Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Impresii după un concert

În drumul meu spre serviciu, mai trec prin curtea catedralei romano-catolice din Iași, pentru a scurta drumul, uneori intru în catedrala veche pentru o clipă de liniște. Întâmplător, într-una din zile am zărit pe ușa catedralei o foaie de hârtie de culoare închisă, cu o vioară pictată pe ea. Curiozitatea nu era foarte mare, dar m-am apropiat totuși de ea, atrasa parcă de ceva necunoscut mie. Era un afiș pentru concertul de pe 29 iunie 2010, la sărbătoarea Sfinților Petru și Paul. Concertul era susținut de corul catedralei romano-catolice, împreună cu o orchestra de tineri interpreți. Nu auzisem corul catedralei niciodată, așa că, neștiind despre ce e vorba, până am ieșit pe poartă uitasem deja.

După câteva zile, îndemnați de vremea frumoasă de afară și fiind zi de sărbătoare, am ieșit cu familia la o mică plimbare de seară. Numai că soarele a fost repede acoperit de nori și s-a instalat de acum prea obișnuita ploaie care ne-a udat in ultima perioadă. Și cum eu cunoșteam bine curtea catedralei, am propus să ne apropiem de biserica în care, de obicei găsesc liniște.

Intrând în curte am fost surprinsă să văd o mulțime de oameni îndreptându-se spre catedrala mare. "Câți catolici merg la biserică!", mi-am spus... "Hai să intram și noi". Apropiindu-ne de ușă, aceeași foaie de hârtie închisă la culoare, cu vioara pictată mi-a atras atenția. Am dat din umeri și mi-am spus că, probabil, aici trebuie sa ajungem astăzi și am intrat. În biserică, părintele mitropolit Teofan, părinții episcopi catolici, mare sobor de preoți, distinse personalități ale orașului... asta mi-a dat mai mult curaj să intru și să rămân.

Intrând, am aflat și scopul concertului. Se aniversau 70 ani de viață ai Preasfințitului Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași. În biserică plutea un aer de bucurie, de înălțare, de unire cu divinul și, mai presus de toate... liniște! Într-o ordine desăvârșită, în fața altarului erau așezate câteva scaune, pupitre și în mijloc, un instrument deschis la culoare care ulterior am aflat că se numește clavecin, un instrument caracteristic preclasicismului, perioadă muzicală din care făcea parte repertoriul cântat la concert.

Cine cântă? "Corul Catedralei", mi-a răspund foarte amabil doamna de lângă mine. Și ce cântă?, am întrebat cu mare curiozitate, pentru că trebuie să recunosc, nu consultasem prea bine afișul. "Deși nu sunt profesioniști, au muncit foarte mult și cu dăruire și vor cânta «Gloria» de Antonio Vivaldi și «Antifonele Încoronării» de Georg Friedrich Händel", mi-a răspuns aceeași voce. Cred că ascultasem frânturi din Gloria, dar de Antifonele încoronării nu știam mare lucru, dar am gândit că dacă atâția oameni (aproximativ 1000 de persoane) au lăsat orice alt program pentru această muzică, o puteam face și noi.

Și a început... nu vă pot transpune în cuvinte sentimentul pe care l-am avut când, în aplauzele a 1.000 de persoane, au intrat, în aceeași ordine perfectă instrumentiștii, coriștii cu o lumină pe chip și îmbrăcați în robe lungi roșii și dirijorul. Și apoi a tăcut, închizând ochii pentru a asculta.

Au ajuns în față. Toți odată au deschis partitura și când dirijorul a ridicat mâinile, ca și cum o cortină din catifea s-a ridicat, sufletele ni s-au deschis, pentru că a început... povestea... înlănțuirea de sonorități divine... sunetele se uneau, se înălțau spre cupola catedralei și, odată cu ele, ne atrăgeau sufletele pentru a urca spre cer... la Dumnezeu!

După primele acorduri aveam ochii în lacrimi. Lacrimi de bucurie, pentru ocazia ce mi-a ieșit în cale, să fiu atunci, acolo și, mai ales, nu singură, ci cu familia mea. După primul cântec am izbucnit în aplauze. "Nu acum!", m-a întrerupt vocea de alături. "Dar au cântat minunat!!!" "Nu, lucrarea are mai multe părți și se aplaudă doar la sfârșit..." Desigur că, odată cu mine mulți spectatori fuseseră cuprinși de aceeași bucurie și admirație și aplaudaseră. Eu am ascultat de doamna de lângă mine care după precizia cu care mă informase sigur știa mai bine. Am aflat ulterior că e profesoară la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași și, alături de alte mari nume ale muzicii din oraș, venise la eveniment.

Pe parcursul a aproximativ 80 minute de muzică am descoperit voci angelice, despre care nu aș fi crezut că sunt amatori. Cu un gest simplu și seninătate, trei dintre coriste au ieșit în față și au cântat solo cu voci deosebit de frumoase; cu ochii închiși le-am ascultat vocile de aur. Corul, format din circa 40 de persoane mi-au umplut inima de sonorități ample. Îi admir sincer și îi felicit din tot sufletul. Nu-mi pot exprima în cuvinte recunoștința față de Dumnezeu că m-a dus acolo.

...Și fără să-mi dau seama când a trecut timpul, m-au trezit aplauzele. Doar nu s-a terminat?! Ba da, se terminase. Și aș fi vrut ca timpul să stea în loc, să nu mă ridic, să nu mă întorc în lumea agitată de afară, să rămânem acolo... Dumnezeu, noi și muzica...

La sfârșit Preasfințitul Gherghel a adus un cuvânt frumos de mulțumire corului și părintelui dirijor pentru cadoul deosebit pe care i l-au făcut prin acest concert. "Când mai cântă?", am întrebat persoana de lângă mine. "Corul cântă în fiecare duminică la Liturghia de la ora 11". Vreau să mă reîntorc, vreau să-mi fie ei calea de înălțare a minții și inimii, prin rugăciune la Dumnezeu! Și am promis că mă voi întoarce în fiecare duminică, pentru a păstra această legătură, care, fără să-mi fi propus s-a creat între mine și Dumnezeu, între mine și Biserică, între mine și corul care m-a încântat, între mine și muzică...

Există comparație între scenele muzicale ale Iașiului și catedrala romano-catolică? Sunt sigură că din punct de vedere artistic și calitativ sunt pe aceeași treaptă. Dar... diferența e că aici plutește Spiritul Sfânt, aerul divin al bucuriei, al înfrățirii și al binecuvântării supreme.

Vă mulțumesc dragi coriști și talentată orchestră pentru că mi-ați purtat sufletul spre înălțimi. Dumnezeu să vă binecuvânteze munca și să vă răsplătească cu nenumărate daruri, așa cum numai el poate și știe! Eu voi veni duminica să ofer gândul de rugă Tatălui Ceresc, în acordurile minunate create de voi, ca un cor de îngeri... dorind să ajung prin această muzică, mereu mai aproape de Biserică... mai aproape de cer...

Ramona Deri


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat