Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

De ce la celebrările papei crucifixul este în centrul altarului?

Publicăm o notă a Oficiului Celebrărilor Liturgice ale Suveranului Pontif în care se explică de ce la celebrările lui Benedict al XVI-lea crucifixul este pus în centrul altarului.

* * *

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice, la nr. 218 pune întrebarea: "Ce este liturgia?"; și răspunde:

"Liturgia este celebrarea misterului lui Cristos și îndeosebi a misterului său pascal. În ea, prin exercitarea funcției sacerdotale a lui Isus Cristos, prin semne, se manifestă și se realizează sfințirea oamenilor și este exercitat de trupul mistic al lui Cristos, adică de cap și de mădulare, cultul public datorat lui Dumnezeu".

Din această definiție se înțelege că în centrul acțiunii liturgice a Bisericii este Cristos, Marele și Veșnicul Preot, și Misterul său pascal de pătimire, moarte și înviere. Celebrarea liturgică trebuie să fie transparență celebrativă a acestui adevăr teologic. De multe secole, semnul ales de Biserică pentru orientarea inimii și a corpului în timpul liturgiei este reprezentarea lui Isus răstignit.

Centralitatea crucifixului în celebrarea cultului divin ieșea în evidență mai mult în trecut, când era în vigoare cutuma ca atât preotul cât și credincioșii să se îndrepte în timpul celebrării euharistice spre crucifix, așezat în centru, deasupra altarului, care de regulă era agățat de perete. Pentru actuala cutumă de celebrarea "cu fața la popor", adesea crucifixul este astăzi așezat la marginea altarului, pierzând astfel poziția centrală.

Teologul și cardinalul de atunci Joseph Ratzinger subliniase de mai multe ori că, și în timpul celebrării "cu fața la popor", crucifixul ar trebui să mențină poziția sa centrală, fiind de altfel imposibil să se creadă că reprezentarea Domnului răstignit - care exprimă jertfa sa, deci semnificația cea mai importantă a Euharistiei - poate în vreun fel să deranjeze. Devenit papă, Benedict al XVI-lea, în prefața la primul volum din Gesammelte Schriften, s-a declarat fericit de faptul că se împământenește tot mai mult propunerea pe care el o făcuse în celebra sa lucrare Introducere în spiritul liturgiei. Această propunere consta în sugestia de "a nu trece la noi transformări, ci de a pune pur și simplu crucea în centrul altarului, spre care pot să privească împreună preotul și credincioșii, pentru a se lăsa conduși în felul acesta spre Domnul, pe care cu toții împreună îl rugăm".

Crucifixul în centrul altarului amintește atâtea semnificații splendide ale liturgiei sacre, care se pot rezuma prezentând nr. 618 din Catehismul Bisericii Catolice, un text care se încheie cu un frumos citat din sfânta Roza din Lima:

"Crucea este unica jertfă a lui Cristos, care este singurul «mijlocitor între Dumnezeu și oameni» (1Tim 2,5). Însă, pentru că în persoana sa divină întrupată «s-a unit într-un fel cu orice om» (Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican, Gaudium et spes, 22) el oferă «tuturor posibilitatea ca, într-un mod cunoscut de Dumnezeu, să fie asociați misterului pascal» (ibid.). El îi cheamă pe ucenicii săi «să-și ia crucea și să-l urmeze» (Mt 16,24), căci «el a pătimit pentru noi, lăsându-ne pildă, ca să pășim pe urmele lui» (1Pt 2,21). El vrea deci să-i asocieze jertfei sale răscumpărătoare pe aceia care îi sunt cei dintâi beneficiari (cf. Mc 10,39; In 21,18-19; Col 1,24). Aceasta se împlinește în cel mai înalt grad în persoana Mamei sale, asociată mai intim decât oricine misterului suferinței sale răscumpărătoare (cf. Lc 2,35): «În afară de cruce nu există altă scară care duce la cer» (sfânta Roza din Lima; cf. P. Hansen, Vita mirabilis, Louvain 1668)".

(După Zenit, 23 iulie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat