Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa amintește rolul bunicilor în ziua sărbătorii lor

Trimite un mesaj pentru a-i încuraja în credință

Benedict al XVI-lea a trimis un mesaj de recunoaștere a rolului bunicilor în ziua sărbătorii lor, comemorarea sfinților Ioachim și Ana, conform tradiției bunici ai lui Isus, celebrată de Biserică luni, 26 iulie.

Un mesaj al papei a fost citit după celebrarea Liturghiei prezidată la Jaén de episcopul acestei dieceze, Monsenior Ramón del Hoyo López.

Mesajul și binecuvântarea papei au fost trimise de arhiepiscopul Renzo Fratini, nunțiu apostolic al lui Benedict al XVI-lea în Spania, la celebrarea Zilei Bunicilor, organizată pentru al 12-lea an consecutiv în Spania de Asociația "Vârsta de Aur - Mesageri ai Păcii".

În text, adresat președintelui Mesagerilor Păcii, părintele Ángel García, "Sfântul Părinte, apreciind bogăția religioasă, spirituală, umană și socială a bunicilor, se unește cu bucurie la acest gest de afecțiune și recunoștință față de ei și-i îndeamnă să persevereze în credință, dând sens cu lumina lui Cristos tuturor momentelor vieții lor".

Mesajul se termină cerând de la Domnul să-i asiste pe bunici "cu providența și milostivirea sa", și imploră pentru ei "ocrotirea sfinților bunici Ioachim și a fiicei lor, glorioasa Fecioară Maria, mama lui Isus Cristos Domnul nostru".

În Vatican această comemorare liturgică s-a celebrat în unica parohie, dedicată tocmai sfintei Ana, cu o celebrarea euharistică prezidată de cardinalul Angelo Comastri, vicar general al Sanctității Sale pentru Cetatea Vaticanului, care la începutul Liturghiei a citit o rugăciune dedicată sfintei, compusă de el însuși.

Celebrarea de la 18.30 a fost încredințată cardinalului Antonio Cańizares Llovera - prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor - conotată de rugăciunea către sfânta Ana pentru bunici, pentru ca ei să poată oferi tuturor mărturia unei vieți exemplare în lucrarea lor morală și spirituală de neînlocuit alături de copii și adolescenți.

Asociația "Vârsta de Aur - Mesageri ai Păcii" consideră că, "așa cum există sărbătoarea tatălui sau cea a mamei, ar fi necesar să se instituie sărbătoarea bunicilor".

Așa cum explică organizația, e vorba de "o zi pentru a exprima mulțumire pentru sprijinul lor constant, tăcut și uneori puțin valorizat"; "o zi pentru recunoașterea rolului lor important în societate"; "o zi pentru a atrage atenția asupra necesităților sociale, de asistență și afective ale bunicilor"; "o zi care să se celebreze cu afecțiune și admirație în toate locurile, atât în cel familiar cât și în cel public".

Numele bunicilor lui Isus provine din tradiții foarte vechi. La Ierusalim, în bazilica "Sfânta Maria, unde ea s-a născut", sfântul Ioan Damaschinul, învățător al Bisericii, în secolul al VIII-lea amintea de bunicii lui Isus. Apoi templul a devenit biserica "Sfânta Ana a Cruciaților".

Deja din secolul al VI-lea se cinstea sfânta Ana la Constantinopol, într-o bazilică dedicată în cinstea ei la 25 iulie. Cultul sfântului Ioachim s-a unit mult mai târziu cu acela al soției sale. În anul 1584 sărbătoarea sfintei Ana este fixată pentru toată Biserica la 26 iulie.

Printre celelalte izvoare, numele bunicilor lui Isus provin din Evangheliile apocrife, îndeosebi din "Cartea despre Nașterea Mariei" și din "Protoevanghelia sfântului Iacob".

(După Zenit, 26 iulie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat