Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Ca toți să fie una

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Ca toți să fie una. Studii și articole în onoarea PS Petru Gherghel cu ocazia aniversării a 20 de ani de episcopat și 70 de ani de viață, sub coordonarea PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, în formatul 17x24, are 344 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 40 lei.

Cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de episcopat și 70 de ani de viață, un grup de episcopi, preoți și laici, sub coordonarea și cu binecuvântarea PS Aurel Percă, îi aduc un omagiu episcopului de Iași Petru Gherghel, drept mulțumire pentru munca depusă în păstorirea Diecezei de Iași. Rodul muncii depuse de grupul de episcopi, preoți și laici apare la Editura "Sapientia", sub forma unei cărți, într-o frumoasă prezentare grafică, demnă de cel căruia îi este dedicată.

Cartea se deschide cu un cuvânt introductiv scris de PS Aurel Percă, având drept titlu motoul episcopului de Iași: "Ca toți să fie una". În rândurile pe care le scrie, PS Aurel Percă menționează că este frumos a fi episcop, însă "nu datorită titlurilor și onorurilor, nici datorită presupusei puteri pe care o poate exercita. Este frumos pentru că episcopul este un instrument al harului divin, fiind chemat să exprime și să păstreze legătura vitală care unește comunitatea creștină, Biserica locală, de Mântuitorul ei". Dar pe lângă faptul că este frumos, autorul menționează că a fi episcop este și dificil, "ba chiar peste puterile omenești", din cauza responsabilității care apasă pe umerii săi. Evocând cei 20 de ani din momentul consacrării ca episcop a PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă scrie că "în acea zi de 1 mai 1990, pentru Dieceza de Iași se deschidea «o pagină nouă de istorie»". Referindu-se apoi la motoul episcopului Petru Gherghel, episcopul auxiliar de Iași menționează că acel "Ca toți să fie una" a marcat și preocuparea pentru apropierea dintre Biserici, ecumenismul devenind unul din punctele majore ale episcopatului PS Petru Gherghel. La finalul cuvântului de introducere, PS Aurel Percă trece pe scurt în revistă viața episcopului de Iași.

Volumul omagial este împărțit în trei capitole.

În primul capitol au fost inserate diverse studii filozofico-teologice. Primul articol este semnat de nunțiul apostolic pentru România și Republica Moldova, ÎPS Francisco-Javier Lozano, care analizează "Diplomația Sfântului Scaun în slujirea Bisericii universale". Urmează articolul PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, care prezintă "Misiunea episcopului în Biserică, opera Spiritului Sfânt". Un interesant articol despre "Primatul lui Petru și al Bisericii Romei în primele trei secole creștine" îl semnează PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Rectorul Institutului Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Wilhelm Dancă prezintă "Paradoxurile modernității. Papa Ioan Paul al II-lea și contradicțiile lumii moderne". Un frumos articol dedicat "Dimensiunii biblice a slujirii episcopale" îl are drept autor pe pr. Alois Bulai, care analizează funcția episcopului așa cum este ea reflectată în Sfânta Scriptură. Pr. Ștefan Lupu vine cu un articol în care prezintă "Imaginea păstorului Bisericii în Regula pastorală a sfântului papă Grigore cel Mare". Nu este trecută cu vederea nici "Suferința, dar necesar pentru sfințirea și mântuirea preotului și a comunității ecleziale", articol care poartă semnătura pr. Iosif Enășoae. Sora Iosefina Rediu vorbește despre patroana Diecezei de Iași în articolul intitulat "Sfânta Fecioară Maria - icoană de adoratoare". Părintele franciscan conventual Iosif Bisoc analizează "Virtutea speranței în gândirea teologică paulină".

Capitolul al II-lea al cărții cuprinde studii istorice. În primul articol, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, prezintă soarta "Pământului uitat... de dincolo de Prut" în perioada dictaturii comuniste. Violeta Barbu vine cu un articol în care vorbește despre "Biblioteca rezidenței iezuite de la Iași în secolul al XVII-lea - instrument de educație". Cercetările arheologice de la Cotnari, vechi centru catolic din Dieceza de Iași, sunt aduse în atenția cititorului de către Stela Cheptea, iar rezultatele cercetărilor arheologice de la Săbăoani, situl "la Bisericuță II" sunt prezentate de Vasile Ursachi. Traian Diaconescu publică "Un decret al împăratului Carol al V-lea prin care conferă privilegii lui Despot Vodă". "Viața creștină a catolicilor din Moldova în perioada Vicariatului Apostolic (1818-1884)" este descrisă de pr. Anton Despinescu, iar pr. Fabian Doboș analizează figura primului episcop indigen al Diecezei de Iași în studiul "Dieceza de Iași în timpul episcopului Mihai Robu (1925-1944)". Dănuț Doboș readuce în memoria cititorilor figura episcopului martir Anton Durcovici în baza unor noi documente referitoare la activitatea acestuia. Teologia și învățământul catolic în Moldova sunt prezentate de pr. Emil Dumea, iar pr. Cornel Cadar, pornind de la opera poetică a lui Mihai Eminescu, aduce în fața cititorului articolul intitulat "Ce apreciază Mihai Eminescu în creștinism?" "Structura dermatoglifică a populației din Răchiteni (jud. Iași)" este oferită de Ana Țarcă. Cu un articol dedicat heraldicii ecleziastice în care sunt prezentate stemele episcopale ale episcopilor care au păstorit sau care sunt originari din Dieceza de Iași vine istoricul Anton Coșa.

Capitolul al III-lea cuprinde evocările arhiepiscopului de București, ÎPS Ioan Robu, ale pr. Vladimir Petercă, ale lui Ion H. Ciubotaru și Gherghe Bejan.

Cele 27 de articolele, adunate în acest volum omagial, sunt un mare "Mulțumesc" și un sincer "La mulți ani" pe care îl aduc păstorului Diecezei de Iași autorii lor. Diversitatea temelor prezente în această carte fac din ea un izvor prețios de cunoaștere pentru toți cei interesați de teologie, filozofie sau istorie și un frumos cadou adus la acest ceas aniversar episcopului Petru Gherghel.

Petru Ciobanu

*

Ca toți să fie una. Studii și articole în onoarea PS Petru Gherghel cu ocazia aniversării a 20 de ani de episcopat și 70 de ani de viață
PS Aurel Percă, coord., Ed. "Sapientia", 2010, ISBN 978-973-8980-91-4, 17x24 cm, 344 p., 40 lei


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat