Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ÎPS Ioan Robu numit membru în Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor

Papa Benedict al XVI-lea l-a numit marți, 6 iunie 2010, pe Înaltpreasfințitul Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, membru al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, alături de alți șapte arhiepiscopi și episcopi din diferite țări.

Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor este una dintre cele nouă congregații ale Curiei Romane, care se ocupă cu tot ceea ce ține de competența Sfântului Scaun privitor la disciplina și promovarea Liturgiei și, în primul rând, a sfintelor taine.

Condusă de Eminența sa card. Antonio Cańizares Llovera, congregația are competențe în sectorul liturgic și disciplinar, fiecare dintre ele fiind articulat, la rândul său, în două oficii: Cult (I) - Sacramente (II) și Disciplina suspendării, dispenselor și proceselor canonice legate de Preoție (III) și de Căsătoria încheiată și neconsumată (IV).

Curia Romană este aparatul administrativ al Sfântului Scaun, care îl ajută pe Sfântul Părinte în conducerea Bisericii. Este alcătuită din: un Secretariat de Stat, nouă congregații, trei tribunale, 12 consilii pontificale, șase comisii pontificale, un comitet pontifical și diferite oficii.

ÎPS Ioan Robu s-a născut la Târgu Secuiesc, la 6 noiembrie 1944. A absolvit Institutul Teologic Romano Catolic din Iași și a fost hirotonit preot la 15 august 1968. După o perioadă de activitate pastorală la Craiova și București, a urmat studii de specializare la Roma (Italia), în perioada 1973-1977, la Universitatea din Lateran, Academia Alfonsiană, obținând titlul de doctor în teologie. După întoarcerea în țară, a fost paroh la Buzău, pentru scurt timp, apoi profesor și rector la Institutul Teologic din Iași (1977-1983).

La 1 decembrie 1983 a fost ales la conducerea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, iar la 8 decembrie 1984 a fost consacrat episcop, la Roma, de către cardinalul Casaroli, pe atunci secretar de stat în Vatican. La 14 martie 1990 a fost numit, iar la 29 aprilie instalat arhiepiscop-mitropolit de București.

Informațiile au fost preluate din comunicatul de presă nr. 409/07.07.2010 al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, semnat de pr. Ieronim Iacob (tel. 0733/785554).


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat