Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu un misionar din Coasta de Fildeș

"Tot ceea ce facem are ecou în veșnicie"

Pr. Marius Gabriel Catrințașu se trage din Slănic Moldova, a fost sfințit preot în anul 2006 și a primit mandatul misionar pentru Coasta de Fildeș la 29 martie 2009, după ce, în perioada 8 septembrie - 11 octombrie 2008, a urmat o pregătire misionară în Verona (Italia). Revenind pentru o scurtă perioadă în locurile unde a crescut și a studiat (iunie-iulie), a avut bunăvoința să răspundă la câteva întrebări.

• Ce înseamnă să fii misionar și cum s-a născut această vocație?

A fi misionar presupune, în primul rând, o maturitate umană și spirituală și, în al doilea rând, conștientizarea profundă a faptului că acest dar vine din partea lui Dumnezeu și așteaptă un răspuns pe măsură, indiferent de pericolele iminente care apar în asemenea situații. Mereu am fost conștient că, dacă Dumnezeu are nevoie de mine în diferite locuri ale lumii pentru a-l vesti, îmi va da și puterea necesară pentru a continua munca cea bună începută în vastul câmp al evanghelizării. Încă de când eram elev, la orele de Biblicum făcute cu părintele Petru Sescu, am fost cuprins de dorința de a merge misionar, încurajat fiind de entuziasmul părintelui care vorbea despre sfântul Paul și de sacrificiile pe care le-a făcut pentru a vesti împărăția lui Dumnezeu. La început mi s-a părut un gând mult prea măreț, dar, cu timpul, această convingere s-a maturizat în ființa mea, rugându-mă mult și crezând că, într-o zi, voi putea merge în Africa.

• Care este situația catolicilor din Coasta de Fildeș? Dar din parohia în care slujiți?

În Coasta de Fildeș se poate remarca ușor un sincretism religios. Majoritarii sunt musulmanii, urmați de protestanți și de catolici și, nu în ultimul rând de animiști, cei care se roagă marelui spirit prezent în natură și în animale. În misiunea din Djebonoua, ne bucurăm de o creștere vizibilă a celor care doresc să devină catolici, astfel încât, în satul care numără aproximativ 2.000 de locuitori, catolicii sunt majoritari. Misiunea include 53 de sate, pe un perimetru de 40 de kilometri pătrați, 20.000 de suflete și 1.200 de credincioși.

• Care sunt dificultățile și bucuriile cele mai mari pe care le-ați avut până acum ca misionar în Africa?

Pericolele mereu prezente, cum ar fi prezența rebelilor înarmați la o sută de metri de misiune, distanțele mari între sate și riscul major de a fi atacați după lăsarea serii, ne împiedică să ne desfășurăm activitatea pastorală așa cum am dori. Mare parte din populația Coastei de Fildeș trăiește la limita sărăciei, reușind prin muncă multă să se poată hrăni cu puțin. Școala este un lux pentru că, la înscriere, se cere o taxă de care părinții, de multe ori, nu dispun. Tocmai de aceea copiii, de mici, sunt luați la câmp cu părinții sau implicați în activitățile domestice. Mulți dintre ei sunt crescuți nu de părinții biologici, ci de rude apropiate, astfel încât familia africană este numeroasă și greu de întreținut. Doar duminica putem lucra cu cei aproximativ 700 de copii în activități spirituale, dar și de alfabetizare, pentru că, deși limba de bază a țării este franceza, totuși cei mai mulți dintre ei nu știu decât limba locală, baoule.

• Dar mulțumiri, care ar fi?

Cred că mulțumirea supremă pentru un misionar este atunci când se ajunge la pasul botezului. Pregătirea pentru primirea acestui sacrament durează trei ani, timp în care mulți dintre ei renunță din diferite motive, cum ar fi emigrarea spre o altă zonă unde se poate câștiga mai mult, boala sau uneori moartea. Ne bucură faptul că părinții le permit copiilor să lucreze cu noi, până acolo încât se ajunge și la botez și, prin ei, și părinții sunt motivați să facă același pas. Dar, din păcate, acest fapt este destul de rar. Doresc să amintesc un eveniment la care am luat parte în luna august 2009. Într-o dimineață aud la poartă bătăile timide ale unui copilaș care plângea. De obicei, copiii vin la misiune pentru a mai cere bomboane, dar nu se manifestă niciodată plângând. Am deschis poarta și am văzut un copil de 5-6 ani, cu un castronel de plastic în mână în care mai avea câteva boabe de orez. Mi-a dat de înțeles că doar atât mai are și apoi nu știe ce îl așteaptă. Am vrut să îl întreb de ce nu apelează la părinții lui, dar m-am oprit. L-am chemat în curte, i-am dat ceva de mâncare și o bomboană de încurajare. I-am apreciat curajul.

• În ce constă activitatea dv. în Parohia Djebonoua?

Celebrăm Liturghia în 29 din aceste sate, în șase comunități mari unde sunt și capele și zilnic în comunitatea din Djebonoua. Dar nu putem evangheliza pe nimeni dacă are stomacul gol, dacă se gândește când va mânca sau ce va mânca. Misiunea noastră nu include doar evanghelizarea propriu-zisă, ci, plecând de la a predica despre împărăția lui Dumnezeu, continuăm și cu operele sociale, cum ar fi susținerea unor ONG-uri care se ocupă cu eradicarea sărăciei și protejarea copiilor care, din cauza SIDA, au fost abandonați, ridicarea de lăcașuri de cult cu puținul pe care îl dau etc. Gândul că încă mai sunt multe suflete care nu au parte de sacramentele Bisericii, care sunt izolați în alte religii sau culturi, determină mereu ca persoane sensibile să își ofere viața îmbogățirii acestor oameni. Acceptarea tradițiilor și culturilor locale înseamnă un pas în plus spre dobândirea încrederii de care au nevoie pentru a fi convinși că Dumnezeu le dorește și lor mântuirea. Tot ceea ce facem pe acest pământ are ecou în veșnicie!

A consemnat pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat