Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rybnik (Polonia): Tineri din Dieceza de Iași la întâlnirea "Lumină și viață pentru Europa"

În perioada 18-22 iunie 2010, un grup de șase tineri din Acțiunea Catolică, coordonat de pr. Iulian Kropp, responsabil al Oficiului Diecezan pentru Pelerinaje, și pr. Felix Roca, asistent spiritual general al Acțiunii Catolice, au participat la întâlnirea tinerilor cu tema "Lumină și viață pentru Europa" desfășurată la Rybnik, Polonia. Au fost prezenți reprezentanți din 13 țări europene.

Programul s-a deschis vineri, 18 iunie, cu sfânta Liturghie celebrată în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Chwalovice, Rybnik, după care, într-un cadru festiv, s-au prezentat țările participante și reprezentanții lor. Sâmbăta a fost ziua istoriei și a culturii. De dimineață am pornit spre Auschwitz, am vizitat lagărele de concentrare și exterminare, am meditat asupra cruzimii omului, a suferinței, dar și a iubirii față de aproapele, amintindu-ne de jertfa părintelui Maximilian Maria Kolbe. Seara ne-am recreat la festivalul "Noaptea Sfântului Ioan" în Rybnik.

Duminică, ziua spiritualității, am participat la sfânta Liturghie celebrată în biserica "Sfânta Treime" din Parohia Popielowa, înălțând cântări în limba română, mulțumindu-i lui Dumnezeu și cerând binecuvântarea sa asupra comunității și familiilor care s-au oferit să ne găzduiască. După-amiaza am plecat spre Cracovia, am vizitat Sanctuarul Divinei Îndurări, castelul Wawel și centrul orașului.

Luni, la Sanctuarul "Jasna Gora" din Czestochowa, ne-am unit în rugăciune înaintea icoanei miraculoase a sfintei Fecioare Maria, Regina Poloniei și a întregii lumi. După amiaza ne-am reîntors în Rybnik pentru a participa la programul cultural desfășurat pentru noi, tinerii Europei întruniți la Rybnik. Programul a cuprins prezentarea orașului Rybnik de către primarul orașului - Adam Fudali, prelegerea pr. prof. Jerzy Szymik - "Pe fundamente solide" și concertul Orchestrei Simfonice a Școlii de Muzică din Rybnik.

În ultima zi am vizitat școala generală din Popielowa, localitatea care a găzduit delegația română, am asistat la programul pregătit de elevi în onoarea noastră, după care i-am animat pe copii prin jocuri și dansuri populare românești. După-amiază am participat la sfânta Liturghie prezidată în bazilica "Sfântul Anton" din Rybnik de către PS Damian Zimon. La început Liturghiei, pr. Iulian Kropp a mulțumit episcopului, în numele tuturor participanților, pentru oportunitatea oferită.

După Liturghie a avut loc marșul pentru Isus, purtând crucea până în Piața "Rynek" unde a fost întronată în mod simbolic. După un concert religios programul s-a încheiat cu purtarea crucii până în biserică unde au avut loc un moment de rugăciune și adorație a preasfântului sacrament.

În drum spre casă am vizitat sanctuarul sfintei Fecioare Maria de la Ludzmierska și Grădina Rozariului.

A fost un timp binecuvântat pentru noi, am trăit experiențe deosebite în familiile credincioase care ne-au primit cu generozitate în mijlocul lor, vizitând locuri importante pentru istoria și spiritualitatea lor, rugându-ne alături de alți tineri pentru ca Cristos să fie viața și lumina pentru Europa și întreaga lume.

Bernadeta Farțadi-Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-22 iunie: Rybnik (Polonia): Tineri din Dieceza de Iași la întâlnirea "Lumină și viață pentru Europa"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat