Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Exerciții spirituale pentru tineri

În perioada 6-11 iulie 2010, la Mănăstirea Carmelită a Maicii Domnului și a profetului Ilie din Luncani, au avut loc exerciții spirituale pentru tineri cu tema "Privește cerul și numără stelele" (Gen 15,1-6), organizate de Comisia de Pastorație Vocațională din cadrul FCRSM. La această întâlnire a participat un grup de 21 de tineri alături de 11 însoțitori, persoane consacrate din diverse congregații, printre care și părintele Augustin, gazdă din partea mănăstirii.

Toate activitățile s-au desfășurat într-un cadru al tăcerii simțind astfel mai profund prezența lui Dumnezeu în inimile noastre. Fiecare zi a fost călăuzită de către un personaj biblic ce a reprezentat un exemplu spiritual benefic pentru viața tânărului de azi.

Prima zi am urmat exemplul patriarhului Abraham meditând la încrederea pe care el a avut-o în Dumnezeu după ce i s-a revelat. Ilie îl întâlnește pe Dumnezeu în liniște (printr-un susur blând și subțire); în tăcere Domnul îi vorbește și el ascultă, de aceea cuvântul cheie pentru ziua dedicată profetului Ilie a fost liniștea. Alți profeți ce ne-au însoțit în acest drum al cunoașterii au fost Moise și Samuel, Moise fiind cel trimis pentru a împlini o misiune, iar Samuel cel chemat de Dumnezeu, pe când dormea, pentru a-i transmite un mesaj preotului Eli.

Pornind de la viețile acestor personaje am petrecut momente de meditație și de adorație pentru a putea asculta glasul Domnului. Datorită experiențelor trăite am remarcat că trebuie să facem puțină ordine în viața noastră. Trebuie să găsim momente de tăcere pentru a putea comunica cu Dumnezeu și el va pătrunde și va acționa în sufletul nostru.

Pe parcursul întâlnirilor am participat la diverse activități legate de temele zilnice. În conformitate cu tema încrederii am avut ocazia de a ne încredința unei persoane ce ne-a condus pe un drum doar ținându-ne de mână, noi fiind legați la ochi.

Alte momente simbolice reprezentative ale acestor zile au fost: punerea în scenă a unor fragmente evanghelice caracteristice celor patru personaje biblice; momentul arderii personalității negative: fiecare tânăr a scris pe o foaie tot ceea ce vedea rău în el și a aruncat foaia într-un foc aprins în mijlocul naturii împreună cu o creangă ce reprezenta, poate, greutatea păcatelor, spre a fi purificați și a trezi în noi dorința de a ne schimba. Am parcurs și un drum al crucii, meditând la chinurile lui Isus de pe muntele Calvar, iar "pe munte" ne-am spovedit sau am primit binecuvântarea părintelui, după care am coborât pe un alt drum, numit drumul luminii. Totodată ni s-a dezvăluit cum să efectuăm rugăciunea centrantă, numită de Thomas Keating ca fiind o "terapie divină" ce atinge două laturi: cea psihologică și cea contemplativă.

Toate aceste momente îmbinate cu dansuri meditative ce ne concentrează toată atenția spre Dumnezeu ne-au deconectat de cotidian și am trăit într-un mod, poate neobișnuit pentru unii, de rugăciune, liniște, pace și fericire interioară.

 
 

Iozefina Bogatu,
Iosif Mîrț,
Valentina Barnat


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat