Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Capitul provincial spiritual al OFM

În tradiția franciscană conventuală, pe lângă capitulul provincial ordinar, care este și electiv, se desfășoară și Capitulul provincial spiritual. Acest capitul, celebrat odată la patru ani, la doi ani după Capitulul provincial ordinar, are menirea să evalueze drumul de creștere spirituală al fraților și să reînnoiască viața spirituală și fraternă a comunităților Provinciei. Cu această dorință de reînnoire spirituală, anul acesta, frații Provinciei franciscane conventuale "Sf. Iosif" din România s-au întâlnit la Roman, în două serii (30 iunie - 1 iulie 2010 și 5-6 iulie 2010) în Conventul "Sf. Francisc de Assisi", pentru a participa la Capitulul provincial spiritual.

Tema capitulului a fost Formarea permanentă pentru o viață fraternă și misionară. Programul a cuprins câte două conferințe pe zi, discuții în grupuri de lucru, prezentarea sintezelor acestor lucrări în plen, celebrarea sfintei Liturghii, un timp dedicat meditației și rugăciunii, momente de fraternitate la sfâritul zilei, împărtășiri între frați.

În intervențiile lor, cei doi relatori, fr. Giancarlo Corsini, ministru provincial al Provinciei "delle Marche" (Italia), și fr. Ioan Horvat, magistru de novici, făcând referință la documentele Bisericii și ale Ordinului, au subliniat și indicat o serie de aspecte ce țin de ceea ce frații și-au propus să urmeze ca prioritate la nivelul întregii provincii.

Conferințele au insistat pe rolul important al formării permanente, pe însemnătatea vieții fraterne, a consolidării identității franciscane și a vieții apostolice și misionare.

Formarea permanentă este ceva fundamental în viața unui frate franciscan, ținând cont și de îndemnul lăsat de sfântul Francisc urmașilor săi: "Să începem fraților să facem binele, căci până acum am făcut puțin". Ea cuprinde toate ariile vieții: intelectuală, afectivă, volitivă. Cultura contemporană, după cum sublinia și fr. Giancarlo Corsini, proclamă un model de viață bazat pe individualism și activism. Acestea contravin modelului evanghelic trăit de sfântul Francisc în care frații sunt considerați ca un dar al lui Dumnezeu iar unitatea și comuniunea membrilor fraternităților devin o formă concretă de apostolat și deci de mărturie evanghelică. Tocmai de aceea se impune o atenție constantă asupra formării care are rolul să-l situeze pe frate într-un discernământ continuu al inimii, luminat de cuvântul lui Dumnezeu și care-l deschide la planul său. Pentru aceasta este necesar să păsteze vie conștiința propriei identități care-și află izvorul în evanghelie, conform intuiției sfântului Francisc exprimată în primul verset al Regulei: "Viața fraților minori aceasta este: să observe sfânta Evanghelie a Domnului nostru Isus Cristos". În creșterea sa consantă, fratele minor conventual este chemat să trăiască în mod personal experiența sfântului părinte Francisc care este "modelul minorilor".

Capitulul spiritual a oferit fraților franciscani posibilitatea ca printr-o evaluare a parcursului lor de credință și misiune să-și reînnoiască entuziasmul comun în slujba lui Cristos și dorința transformată în rugăciune de a fi în lume instrumente ale împărăției lui Dumnezeu și martori ai Învierii Domnului, după exemplul sfântului părinte Francisc.

Fr. Virgil Blaj, secretar provincial


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat