Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pralea: Mariapolis

În perioada 14-18 iulie 2010, a avut loc la Pralea, jud. Bacău, întâlnirea națională a Mișcării Focolarelor - Opera Mariei, o mișcare spirituală bazată pe cuvântul vieții.

"Focolare" (it.) înseamnă "căminul casei", iar Mișcarea Focolarelor este o mișcare care militează pentru apropierea între creștini, desfășurându-și activitatea în 182 de țări, inclusiv în România. Această mișcare a fost inițiată de Chiara Lubich, încă din 1943, și au aderat la ea oameni din diferite categorii sociale, politice, religioase, de toate vârstele și culturile, este o mișcare care are un fundament solid și anume... carisma unității.

Pactul de iubire și pactul de unitate ar trebui să devină repere ale fiecărui creștin.

Pe lângă participarea obișnuită a preoților, a familiilor de focolarini, a impresionat prezența masivă a tinerilor și copiilor aparținând diferitelor confesiuni.

Iată, ecumenismul poate trece dincolo de orice și poate reprezenta sămânța și fermentul unității creștine, pentru ca "toți să fie una".

Pentru că nimic nu este întâmplător pe această lume, chiar în ziua de vineri, 16 iulie 2010, ne-am bucurat, cei aflați la această întâlnire, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 18, de prezența PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, care a prezidat această sfântă Liturghie solemnă, în sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel.

Da, la 16 iulie 1054 avea loc Marea Schismă a Bisericii. Au trecut de atunci 956 de ani, timp în care Biserica a sângerat, iar Cristos cu brațele întinse și răstignite pe cruce plânge continuu, ne cheamă la el, pentru ca - "Să fie o singură turmă și un singur păstor".

O zi cu rezonanță istorică și nefastă... este ziua de 16 iulie 1054.

În zilele noastre, mai precis într-o zi de 16 iulie 2010, PS Petru Gherghel, la Pralea, la predica de la sfânta Liturghie, ne-a răscolit conștiințele, sufletele, reamintind că Isus, Om-Dumnezeu, este iubire, că noi toți ar trebui să acceptăm și să primim carisma unității, prin darul Duhului Sfânt.

Chiar pe blazonul (stema) episcopului de Iași ca îndemn la iubire față de aproapele și dorința de comuniune fraternă stă scris: "Ca toți să fie una!"

Au fost zile frumoase și binecuvântate de Domnul.

Ca participanți la cel de al doilea Mariapolis (după cel de la Gheorgheni), ne dăm seama că viața ar trebui redefinită și reorientată, mai ales către iubirea infinită a lui Dumnezeu.

Am întâlnit aici și de această dată o cu totul altfel de lume, dar și de oameni.

Parohul comunității din Pralea, părintele Richard, chiar are o inimă "de leu"... și pe lângă toți ceilalți organizatori merită toate felicitările.

În această era a profitului maximizat și "privatizat" de către potentații tranziției, s-ar putea crea o breșă printr-o propunere sau chiar o întrebare (retorică): pe când și o altă cale socială și economică, când se va trece oare și la "modelul" economiei de comuniune?

Există multe puncte de plecare. Există precedente în acest sens.

Cu toții (probabil), vrem o lume mai bună. Mișcarea Focolarelor, axată și așezată pe cuvântul vieții, al comuniunii și al iubirii, ne poate deschide un nou drum, o noua cale.

Fam. Maria și Gheorghe Ianău
Parohia "Sfânta Cruce" Bacău


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat