Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Calea norilor albi

E în firea oamenilor să privească și să nu vadă. Poate de asta oamenii spun că "se uită" la ceva - fiindcă nu văd și, dacă nu văd, nu țin minte și atunci "uită", adică uită tot - și, ce-i mai trist, "se uită" chiar unii pe alții. Nu știu ce să spun, eu nu sunt om - dar așa o fi. Numai că, de data asta, priveam și nu înțelegeam. Priveam cu atenție și totuși... Ei da, de la locul meu vedeam întotdeauna clar vitraliul înalt de dincolo de altar. Iar chipul sfântului pictat acolo - fiindcă era un vitraliu pictat - era uneori surâzător, alteori îngândurat, uneori mâhnit, alteori plin de bucurie - dar oricum ar fi strălucit în lumină, era duios și cald și bun - iar uneori, târziu de tot, în noapte, când luminile orașului adorm, ei bine, atunci lumina venită de niciunde închipuia zăpezi, zăpezi lucind în jur până departe - și mă întrebam cum de nu-i e frig - dar el nu răspundea, iar eu nu îndrăzneam să-l întreb de-adevărat, fiindcă nu se cade să tulburi așa, netam-nesam, liniștea unui om, fie el și sfânt și plin de răbdare.

De data asta, cum vă spuneam, priveam cu atenție și... deodată mi-am dat seama: lipsea ceva din veșmântul lui - bine, de ani de zile veșmântul pictat se scorojise, parcă s-ar fi zdrențuit de atâta purtat - dar mi-am spus că așa-i firesc pentru un misionar în ținuturi sărace - și de fapt, Tata nu privește nici veșmintele bogate, nici pe cele zdrențuite, ci doar chipul și inima omului - și tare mai era bun și frumos sfântul acela. Cu gândul ăsta, în soarele de dimineață am adormit. Mai spre seară, când m-am trezit din toropeala dulce a zilei, ce să vezi?! Nu mai rămăsese pe vitraliu decât chipul sfântului - și atât. Prin ceea ce altădată fusese vitraliu se zărea doar cerul asfințitului. Nu, să nu credeți că era auriu sau albastru sau sclipind ca iarba proaspătă sau în culorile viorelelor de câmp (cum adică "de unde știu eu cum sunt viorelele?!" Da' ce, n-am avut lângă mine, în glastră, niște viorele astă primăvară?! - iar eu când privesc, chiar privesc și țin minte, nu "mă uit" ca să uit! ) Ei bine, nu se vedea nimic prin vitraliu decât cerul - cerul asfințitului, cenușiu și trist, cum nu-l mai văzusem niciodată. M-am clătinat mai-mai să cad, mi s-a făcut deodată sete - n-oi fi zărind eu bine?! Dar nu, așa era - doar că, de la o vreme, cerul începu să se facă argintiu - și doar nu răsărise luna! Apoi se înălță un nor și încă unul, mari, alb-argintii, unii pufoși, alții diafani ca aripile tale și tare grăbiți în vântul serii... mergeau spre zarea care prindea culorile nopții. Chipul sfântului strălucea parcă mai tare și se îndepărta și el, ușor, pe calea norilor albi, spre altundeva. Și ce să vezi, pe măsura ce luneca odată cu ei, zarea nopții se făcea lumină - dar nu așa, ca și când ar fi stat să răsară soarele, ci lumina pe care o au ochii tăi când îl privești pe Tata - lumina aceea mai presus de fire, mai înaltă decât ochii oamenilor și chiar decât inima lor - nu știu cum să-ți spun, oglindește-te și tu în înaltul cerului dacă vrei să vezi - că doar unde-și găsește un înger oglinda dacă nu în apele cerului?! Ei bine, așa se făcea lumina pe care sfântul o ducea cu el... Ce spui?! N-am înțeles?! Cum adică, pleacă tocmai ca să ducă lumina?! Dar ce, eu n-am nevoie de lumină aici?! Acuma ce-i cu tine, de ce nu răspunzi, doar nu te-oi fi supărat?! Ar mai fi una: tocmai Îngerul Răbdării să se supere! Hei, unde pleci, ce-i cu tine?! Răspunde!

Dar norii albi goneau departe pe cerul înserării și întunericul se făcea lumină... și în tăcerea care se lăsase, doar calea norilor albi curgea murmurând când un cânt, când un cuvânt - poate că oamenii priveau, vedeau și înțelegeau ceva - eu, nu. Dar nimeni nu s-ar fi așteptat ca eu, care nu sunt decât un geranium răsădit în glastră, acolo, pe fereastra capelei - să înțeleagă mare lucru - doar Tata poate c-o să-mi spună ceva și mie despre Calea norilor albi pe care sfinții pleacă să ducă lumina, oamenii să primească lumina și îngerii, să aibă grijă de toți .

Dar eu?!....

*

- Ia te uită, parcă n-aș fi udat florile de o săptămână - așa s-au ofilit - își spuse fratele. De fapt, nu toate, numai geranium-ul. Și dacă văd bine, zise el așezându-și ochelarii, nici măcar nu cred că n-are apă destulă: uite, pe frunze sunt deja picături mici - pe vârful fiecărei frunze. Eheeei, da' asta nu-i rouă căzută așa, în miezul zilei și nici apa pe care ți-am dat-o de dimineață - te pomenești că plângi?!

Așa-i fratele, vorbește cu fiecare dintre noi în parte, de când mă știu - dar cum oare de s-o fi gândit că plâng?! Numai oamenii plâng, așa se spune - Florile se pot ofili, ba chiar pot să și moară de dor - să plângă însă, nu. Iar fratele se întoarse șovăielnic și privi în jur. Pe urmă spuse așa, ca pentru el: te-o fi bătut lumina de la vitraliu prea tare, că așa-i când se renovează pictura... Hm! - adaugă el după un timp, uitându-se lung la nourii care treceau alb-argintii prin lumina înserării: "calea nourilor albi" - uite-i, vezi, se duc la Dumnezeu - dar Dumnezeu e aici și pretutindeni, iar dacă nu-l găsești pe Dumnezeu în tine, nu-l poți găsi nicăieri altundeva. Dar ei sunt doar nouri - cum să știe asta?! Sau mai știi, or fi plecat cu sfântul acela să-l ajute să ducă lumina. Ce știi tu, măi floricelule - spuse fratele uitându-se lung la mine - uneori e tare greu de dus lumina, fiindcă lumina are totdeauna forma crucii.

Și plecă încet-încet mai departe. Pe urmă se întoarse din ușă și vorbi tare - dar tot așa, ca pentru el:

- Uneori avem rădăcini, măi floricelule și nu putem pleca - dar Dumnezeu e aici și e pretutindeni - numai că oamenii nu-l văd întotdeauna, de aceea unii pleacă să le ducă lumina, alții rămân ca să fie lumina - unii de-abia așteaptă s-o primească, alții se ofilesc fără să știe ce anume așteaptă - dar cât timp ți-e dor, înseamnă că trăiești și dacă trăiești, ai să reușești să vezi lumina! Să nu faci și tu, măi floricelule, ca oamenii, care se uită la lumină numai ca s-o poată uita!... Privește lumina până când ai s-o vezi! Și dac-o vezi, ai s-o recunoști oriunde ai fi și oriunde-ai privi, dar mai întâi, privește și recunoaște-o în tine.

Ca să trăiești.

Pentru că lumina e viața, tocmai fiindcă are forma crucii.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat