Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Buhonca: "Înconjurul lumii"

Am alergat să mă găsesc, am alergat în jurul lumii. Și-alerg în jurul lumii, și-alerg să învăț să iubesc. Trei zile au trecut, înconjurul lumii l-am făcut, dintre-atâtea limbi străine, pe-a noastră o știm cel mai bine. Rase noi am cunoscut, lucruri mari, de neștiut.

Cu mic cu mare, luni, 19 iulie 2010, dis-de-dimineață în Parohia Buhonca am dat startul ediției "Vara împreună 2010", campus ce a avut ca temă în acest an "Înconjurul lumii". Încurajați și îndemnați de părintele paroh Adrian Iștoc, copiii s-au dovedit a fi matinali și încă de la primele ore ale dimineții au apărut în curtea bisericii, ascultând îndeosebi de vorbele părintelui de a nu-și uita bucuria acasă. Sub acordul părintelui, am avut deosebita plăcere de a-i avea din nou alături de noi atât pe părintele Fabio cu echipa de seminariști din partea Institutului "Sfântul Leonard Murialdo" din Roman, precum și pe surorile Institutului "Sfânta Maria Bertilla Boscardin".

Și în acest an a fost un program care nu i-a lăsat pe cei 90 de copii să se odihnească. Imediat după rugăciunea de început a campusului au fost concepute patru echipe, echipe ce au purtat nume de continente în conformitate cu tema din anul acesta. Nu au lipsit cântecele, teatrul, cateheza, concursurile și cu atât mai puțin jocurile. A fost o competiție frumoasă, copiii au pus în practică porunca iubirii și în acest mod au putut fi eliminate până și cele mai mici neînțelegeri. Pentru buna desfășurare a activităților educativ-distractive, a colaborat și un grup de 28 de tineri din localitate, care s-au străduit să-i susțină și să-i încurajeze pe copilași. Tinerii le-au dat un exemplu copiilor prin implicare, răbdare, atenție, înțelegere, încurajare.

În acest mod am făcut înconjurul lumii. Am descoperit că trăim într-o lume de povești cu peisaje minunate, flori parfumate, mii de legende, țări fascinante cu cascade, râuri, mări, am salutat împreună pe cowboy, am sărit alături de canguri, am dormit în colibe alături de africani, am făcut cunoștință cu dragonii colorați, am mâncat din farfuriile cu orez. Ce ar mai fi oare de știut?

E minunat acum la sfârșit să-i auzi pe copii spunând: "Trăim într-o minune!", sau "O să studiez să aflu cât mai multe despre această lume!", sau "O lume minunată!", și multe alte impresii.

Părintele Fabio le-a lansat atât copiilor cât și animatorilor ideea unui gest solidar. Construirea unei bisericuțe în Ecuador. Cu toții s-au dovedit a fi solidari, au renunțat la ce era pentru ei și au pus în "cutia solidarității". Un gest mic, un sacrificiu, dar care contează enorm! Prin acesta au vrut să fie cât mai utili mai ales acum când li s-a făcut cunoscută lumea.

Prin aceste zile s-a trezit în copii un interes deosebit pentru acei copii care suferă, care nu au nimic, nu au ce mânca, nu au cu ce se îmbrăca, nu au unde sta. Ne-am rugat împreună pentru ca Dumnezeu să le dea măcar o parte din surâsul nostru.

Copiii au profitat din plin de cele trei zile, și-au manifestat regretul pentru încheierea lor, și nu au încetat a-l ruga pe părintele de a-i aduce cât mai des pe organizatori pentru a-i învăța lucruri noi prin metode ce nu omit distracția.

Suntem convinși că nu vom uita aceste zile și că ne vom aminti cu drag de ele oricând, deoarece aceste zile și-au pus amprenta în educația copiilor, în plan social, dar mai ales spiritual.

Mihaela Husaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-21 iulie: Buhonca: "Înconjurul lumii"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat