Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Saint-Maurice (Elveția): Voturi pe viață

Într-o atmosferă festivă, duminică, 20 iunie 2010, a avut loc în bazilica "Sfântul Maurițiu" din Saint-Maurice, Elveția, depunerea voturilor pe viață de către sr. Gabriela Enășoae în Congregația "Surorile Sfântului Augustin" din localitate. La celebrare au participat multe persoane, printre care familia surorii și părintele Claudiu Dumea care a botezat-o pe sr. Gabriela acum 41 de ani, pe când era vicar în Parohia Gherăești.

Profesiunea religioasă este o împlinire a profesiunii baptismale. Ce frumos a fost că la profesiunea pe viață a participat părintele care i-a administrat sfântul Botez! Un adevărat simbol: voturile pe viață ca profesiune reînnoită a angajamentelor de la Botez.

Congregația "Surorile Sfântului Augustin", precum și Biserica locală s-au bucurat mult de această angajare a surorii românce.

Mulți au susținut-o și o susțin în angajamentul în inimă acestei Biserici, în inima Bisericii Universale.

Lecturile au fost lecturile zilei, adică ale celei de-a 12-a duminici de peste an. În prima lectură, Zah 12,10-11a.13, se vorbește despre "un izvor de apa curgătoare" pentru "curățirea de păcat și de orice altă întinare", simbol al Preasfintei Inimi a lui Isus aflată la onoare în spiritualitatea acestei congregații. În lectură a două luată din Galateni 3,26-29 este scris: "Căci toți cei care v-ați unit cu Cristos prin Botez, v-ați îmbrăcat în Cristos", frumoasă referire la Botez și la angajamentul pe viață.

În Evanghelia după Sfântul Luca 9, 18-24, Isus îi întreabă pe ucenici: "Cine spune lumea că sunt eu?", "Dar voi cine ziceți că sunt eu?", "Cine vrea să vină după mine să renunțe la el însuși, să-și ia crucea în fiecare zi și să mă urmeze; căci cel care vrea să-și salveze viață o va pierde, însă cel care își va pierde viață pentru mine o va salva".

La predică, părintele augustinian Guy Luisier a insistat pe faptul că cel chemat la viață consacrată este chemat să facă mereu legătură între Dumnezeu și om, "trăind între siguranța că Dumnezeu ne iubește și credința în omul pe care Dumnezeu îl iubește".

În rugăciunea de binecuvântare a sorei profese se spune:

"Astăzi, demn este ca un cântec nou să răsune în casa ta pentru sora noastră care, răspunzând la chemarea ta, se oferă slujirii tale. Pentru tine, Doamne, ea a renunțat la tot: dăruiește-i Duhul tău sfânt. Să strălucească asupra ei chipul lui Cristos, pentru ca toți, văzând-o, să descopere prezența lui în Biserică ta.

Părinte, noi te rugăm: fă că, păstrând o inimă liberă, ea să aibă grijă de frații ei; ajutându-i pe nevoiași, să dea mărturie despre răbdarea lui Cristos; privind lucrurile omenești, să le vadă orientate de providență ta.

Dăruindu-și viață, să facă să vină curând împărăția ta, până în ziua când ea va fi chemată în cer cu toți sfinții. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin".

Sora Gabriela va continua misiunea congregației prin activitatea în cadrul Librăriei "Sfântul Augustin" din Saint-Maurice.

Corespondență trimisă de sr. Gabriela Enășoae

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 iunie: Saint-Maurice (Elveția): Voturi pe viață - sr. Gabriela Enășoae


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat