luminați de înțelepciunea Duhului Sfânt, au îndrumat spre Târgu Ocna mai multe tinere, pentru a se bucura de acest cadou spiritual. Vă dorim multe haruri, sănătate și un apostolat cât mai rodnic în parohiile sfințiilor voastre.

Surorile "Slujitoarele Preacuratei" de Parma

* * *

Surorile "Slujitoarele Preacuratei" de Parma
Str. Avram Iancu, 21, Jud. Bacău
605600-Târgu Ocna
Tel: 0234/344412
e-mail: amadorni@yahoo.it

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-7 august: Târgu Ocna: Campus vocațional


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat