Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Buruienești: Puțin timp dedicat celorlalți

În anul 2008, satul Buruienești a fost pus la încercare, iar locuitorii săi au trecut prin momente dificile din cauza inundațiilor.

Acum, în 2010, la scurt timp după ce fiecare și-a revenit, a uitat pe cât posibil de acele clipe de nefericire, inundațiile au lovit din nou acest sat.

Locuitorii au resimțit teama, neputința, durerea, chiar și disperarea văzând că toată munca depusă în timpul anului a fost în zadar.

Ca urmare a acestui fapt, tinerii și adolescenți din Buruienești, sub îndrumarea preoților din parohia noastră, și-au unit forțele, au format un grup numeros și s-au gândit să dea o mână de ajutor celor care au nevoie.

Lăsând deoparte indiferența, prejudecățile, mândria, în ziua de 7 iulie 2010, am început campusul social care are ca obiectiv sensibilizarea tinerilor pentru voluntariat. La acest campus s-au înscris 70 de tineri.

Pentru a înțelege cât mai bine sensul solidarității, am început prin vizionarea unui film sugestiv și care a ilustrat foarte bine cum arată un voluntar adevărat.

Deoarece nu putem face nimic fără ajutorul lui Dumnezeu și pentru că avem nevoie de sprijinul lui, am participat în aceste zile la sfânta Liturghie cu toții. De asemenea, a doua zi am început ziua tot cu rugăciune și prin ascultarea Cuvântului Domnului.

Imediat după rugăciune, sarcinile au fost împărțite și cu toții ne-am apucat de treabă. O parte din tineri au format mici echipe care au ajutat anumite persoane în vârstă, persoane care se află în imposibilitatea de a se descurca singure, la activitățile ce se desfășoară zi de zi într-o casă obișnuită.

Mai concret, au adus apă, au spălat vase, am contribuit la curățenia din casă și alte sarcini de acest gen cu o dăruire care pe mulți i-ar mira.

Restul tinerilor au pornit spre sectorul cel mai afectat de inundații al satului și și-au petrecut câteva ore ajutând pe cei afectați la curățenia din casă. Este impresionant să vezi cum o mână de tineri muncesc cu drag într-o casă necunoscută, pentru niște persoane față de care nu au nici o datorie și fără să țină cont de faptul că se murdăresc de noroi, de mirosul deloc plăcut al acestuia și de faptul că nu vor primi nimic material în schimb.

Chiar și eu care am contribuit la acestea, nu am putut să-mi ascund mirarea când am văzut cu câtă dăruire am muncit cu toții.

La fel de impresionant este și faptul că au strâns în a treia zi deșeurile ce puteau deveni un focar de infecție din locurile publice fără să le pese prea mult că unii râd sau îi jignesc.

Însă tot acest campus nu are numai program de muncă. După sfânta Liturghie, după o zi plină de activități cât mai diverse, tinerii s-au putut recrea într-un moment de distracție însoțit de muzică, dansuri și bancuri.

Pentru a învăța cât mai multe despre faptele lor și despre cum pot transmite mesajul lor și celorlalți, au fost incluse în program și catehezele. Un lucru foarte bun, deoarece cu toții am discutat deschis și am aflat mult mai multe.

Sfârșitul activităților va fi unul pe măsură, căci duminică, 11 iulie 2010, după Liturghia de seara, va fi un spectacol cu adevărat original, atractiv și în același timp educativ.

Sper că mesajul nostru a fost înțeles de cât mai mulți și cred că am reușit ce ne-am propus, și anume să ne sensibilizăm pe noi înșine în vederea voluntariatului și să dăm o mână de ajutor celor care au trecut prin momente mai dificile.

Ana Mădălina


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat