Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas ajută sinistrații

Primele ajutoare au ajuns la Dorohoi, iar sinistrații le-au primit cu multă recunoștință. De altfel, până atunci (1 iulie 2010), nu ajunsese nimeni cu ajutoare la ei. Persoanele sinistrate au primit alimente, apă potabilă și produse pentru curățenia caselor.

Pachetele au fost confecționate la Centrul Caritas în Iași, unde au fost mobilizați aproximativ 50 de voluntari.

De la Dorohoi, echipa, căreia i s-au alăturat și doi reprezentanți ai Confederației Caritas România, a plecat direct în Tămășeni, unde chiar în acea seară s-a rupt un dig. Apa a intrat în sat și a inundat grădini și case, iar oamenii s-au refugiat la rude. În Tămășeni însă casele sunt făcute din materiale trainice, astfel pagubele sunt mai mici decât în Dorohoi.

Tot în acea seară Siretul a inundat satele Rotunda și Buruienești.

Persoanele evacuate din Buruienești au fost adăpostite la parohie, la Centrul Social Caritas sau la rude. Imediat, o echipă de la Caritas Iași s-a mobilizat și a dus în Buruienești saltele, pături, apă potabilă și alimente, astfel că sinistrații să treacă în condiții decente această perioada până se vor întoarce la casele lor. Dar cum Siretul este încă mare, va mai trece destul timp până apele se vor retrage din anumite zone ale satului și oamenii se vor putea întoarce la casele lor.

În Buruienești situația nu mai este atât de gravă, așa cum a fost în 2008, deoarece casele construite după inundațiile de atunci au fost construite cu fundații înalte, unele din apropierea Siretului chiar de 2 metri. Din acest motiv, din fericire apa nu a intrat în foarte multe case, iar pagubele nu sunt atât de mari ca la inundațiile precedente. Un alt lucru pozitiv este că oamenii au fost evacuați din timp, și au salvat animalele și o parte din bunuri.

Oamenii însă vor avea nevoie de ajutor, deoarece culturile din grădini au fost distruse și pentru multe familii acestea erau singurele surse de hrană.

O problemă mare în toate satele afectate este lipsa apei potabile. Fântânile sunt colmatate și oamenii nu au apă potabilă sau pentru spălat.

Caritas va pune la dispoziție două pompe, iar săptămâna viitoare o persoană va sta cât va fi nevoie în Buruienești pentru a scoate apa din fântâni și pentru a dezinfecta apa cu tablete de clor, astfel ca sinistrații să aibă cât mai repede posibil apă.

Împreună cu preotul catolic din Buruienești, pr. Cristian Gal, vom organiza un campus cu tinerii din sat și vom ajuta la curățenia caselor. Caritas va dona oamenilor produse de curățenie și dezinfectare a caselor, iar tinerii vor ajuta mai ales bătrânii și persoanele cu handicap care nu pot face singuri față acestei situații.

O echipă de la Caritas, împreună cu președintele Confederației Caritas România, pr. Egidiu Condac, a plecat astăzi în Schineni, Săucești și Siretul pentru a vedea ce nevoi au oamenii și astfel ne vom mobiliza să transportăm imediat ajutoare în zonă.

Ne dorim să intervenim cât mai prompt în localitățile afectate, pentru a aduce o rază de speranță pentru cei care au de suferit din cauza naturii dezlănțuite.

Mulțumim tuturor celor care sprijină eforturile noastre - atât donatori, cât și voluntari.

Mihaela Tescoschi
coordonator proiect

*

Notă: Textul a fost publicat pe www.caritas-iasi.ro la 5 iulie 2010. Pentru www.ercis.ro a fost reformulat de redacție și publicat la 6 iulie 2010. Cifrele din articol sunt valabile pentru situația la momentul publicării pe situl Centrului Diecezan Caritas Iași, www.caritas-iasi.ro, unde sunt disponibile mai multe imagini.

În Dieceza de Iași se organizează Colectă pentru sinistrați.


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat