Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tema pentru a 44-a Zi Mondială a Păcii (1 ianuarie 2011)

"Libertatea religioasă, calea pentru pace". Aceasta este tema aleasă de Benedict al XVI-lea pentru celebrarea Zilei Mondiale pentru Pace din anul 2011. Ziua - care se celebrează din anul 1968 în prima zi a anului - va pune deci accentul pe tema libertății religioase. Asta, în timp ce în lume se înregistrează diferite forme de limitare sau negare a libertății religioase, de discriminare și marginalizare bazate pe religie, până la persecuție și violență împotriva minorităților.

Libertatea religioasă, fiind înrădăcinată în însăși demnitatea omului și orientată spre căutarea "adevărului imutabil", se prezintă ca "libertatea libertăților". Libertatea religioasă este deci în mod autentic libertate atunci când este coerentă cu căutarea adevărului și cu adevărul omului.

Acest mod de tratare ne oferă un criteriu fundamental pentru discernământul fenomenului religios și al manifestărilor sale. De fapt, el permite să se excludă "religiozitatea" fundamentalismului, a manipulării și a instrumentalizării adevărului și a adevărului omului. Deoarece tot ceea ce se opune demnității omului se opune căutării adevărului și nu poate să fie considerat ca libertate religioasă. În afară de asta acest mod de a trata ne oferă o viziune profundă a libertății religioase, care lărgește orizonturile de "umanitate" și de "libertate" a omului și permite acestuia să stabilească o relație profundă cu el însuși, cu celălalt și cu lumea. Libertatea religioasă este în acest sens o libertate pentru demnitatea și pentru viața omului.

De fapt, așa cum au învățat părinții de la Conciliul al II-lea din Vatican: "Dumnezeu îl face pe om părtaș la această lege a sa în așa fel încât omul, sub călăuzirea blândă a Providenței divine, poate cunoaște tot mai bine adevărul, care este mereu același. De aceea, fiecare om are îndatorirea și deci dreptul de a căuta adevărul în materie de religie" (Declarația Dignitatis humanae, 3). Deci aceasta este o vocație care trebuie recunoscută ca drept fundamental al omului, fundament pentru dezvoltarea umană integrală (Caritas in veritate, 29) și condiție pentru realizarea binelui comun și afirmarea păcii în lume.

Așa cum a confirmat însuși Benedict al XVI-lea la Adunarea Generală a Națiunilor Unite: "drepturile umane trebuie să includă dreptul de libertate religioasă, înțeles ca expresie a unei dimensiuni care este în același timp individuală și comunitară, o viziune care manifestă unitatea persoanei, chiar făcând deosebire în mod clar între dimensiunea de cetățean și cea de credincios" (Discurs la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, 18 aprilie 2008).

O temă actuală, cea aleasă pentru Ziua Mondială din anul 2011, și care reprezintă împlinirea unui "drum al păcii" în care Benedict al XVI-lea a luat de mână omenirea, conducând-o pas după pas la o reflecție tot mai profundă. Din anul 2006 până astăzi temele au fost: adevărul ("În adevăr pacea", 2006), demnitatea persoanei umane ("Persoana umană, inimă a păcii", 2007), unitatea familiei umane ("Familia umană, comunitate de pace", 2008), lupta împotriva sărăciei ("Combaterea sărăciei, construirea păcii", 2009) și în sfârșit păzirea creației ("Dacă vrei să cultivi pacea, păzește creația", 2010). Un parcurs care-și înfige rădăcinile în vocația la adevărul omului (capax Dei), și care, având ca stea polară demnitatea umană, ajunge la libertatea de a căuta adevărul însuși.

Astăzi sunt multe locurile din lume în care persistă forme de limitare a libertății religioase și asta fie unde comunitățile de credincioși sunt o minoritate, fie unde comunitățile de credincioși nu sunt o minoritate, și totuși îndură forme mai sofisticate de discriminare și de marginalizare, pe planul cultural și al participării la viața civilă și politică. "Este de neconceput - a remarcat Benedict al XVI-lea - că aceia care cred trebuie să suprime o parte din ei înșiși - credința lor - pentru a fi cetățeni activi; n-ar trebui niciodată să fie necesară renegarea lui Dumnezeu pentru a se putea bucura de propriile drepturi. Drepturile legate cu religia sunt au nevoie deosebită să fie ocrotite dacă sunt considerate în conflict cu ideologia seculară prevalentă sau cu poziții ale unei majorități religioase de natură exclusivă" (Discurs la Națiunile Unite, cit.).

Omul nu poate să fie fragmentat, împărțit de ceea ce crede, pentru că cel în care crede are un impact asupra vieții sale și asupra persoanei sale. "Refuzul de a recunoaște contribuția la societate care este înrădăcinată în dimensiunea religioasă și în căutarea Absolutului - prin însăși natura sa, expresie a comuniunii între persoane - ar privilegia fără îndoială o abordare individualistă și ar fragmenta unitatea persoanei" (Discurs la Națiunile Unite, cit.). Pentru aceasta: "Libertatea religioasă, cale pentru pace".

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat