Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mino Damato, omul care l-a descoperit pe Andrea Bocelli

"Numai inima știe ceea ce cuvintele nu pot exprima!" (Mino Damato)

"În anul 1989 am primit o scrisoare de la o mamă, povestește Mino Damato în unul dintre interviurile sale. Am citit-o și recitit-o. Părea o mamă care iubea viata, căreia îi plăceau copiii, indiferent cum i-ar fi oferit Dumnezeu. Îmi scria de copilul ei, născut orb, dar cu o voință extraordinară de a cânta. Voia să i se ofere o șansă. Știa să cânte bine la pian și cu vocea. Am invitat-o la sediul Fundației împreună cu copilul despre care îmi scrisese. L-am rugat să cânte ceva la pian pentru a-mi face o idee asupra a ceea ce știa. A cântat optsprezece minute fără să se oprească. Acela a fost momentul în care mi-am spus că trebuie să merg înainte, iar acel copil era Andrea Bocelli..."

Mai târziu a adoptat-o pe Andreea, o fetiță din România, seropozitivă. În 1996, la un an de la înființarea Fundației "Bambini in Emergenza", Andreea moare, răpusă de boala pe care o avea. A fost o moarte care a declanșat începutul unei adevărate "vieți" pentru mulți alți copii abandonați și seropozitivi.

Începe prin transformarea în Centre de îngrijire a copiilor seropozitivi a două din pavilioanele spitalului "Victor Babeș" din București-România. În paralel, în Italia caută fonduri pentru a-și lărgi inițiativele, fapt care va duce apoi în iarna anului 1997, la înființarea unui Centru-Pilot, la Singureni, jud. Giurgiu (35 km din București spre Giurgiu).

Aici, în câteva case, copiii seropozitivi externați din spitalul "Victor Babeș" trebuiau să aibă o "casă" a lor, un pat, mâncare și pe cineva care să-i primească și să-i însoțească cu iubire în purtarea crucii bolii de fiecare zi.

În dorința de a le avea pe toate acestea, Mino Damato bate la poarta Surorilor Franciscane Misionare de Assisi care, în iarna anului 1999, având permisiunea superioarei generale, încep slujirea lui Cristos prezent în copiii săraci și seropozitivi din Centrul-Pilot de la Singureni.

Astfel, atât pentru surori cât și pentru inițiatorul operei începea "aventura povestirii gingășiei lui Dumnezeu".

Mino Damato, cel care a mers de atâtea ori la Singureni și care a făcut acolo mult bine, cu lacrimi în ochi, înainte de moartea sa (16 iulie 2010) avea să declare: "Cea mai mare satisfacție pentru mine este atunci când mânuța unui copil o prinde pe a mea și cu emoție în glas, într-o limbă străină de a mea, îmi spune: Mulțumesc!"

Cine a fost Mino Damato?

A fost un cunoscut jurnalist și prezentator de televiziune, pe numele său real, Erasmo Damato, născut la Napoli în ziua de 1 decembrie 1937.

A lucrat ca jurnalist la cotidianul "Il Tempo", apoi ca trimis special pentru televiziunea Rai în zone de război, precum Cambodgia, Vietnam, Afghanistan.

Între anii 1970 - 1980 a fost autorul și prezentatorul unor emisiuni celebre de divertisment din Italia, precum: "In viaggio tra le stelle", "Avventura", "Racconta la tua storia", "Tam, Tam" și "Domenica in". Lucrează în televiziune până în anul 1997.

În 1995 a înființează la Roma Fundația "Bambini in Emergenza", fundație al cărui sediu îl vrea și în Romania, pentru a se ocupa de copiii abandonați și seropozitivi.

În tot acest timp, prin diversele sale inițiative, înființând noi proiecte, susținându-le pe cele începute, Mino Damato vrea să transmită un mare adevăr: "În ochii copiilor se poate citi viitorul. Oferindu-le ceva, nu sărăcești, ci, din contra, te îmbogățești".

A murit în ziua de 16 iulie 2010, la vârsta de 72 de ani, într-un spital din Vicența-Italia. Liturghia de înmormântare a avut loc la Roma, în ziua de 21 iulie 2010, în Piața Poporului , în biserica "Sfânta Maria de pe muntele sfânt".

Surorile Franciscane Misionare de Assisi, prezente în România, aduc mulțumirea lor lui Dumnezeu pentru tot ceea ce a însemnat Mino Damato.

Surorile Franciscane Misionare de Assisi


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat