Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Un hram deosebit

PS Petru Gherghel a onorat comunitatea din Bacău cu prezența la hramul bisericii "Ss. Petru și Paul", marți, 29 iunie 2010. Comunitatea romano-catolică din acest oraș a participat în număr mare la sărbătoare și l-a felicitat pe episcop, aflat la ceas aniversar.

Câteva mii de credincioși au umplut până la refuza biserica "Ss. Petru și Paul" din Bacău în ziua de marți, 29 iunie, ora 11.00. Fiind hramul celei mai mari biserici din Bacău, au participat la sărbătoare credincioși nu doar din acest oraș, ci și din localitățile învecinate. Aproximativ 60 de preoți, în frunte cu PS Petru Gherghel - episcopul Diecezei de Iași, PS Aurel Percă - episcop auxiliar al Diecezei de Iași, și PS Anton Coșa - episcop de Chișinău, au slujit la altar, celebrând sfânta Liturghie. Au participat la celebrare și oficialitățile locale, în frunte cu domnul primar. Procesiunea spre altarul de jertfă a început din biserica "Sf. Nicolae".

În cadrul celebrării au fost marcate și câteva evenimente deosebite din viața episcopului de Iași: onomastica acestuia (Sfântul Petru), 70 de ani de viață (28 iunie), 45 de ani de preoție (29 iunie), 20 de ani de episcopat (20 iunie). Această încărcătură a sărbătorii a fost menționată de părintele decan Isidor Dâscă încă de la începutul sfintei Liturghii. Pe balconul din dreptul corului era scris cu litere mari: La mulți ani, Preasfințite!

Predica a fost rostită de pr. Ștefan Lupu, fost vicar în această parohie, dar în prezent vicerector și profesor de dogmatică la Institutul Teologic din Iași. Părintele a făcut o prezentare teologică a rolului lui Petru în barca Bisericii, așa cum reiese el din izvoarele scripturistice și din Sfânta Tradiție.

Cântările liturgice au fost pregătite cu multă migală de neobositul dascăl Anton Soare, lecturile au fost proclamate de credincioși, aceștia purtând și darurile la ofertoriu. Între daruri a fost și un tablou ce îl reprezenta pe episcop la ceas aniversar, precum și un cadou din partea comunității pentru păstorul diecezei.

După sfânta Liturghie, o reprezentantă a comunității a recitat o poezie și a rostit o urare de suflet pentru păstorul diecezei. Din cuvintele rostite s-a putut desprinde cu ușurință bucuria credincioșilor din Bacău pentru acest dar făcut de Dumnezeu Diecezei de Iași, prin trimiterea unui asemenea păstor. Părintele decan i-a oferit în numele comunității un buchet cu 70 de flori, după care mulți credincioși i-au oferit daruri și flori. Între ei s-a aflat și domnul primar, care a oferit o medalie distinctivă.

Bucuria care a umplut inima băcăoanilor în această zi de hram a fost una deosebită. Mulți dintre ei chiar își spuneau la sfârșitul Liturghiei: "frumos de tot". Nu era vorba doar de o frumusețe exterioară, ci și de o frumusețe interioară pe care mulți au regăsit-o în sufletul lor, mai ales prin participarea la sfintele sacramente.

Redacția Biserica și Viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iunie: Bacău "Ss. Petru și Paul": Un hram deosebit


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat