Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Istoria sărbătorii Porțiunculei

În ziua de 2 august va fi sărbătoarea numită a Porțiunculei. În continuare, iată câteva date despre această importantă sărbătoare, celebrată cu mare fast în întreaga Biserică.

Maiestuoasa bazilică "Sfânta Maria a Îngerilor" în Porțiuncula, construită din ordinul papei Pius al V-lea începând cu anul 1569 și care a fost ridicată la circa 4 kilometri depărtare de Assisi, cuprinde între zidurile sale vechea capelă numită Porțiuncula, legată de memoria sfântului Francisc de Assisi, aceasta fiind leagănul ordinelor franciscane.

Tocmai în acest loc, sfântul Francisc de Assisi a avut inspirația să ceară papei indulgența care a fost numită mai târziu, a Porțiunculei. Iată cum i-a venit sfântului Francisc această idee: într-o noapte din luna iulie a anului 1216, în timp ce se afla în genunchi în fața altarului Porțiunculei cufundat în rugăciune, a văzut pe neașteptate o lumină care strălucea pe zidurile capelei. Așezați pe tron, înconjurați de o mulțime de îngeri, învăluiți într-o lumină de nedescris, au apărut Isus și sfânta Fecioară Maria. Mântuitorul l-a întrebat pe sfântul Francisc ce har ar dori pentru binele oamenilor. Sfântul Francisc a răspuns umil: "Deoarece acela care îți vorbește este un păcătos mizerabil, o, Dumnezeule îndurător, el îți cere milă pentru frații săi păcătoși; iar toți cei care vor intra în această biserică să aibă de la tine, Doamne, care vezi chinurile lor, iertare pentru păcatele comise". "Ceea ce ceri tu, o, frate Francisc, este mare - îi spuse Domnul - dar de lucruri mai mari este demn și vei obține lucruri și mai mari. Accept, deci, rugăciunea ta, dar cu condiția ca tu să ceri vicarului meu de pe pământ, din partea mea, această indulgență". Era indulgența iertării.

Pe când abia mijeau zorile, sfântul din Assisi, luând cu sine numai pe fratele Masseu din Marignano, plecă spre Perugia, unde se afla papa în acele zile. Pe scaunul lui Petru ședea în acele zile, după moartea papei Inocențiu al III-lea, papa Honoriu al III-lea, om în vârstă, dar foarte bun și pios, care dăduse tot ceea ce avea săracilor.

Pontiful, ascultând povestea din gura lui Francisc, îl întrebă pentru câți ani cerea acea indulgență. Francisc răspunse că el nu cere ani, ci suflete, și că voia ca oricine ar fi intrat în acea biserică, spovedit și cu părere de rău, să fie dezlegat de toate păcatele sale, de vină și de pedeapsă, în cer și pe pământ, din ziua botezului până în ziua și ceasul în care va fi intrat în acea biserică. Era vorba de o cerere neobișnuită, pentru că o astfel de indulgență se acorda numai celor care luau crucea și plecau să lupte pentru eliberarea Sfântului Mormânt, devenind cruciați. Într-adevăr, papa îi spuse Sf. Francisc: "Nu este obiceiul curiei romane să acorde o astfel de indulgență". Francisc continuă: "Ceea ce eu cer, nu este din partea mea, ci din partea Celui care m-a trimis, adică din partea Domnului nostru Isus Cristos". În ciuda, deci, a reticenței curiei, pontiful îi acordă cele cerute.

Fiind pe punctul de a pleca, pontiful îl întrebă pe Francisc - care era fericit pentru concesia primită - unde pleca fără un document care să ateste ceea ce primise. "Sfinte Părinte - răspunse Sfântul - mie îmi ajunge cuvântul Sfinției Voastre! Dacă această indulgență este opera lui Dumnezeu, el va face astfel ca să se cunoască și să se răspândească opera lui; eu nu am nevoie de nici un document; acest document trebuie să fie Preasfânta Fecioară Maria, Cristos notarul iar îngerii martorii".

Indulgența a fost astfel obținută "vivae vocis oraculo".

Traducere și prelucrare de pe situl www.santiebeati.it
de pr. Damian Gheorghe Pătrașcu


 

lecturi: 89.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat