Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Apel la rugăciune și la solidaritate cu cei năpăstuiți de furia apelor

În aceste zile, când mulți sunt greu încercați din cauza revărsării apelor, PS Petru Gherghel, printr-o scrisoare "Apel la rugăciune și la solidaritate cu cei năpăstuiți de furia apelor", îndeamnă preoții și credincioșii din Dieceza de Iași la rugăciune și la solidaritate cu cei în suferință. Publicăm mai jos această scrisoare.

Sus inimile, dragi persoane în suferință!

De câteva săptămâni, peste multe părți ale planetei noastre s-au abătut furtuni năprasnice și cantități enorme de ape s-au revărsat peste pământ. Inundații impresionante au devastat multe regiuni de la o margine la alta a globului și au produs imense pagube materiale, măturând tot ce au găsit în cale, numărându-se multe victime și pierderi de vieți omenești.

Nimeni nu poate rămâne pasiv și să nu-și pună întrebări: de ce și până când?

Europa întreagă a trăit și trăiește drama revărsărilor și a potopului nesfârșit de ape.

Țările vecine României s-au confruntat cu acest fenomen, rar întâlnit, și ploile s-au năpustit asupra tuturor zonelor teritoriului românesc, parcă după un plan ce acoperă aproape toată țara. O simt cu o forță aparte sărmanii oameni de pe văile și leagănul principalelor ape și torente din zonele sărace ale țării noastre, mai ales a mult încercatei Moldova.

Să fi fost tocmai ei aleși să ispășească și pentru alții și să-și ofere jertfa suferinței și a sacrificiului necesar pentru purificare și împăcare?

O fi vorba de un blestem, așa cum citim în periodicele noastre sau auzim pe toate canalele de televiziune?

A venit oare vremea să fie ispășite greșeli vechi și repetate ori sunt semne care ne cheamă la o analiză mai profundă a tot ceea ce s-a săvârșit sau nu în țara noastră, țară creștină, chemată să aibă un nume și o vocație, de grădină a Maicii Domnului?

Or fi oare lacrimile atâtor copii uciși înainte de a se naște (teribil!) de către bărbați și femei care se declară credincioși, care au moștenit o așa de mare valoare: viața și iubirea, și care se numără printre creștinii de două mii de ani?

Or fi oare lacrimile atâtor familii răvășite și supuse la cele mai teribile umiliri și nedreptăți?

Or fi oare lacrimile mamelor și educatorilor care trăiesc drama atâtor violențe și imoralități, care se abat asupra sufletului nevinovat al copiilor și tinerilor, asaltați de atâtea scene și provocări ce murdăresc cele mai sensibile conștiințe și cele mai frumoase clipe ale copilăriei și tinereții?

Or fi oare neglijențele celor care au distrus pădurile, n-au întărit digurile sau n-au construit altele?

Or fi oare tunetele și semnele pe care Dumnezeu le îndreaptă spre noi ca un strigăt din cer la cele ce se petrec pe acest pământ în care sunt atâtea conflicte și suferințe generate de oameni? Or fi oare modalități prin care cerul nu încetează să ne arate că paharul vieții s-a umplut cu răutăți și a început să dea peste margini?

Desigur, în aceste zile, ca și în alte momente de acest fel, încolțesc, năpădesc în conștiințele noastre și uneori și pe buzele noastre atâtea întrebări, gânduri și reflecții tulburătoare: a uitat oare Dumnezeu de noi sau mai bine zis au uitat oamenii de Creatorul lor? E cutremurător și teribil faptul să uiți de cel care ți-a dat toate și care orânduiește toate!

Sus inimile, oameni buni, dragi credincioși! Singura noastră speranță este numai el, stăpânul universului și al nostru! El ne poate vindeca rănile și ne poate ajuta să ne refacem toate și să redobândim curajul și liniștea pentru a merge mai departe. Toate trec, el însă rămâne și cu el și speranța noastră!

Nu trebuie să ne descurajăm și să ne oprim aici, ci, ca niște oameni înțelepți și conștienți, trebuie să mergem mai departe, să ne trezim și să oprim nedreptățile, sacrilegiile, batjocurile îndreptate împotriva bunătății lui Dumnezeu, a fraților și surorilor noastre, împotriva naturii - păduri, ape și aer. Toate ne-au fost date să ne bucurăm de ele pe acest pământ. De noi și de respectul nostru față mediul înconjurător depinde armonia în natură și în lume.

Încă o dată: sus inimile și curaj!

Pentru acest lucru îndreptăm un reînnoit apel către toți credincioșii noștri: să-i însoțim pe cei în suferință și încercări.

Mai întâi:

a) cu o campanie de rugăciuni de iertare, ajutor și ocrotire, în toată luna iulie, pentru ca bunul Dumnezeu să-i cruțe pe cei năpăstuiți, să-i întărească în mijlocul atâtor încercări și lacrimi, să-i facă să simtă și mai mult milostivirea lui Dumnezeu, să nu se lase striviți de forța puhoaielor de apă, să ridice iarăși capul, știind că nu sunt singuri și nici uitați și că astfel se va confirma, așa cum s-a afirmat și se afirmă: apa trece, necazurile dispar, Dumnezeu rămâne, el singur se îndură de noi și ne întărește,

În al doilea rând:

b) cu ajutoarele noastre materiale și bănești, așa cum am dispus prin adresa noastră către toți bravii noștri creștini și oameni de bună voință în una dintre cele două duminici de la începutul lunii iulie.

Imaginile văzute prin mijloacele de comunicare sau, mai ales, pe viu ne impresionează și ne mișcă. Apostolul neamurilor, Sfântul Paul, ne îndeamnă cu mult suflet și cu multă credință: "Bucurați-vă cu cei ce se bucură și plângeți cu cei ce plâng" (Rom 12,15)

Pentru toate gesturile de frățietate și solidaritate vom simți mereu rugăciunile și mulțumirile celor în suferință: Răsplătește, te rugăm, Doamne, cu binecuvântări și viață veșnică pe toți cei care ne fac bine pentru numele tău! Amin

Cu sentimente de mare recunoștință, cu aleasă prețuire și cu implorarea milostivirii și binecuvântării lui Dumnezeu asupra tuturor celor în suferință, precum și asupra binefăcătorilor noștri generoși,

Iași, 3 iulie 2010

Petru Gherghel, episcop de Iași
 


lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat