Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Semnul

M-am uitat în jur: da, așa era: exact doisprezece - atâția veniserăm în asfințit la sfânta Liturghie - 12, în fața altarului. La cina Domnului.

- Cine dintre noi te va vinde, Doamne?!

Ascultam cuvintele sfinte și fiecare așteptam în adâncul inimii un semn, așteptam o minune, așteptam semnul. "Acest popor rău și infidel cere un semn, dar nu i se va da alt semn, decât cel al profetului Iona".

Știam cu toții cuvintele, știam și ceea ce avea să urmeze - și totuși, ca și atunci, ceream un semn, căutam un semn, căutam semnul. Sigur, rugăciunea face minuni. Dar nu vorbele, nici gândul, poate că nici inima rugăciunii. De aceea, la un timp, chiar și rugăciunea încetă. Și-n aceeași clipă, spațiul păru că se dilată, că fiecare dintre noi devenim spațiul pe care-l ocupaserăm puțin mai înainte, dar altundeva, în afară de timp - un timp și un spațiu pur, iar de acolo, de la masa Domnului, el însuși ne făcea să vedem ceva: ceva ce nimănui nu i-ar fi trecut vreodată prin minte, fiindcă la Cina Domnului îl vedem mereu pe cel de alături care, "Doamne, te va vinde" - dar niciodată pe noi înșine.

Doar nu noi suntem apostolii din acea noapte de taină...

Noi nu facem nimic rău, sigur că nu - așteptăm doar semnul.

Semnul, ca să credem.

Iar în spațiul care am devenit deodată noi înșine, vedem tot ceea ce e de văzut, dar nicăieri lumina. Cum poate fi atât de întuneric, Doamne, când afară e doar asfințit... lumina aurie a asfințitului, care lunecă încet în noaptea înstelată...

Și fiecare așteptăm semnul.

Iar până atunci, clipele curg, dar nimic nu aduce lumina - fiindcă semnul deja a fost dat. Acum, ca și atunci, nu ne vedem decât pe noi înșine, dar nu vedem semnul, fiindcă nu-l recunoaștem.

Și în întuneric, inima nimănui nu mai rostește acum: "Rămâi cu noi, fiindcă se lasă seara și ziua e pe sfârșite" - ca să ni se deschidă ochii și să vedem în întuneric, lumina.

Nu, sigur, nu facem nimic rău - dar așteptăm semnul. Și căutăm minuni. Așteptăm semnul și urmărim apariții. Căutăm semnul și așteptăm să se schimbe lumea întreagă. Miracolul! Unde e miracolul?! Și cum miracolul pare să întârzie, așteptarea se face ură și ranchiună și dezamăgire și nepăsare... Iar în tot acest timp, miracolul propriei vieți în plină lumină curge mai departe și în spațiul nostru vedem tot ceea ce e de văzut, dar nu lumina - fiindcă așa începe sfârșitul lumii: cu nepăsarea care orbește.

Cine dintre noi te va vinde, Doamne? Fiindcă de cate ori așteptam apariții, miracole și semne ca să credem - asta facem: Te vindem, Doamne!

Iată-ne: în fața altarului suntem de fiecare dată, tot noi, cei 12, Doamne, în fața ta!

Cine dintre noi te va vinde, Doamne?!

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat