Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sunt așteptați în Sfântul Petru cincizeci și trei de mii de copii din toată Europa

Pelerinajul internațional al ministranților

Cincizeci și trei de mii de ministranți s-au înscris la Roma între 2 și 4 august 2010, pentru pelerinajul internațional care va avea ca moment culminant participarea la audiența generală a lui Benedict al XVI-lea în Piața "Sfântul Petru".

Organizat de Coetus internationalis ministrantium, care în acest an celebrează cincizeci de ani de la întemeiere, evenimentul va fi caracterizat de întâlnirea cu papa, precedată de o priveghere de rugăciune în bazilica "Sfântul Petru", în seara de marți, 3 august. Tema pelerinajului din acest an 2010 este "A bea de la izvorul adevărat". Și adunarea precedentă, la 2 august 2006, a fost caracterizată de o întâlnire cu pontiful. Peste 45.000 de ministranți - copii peste zece ani - vor veni din Germania, deoarece coordonatorul manifestării din acest an este Oficiul pentru Pastorația Tineretului din Conferința Episcopilor din Germania. Alți 8.000 provin din douăsprezece țări europene, printre care Austria, Ungaria, Franța, România și Elveția.

Pentru a aminti acest moment va rămâne statuia enormă a sfântului Tarciziu pe care papa o va binecuvânta în timpul audienței. Înaltă de aproape cinci metri, în greutate de patru tone, a fost turnată în bronz la turnătoria de artă și de clopote Rüetschl, din Aarau, în Elveția, de către Bernhard Lang, artist și aurar elvețian. Pentru elaborare s-a lăsat inspirat de propria experiență personală, deoarece el însuși a fost un ministrant. Cu sculptura, care-l reprezintă pe tânărul Tarciziu în mișcare, a voit să pună în prim plan disponibilitatea de a presta slujire la altar. Statuia nu este așezată pe un piedestal, pentru că tinerii nu se opresc niciodată. În ea este inserată o casetă, în care ministranții introduc documente, rugăciuni și fotografii.

Marea sculptură a fost prezentată pentru prima dată publicului în septembrie 2008 în Elveția. Timp de doi ani a peregrinat de la Aarau la Einsiedeln, de la Schmerikon la Sainkt Gallen, de la Echternach în Luxemburg, unde a participat la sărbătoarea Lëtzebuerger massendenger, la orașul episcopal Györ, în Ungaria, unde i-a salutat pe participanții la prima întâlnire națională a ministranților unguri. Statuia patronului va fi apoi așezată la catacombele "Sfântul Calixt", pe Appia antică, lângă presupusul mormânt originar al tânărului martir, un loc semnificativ pentru clericii mici. Tarciziu este unul din puținii tineri și copii declarați sfinți. Catacombele "Sfântul Calixt" amintesc entuziasmul său față de credință și angajarea sa în favoarea celor nevoiași. Pentru aceasta este patronul tuturor ministranților, precum și ocrotitorul copiilor de la Prima Împărtășanie.

Viața și martiriul lui Tarciziu, care în greacă înseamnă cel curajos, au fost inițial transmise de o poezie a papei Damas (366-384). Între secolul al șaselea și al șaptelea s-au adăugat noi informații: conform unei Passio și itinerarelor contemporane, Tarciziu, definit acolit, a fost ucis la 15 august 257. Așa încât martirologiul roman fixează la această dată ziua sărbătorii sale. Ulterior s-a afirmat tradiția că papa Zefirin (199-217) și Tarciziu - deși în ani diferiți - au fost înmormântați într-un mormânt comun la cimitirul lui Calixt pe via Appia Antică. Rămășițele pământești ale tânărului martir au fost apoi transferate la bazilica "Sfântul Silvestru" in Capite.

Așadar, moment culminant al pelerinajului ministranților va fi participarea la audiența generală. Între altele va coincide cu reluarea tradiționalelor întâlniri de miercuri ale papei cu credincioșii din toată lumea, după scurta întrerupere estivală în luna iulie.

(După L'Osservatore romano, 29 iulie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 64.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat