Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas este alături de sinistrați

Case distruse, oameni care își plâng morții, și multă suferință și deznădejde.

Acesta este situația pe care am găsit-o în localitatea Dorohoi, jud. Botoșani după revărsarea râului Buhai.

O echipă a Centrului Diecezan Caritas Iași a făcut o primă evaluare a situației din Dorohoi, marți, 29 iunie 2010. Autoritățile spun că 880 de case sunt inundate, iar aproape jumătate dintre acestea sunt dărâmate.

Caritas s-a mobilizat și în dimineața de 1 iulie a plecat primul transport cu ajutoare spre Dorohoi. Sinistrații vor primi de la Caritas alimente, apă minerală și produse pentru curățarea caselor.

În noaptea de luni spre marți (28-29 iunie 2010) a plouat cu 163 l/mp în localitatea Dorohoi și împrejurimi. Datorită cantității mari de precipitații, râul Buhai a ieșit din matcă și a inundat o parte din oraș.

Oamenii spun că apa a venit în jurul orei 23 și astfel au fost surprinși de viitura care în unele locuri a fost și de 2 metri. Acest lucru se vede și pe case, unde a rămas urma apelor dezlănțuite. Unele case au semne chiar deasupra geamurilor.

Oamenii ne-au povestit că apa a venit foarte repede, în aproximativ 20 de minute a inundat toate casele aflate în zonă. Astfel se explică și numărul de 6 persoane decedate numai în acea noapte.

Am stat de vorbă cu o persoană, căreia apa i-a luat soțul și soacra. Soțul era imobilizat la pat, iar soacra foarte în vârsta. Viitura i-a surprins în casă, a rupt un perete, iar cei doi au fost luați de ape și găsiți în dimineața următoare morți în grădină.

Sinistrații spun că au stat în copaci sau pe case, unii până la ora 5 dimineața, așteptând să vină jandarmii să-i salveze.

Momentan sinistrații scot bunurile din case pe care încearcă să le salveze, aproximativ 50 de jandarmi ajută la aceste activități și duc cu camioanele bunurile oamenilor la rudele care au case în zone neinundate ale orașului.

O altă echipă a plecat la 30 iunie în județul Suceava pentru a evalua pagubele produse de inundațiile din ultimele zile.

Ne dorim să intervenim cât mai prompt în localitățile afectate, pentru a aduce o rază de speranță pentru cei care au de suferit din cauza naturii dezlănțuite.

Mulțumim tuturor celor care sprijină eforturile noastre - atât donatori, cât și voluntari.

Mihaela Tescoschi
coordonator proiect

Notă: Textul a fost publicat pe www.caritas-iasi.ro la 29 iunie 2010. Pentru www.ercis.ro a fost reformulat de redacție și publicat la 1 iulie 2010. Cifrele din articol sunt valabile pentru situația la 29 iunie. Mai multe imagini sunt disponibile în articolul de pe www.caritas-iasi.ro

În Dieceza de Iași se organizează Colectă pentru sinistrați


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat