Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Profetul Ilie în tradiția bizantină

Bucură-te, înger pământesc și om ceresc

de Manuel Nin

La 20 iulie, liturgiile creștine din Orient și Occident celebrează sărbătoarea profetului Ilie. Cea bizantină - care are un oficiu complet și un canon propriu atribuit lui Iosif Imnograful (secolul al IX-lea) - îl prezintă ca marele mijlocitor pentru popor, om plin de zel pentru Domnul. Multe tropare îl pun împreună pe Ilie și pe discipolul său Elizeu: "Doi aștri luminoși au apărut pe pământ: Ilie și Elizeu. Unul, cu al său cuvânt, a reținut picăturile de ploaie din cer, i-a certat pe regi și, într-un car de foc, s-a înălțat la ceruri. Celălalt a vindecat apele care făceau sterile și primind har dublu a oprit apele Iordanului. Bucură-te, înger pământesc și om ceresc, Ilie cel glorios. Bucură-te, tu care ai primit de la Dumnezeu harul dublu, Elizeu cel preavenerabil".

În afară de asta, celebrarea celor doi profeți este imagine a înțelegerii dintre Vechiul și Noul Testament care s-a manifestat în Iordan, loc de mântuire și purificare în prima alianță și loc de mântuire și botez în a doua: "O, tu, care te-ai urcat în carul care mergea prin cer, stea din răsărit fără apus, întinde, împreună cu minunatul Elizeu, apele noului Iordan și fă clară vestirea milei, pentru că voi reînnoiți în mod vizibil cu această dublă imagine gloria în acord din vechea și din noua alianță, dublând binecuvântarea pentru cei care le celebrează cu credință comemorarea preasolemnă". Apoi textele liturgice scot în evidență contrastul dintre vederea lui Dumnezeu pe care o are Ilie în adierea ușoară de vânt și carul de foc cu care este ridicat în cer: "Nu în cutremur, ci într-o dulce adiere de vânt ai contemplat, o, Ilie, în Dumnezeu fericit, prezența divină care într-o zi te-a luminat; apoi transportat de un car cu patru cai ai străbătut în mod minunat cerul, privit cu uimire, o, inspirat divin".

În diferite tropare Ilie, urcând în cer, devine precursor al întoarcerii finale a Domnului: "Cel care înainte de a fi zămislit a fost sfințit, îngerul în carne, intelectul de foc, omul ceresc, precursorul divin al celei de-a doua veniri a lui Cristos, Ilie cel glorios, fundament al profeților, a convocat în mod mistic pe prietenii de la sărbătoare pentru a celebra în mod solemn comemorarea sa divină. Îngerul în carne, fundamentul profeților, al doilea precursor al venirii lui Cristos, Ilie cel glorios, trimițând de sus harul peste Elizeu, alungă bolile și îi curăță pe leproși: chiar și pentru cei care-l cinstesc face așadar să apară vindecări". Cele trei lecturi lungi de seara străbat aproape tot ciclul lui Ilie (1Re 17-19): singurătatea lui, binecuvântarea văduvei, ciocnirea cu Ahab și cu profeții falși, seceta și ploaia care a urmat și binecuvântarea divină, ucenicia lui Elizeu, până la înălțarea la cer.

Oficiul de dimineață și Liturgia Divină prevăd aceeași pericopă evanghelică (Lc 4,22-30): Isus refuzat de ai săi ca profet, care evocă figura lui Ilie refuzat și el. În canonul de dimineață, unul dintre tropare subliniază rolul a două femei în viața lui Ilie: Isabela și văduva; una îl persecută ajungând să-l facă să devină fugar, cealaltă îi atrage milostivirea: "Dumnezeu apleacă zelul tău înfocat și te trimite la o văduvă pentru a fi hrănit, tu care deveniseși fugar, o, Ilie, din cauza amenințării unei femei, o, om minunat: te rog așadar să hrănește cu dumnezeiești carisme sufletul meu înfometat".

Unele texte pun accentul pe zelul pe care-l arată Ilie în lupta împotriva fărădelegii în casa lui Israel: "Ai reținut norii încărcați de ploaie, aprins de zel pentru credință. Arătându-te preot, ai jertfit cu mâinile tale nevinovate, o, preafericitule, pe preoții fărădelegilor care săvârșeau ceea ce este nevrednic". Alte tropare cu imagini evanghelice pun în contrast zelul lui Ilie cu milostivirea lui Dumnezeu care așteaptă mereu convertirea oamenilor: "Văzând profetul Ilie marea fărădelege a oamenilor și marea iubire a lui Dumnezeu față de ei, tulburat și plin de mânie a adresat cuvinte dure celui milostiv, strigând: Dezlănțuie, așadar, mânia ta împotriva celor răzvrătiți, o, judecător preadrept. Dar nu a reușit deloc să zdruncine măruntaiele milostive ale Celui Bun, așa încât să-l inducă să-i pedepsească pe cei care se revoltaseră împotriva lui: de fapt, așteaptă mereu convertirea tuturor singurul prieten al oamenilor".

Alte texte subliniază că vederea lui Dumnezeu în Ilie, și în toți creștinii, trebuie legată și de o purificare, de o viață în asceză: "Ai fost vrednic să-l vezi pe Dumnezeu într-o dulce adiere de vânt, atât cât este cu putință a-l vedea, tu care înainte făcuseși ușor trupul tău, o, gloriosule, cu faptele ascezei. Te rog așadar: prin rugăciunile tale luminează cu strălucirile divine ale pocăinței intelectul meu, ușurându-i greutatea".

Iconografia bizantină îl reprezintă pe Ilie "foarte stimat în monahismul oriental și occidental și alăturat de figurile sfântului Anton cel Mare și sfântului Benedict - în singurătatea unei peșteri, alimentat cu pâine de un corb, imagine reluată și aplicată de sfântul Grigore cel Mare primilor ani de singurătate ai sfântului Benedict la Subiaco, în timp ce o altă tradiție iconografică rezumă într-o unică imagine viața sa până la înălțare în carul de foc.

(După L'Osservatore romano, 19-20 iulie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat