Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rugăciunea în artă

Între pământ și cer cu brațele ridicate

Publicăm o scurtă anticipare a unei cărți dedicată rugăciunii în artă care va fi publicată în octombrie 2010 de Libreria Editrice Vaticana.

De Timothy Verdon

Nu este greu să ne rugăm, nici nu sunt necesare cunoștințe specializate. A ne adresa lui Dumnezeu - pentru a mărturisi propriile limite, pentru a cere ajutor, pentru a mulțumi și a lăuda - este ceva natural pentru ființa umană, un impuls spontan în orice femeie și bărbat, în orice cultură și civilizație, în orice perioadă istorică. Acolo unde circumstanțe potrivnice - necunoașterea, păcatul, refuzarea unui concept religios determinat sau a oricărei forme de religie - inhibă să ne rugăm, rugăciunea există oricum. Oricine se uită în jur cu atenție, se deschide la frumusețea creației, se lasă atins de suferința altuia, într-un anumit sens se roagă.

Dincolo de această orientare instinctivă, prin care orice "Eu" uman implică un "Tu" divin, există și o rugăciune voită și articulată, pe care omul nu o cunoaște, ci trebuie să o învețe. "Doamne, învață-ne să ne rugăm" îi cereau lui Isus discipolii, afirmând că așa a făcut Ioan Botezătorul pentru ucenicii săi. Atunci Isus a învățat formula de rugăciune pe care și astăzi creștinii o învață pe genunchii mamei: "Tatăl nostru care ești în ceruri...".

Există, vreau să spun, o "artă a rugăciunii" care poate să fie transmisă de la învățători la discipoli ca și de la părinți la copii. Locurile destinate acestei transmiteri sunt de fapt familia, unde cei mici învață primele cuvinte și primele gesturi cu care să se raporteze la Dumnezeu, și apoi comunitatea compusă din alți credincioși - în creștinism, Biserica, considerată tocmai mater et magistra a credinței. Tradiția eclezială recunoaște chiar o "lege a rugăciunii" care are ca scop să dea formă credinței: este sensul frazei lex orandi, lex credendi care exprimă o idee care dăinuie de la prima creștinătate. Nu e vorba de o normă legală în sens strict, ci de o regulă în slujba creativității, deoarece credința și rugăciunea sunt de fapt răspunsuri creative cu care creatura, făcută "după imaginea" Creatorului, se raportează la el grație imaginației.

Acest mod de a descrie credința și rugăciunea explică importanța pe care Biserica o atribuie artei. Imaginile puse în fața ochilor credincioșilor învață de fapt să se adreseze lui Dumnezeu, și însuși sfântul papă Grigore cel Mare care afirma: "Ceea ce scrisul dobândește celui care citește, pictura furnizează analfabeților care o privesc", insista că toți credincioșii trebuie să fie conduși apoi de la visio la adoratio. "Una este a adora o pictură, alta este a învăța dintr-o scenă reprezentată într-o pictură ce anume să se adore", a spus el, precizând că "fraternitatea preoților este ținută să-i avertizeze pe credincioși ca să simtă mâhnire arzătoare în fața dramei scenei reprezentate și astfel să se prosterneze cu umilință în adorație în fața singurei atotputernice Preasfinte Treimi" (Epistola Sereno episcopo massiliensi, 2, 10). În același spirit, sfântul Ioan Damaschinul va spune că "frumusețea și culoarea imaginilor sunt un stimulent pentru rugăciunea mea. Sunt o sărbătoare pentru ochii mei, așa cum spectacolul de la țară stimulează inima mea să dea glorie lui Dumnezeu" (De sacris imaginibus orationes, 1, 27).

În lunga istorie a Bisericii, arta rugăciunii (înțeleasă ca ansamblu de cuvinte și gesturi cu care credincioșii se adresează lui Dumnezeu) a fost transmisă de fapt și de arta vizuală și de arhitectură, care oferă tuturor "un stimulent" și în orice timp configurează întâlnirea cu Dumnezeu ca "o sărbătoare". Din generație în generație, imaginile sacre învață apoi comportamentele tipice ale acestei sărbători, prezentând poze și expresii ale feței - atitudini și priviri - în care chiar și cel care nu crede recunoaște imediat elanul spiritului. Aceste imagini, în timp ce descriu viața de credință evidențiindu-i aspecte deosebite, în practică învață să se roage, așa încât, pentru cel care le vede, "a trăi", "a crede" și "a se ruga" par același lucru.

Să luăm de exemplu celebra Femeie care se roagă găsită în catacombele romane ale lui Priscilla. Reprezintă o femeie creștină din secolul al III-lea cu brațele ridicate în gestul rugăciunii - același gest pe care un artist din secolul al V-lea îl va atribui lui Isus într-o formă ornamentală de lemn de pe ușile bazilicii "Sfânta Sabina" pe Aventino. În forma ornamentală subiectul este răstignirea, și brațele ridicate ale Mântuitorului fac aluzie la oferirea voluntară a vieții sale pentru păcătoși, "jertfa de seară" pe Golgota. Și femeia care se roagă din pictură oferă viața: ridică brațele între alte două scene, care o prezintă mai întâi dată în căsătorie și apoi cu un prunc la gât. Adică, rugăciunea femeii rezumă jertfele obișnuite împreună cu bucuriile vieții de familie, și figura ei învăluită și solemnă în centru exprimă condiția finală la care aceste jertfe și aceste bucurii au condus-o - de fapt pictura este un decor de mormânt.

Aceste două opere aparținând culturii creștine antice sugerează o reflecție: pe cruce unde dădea viața, Isus se ruga, și orice creștin este chemat să reproducă această rugăciune în propria viață. În orice epocă, discipolilor care-i cer: "Doamne, învață-ne să ne rugăm", Cristos de fapt învață să dăruiască viața; arta care provine din această viață dăruită și o descrie - arta creștină - preamărește rugăciunea.

(După L'Osservatore romano, 22 iulie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat