Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La mulți ani pentru PS Petru Gherghel!

Preasfințitul Petru Gherghel împlinește luni, 28 iunie 2010, 70 de ani. A doua zi, 29 iunie, solemnitatea Sfinților Petru și Paul, reprezintă sărbătoarea numelui și aniversarea zilei sfințirii întru Preoție. Cu ocazia acestor evenimente, ne alăturăm felicitărilor și rugăciunilor preoților și credincioșilor Diecezei de Iași pentru a-i spune împreună cu vizitatorii acestui sit: La mulți și binecuvântați ani! Fie ca Domnul să-i binecuvânteze pașii!

Duminică, 27 iunie, începând cu ora 19.30, corul de tineri Juvenes Ecclesiae al catedralei romano-catolice din Iași, condus de Maximilian Husaru, organist la catedrală, a susținut în primă audiție un concert aniversar în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", pentru a marca împlinirea a 70 de ani de viață a PS Petru Gherghel. În program au fost: Missa in Jazz de Peter Schindler, trei poeme creștine din opera poetului Ioan Alexandru și a episcopului Ioan Ploscaru.

Luni, 28 iunie, începând cu ora 12.00, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" a avut loc o oră de adorație, la care au participat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Aurel Percă și peste o sută de preoți.

În cadrul adorației, Preasfințitul Petru Gherghel a mulțumit lui Dumnezeu pentru cei 70 de ani de viață și a cerut de la Dumnezeu har și binecuvântare pentru a-și împlini misiunea în continuare.

Finalul celebrării a fost transmis și la Radio Iași (AM, 1053 Khz). PS Aurel Percă, amintind de cei 20 de ani de episcopat și 70 de ani de viață, ca un gest de recunoștință și de prețuire, a înmânat păstorului diecezei volumul omagial "Ca toți să fie una". Este o vorba de mai multe "studii și articole în onoarea PS Petru Gherghel cu ocazia împlinirii a 20 de ani de episcopat și 70 de ani de viață". În cele 444 de pagini este abordată "tematica vastă a multiplelor domenii ce au fost impulsionate de activitatea unui păstor atent la semnele timpurilor și care se prezintă ca o confirmare din partea unor personalități deosebite din Biserica Catolică, precum și din sfera oamenilor de știință și a cercetătorilor istorici că PS Petru Gherghel a avut la inimă promovarea științelor teologice, că a susținut studii cu caracter istoric și științific pentru a ilumina trecutul istoric al creștinilor catolici de pe meleagurile Moldovei, dar și pentru a sublinia valorile culturale și istorice ale poporului român, la care au contribuit semnificativ și creștinii catolici". Totodată PS Aurel, în numele preoților și credincioșilor, a spus: "Sincere felicitări și urări pentru ziua aniversară și onomastică, Preasfințite. Le încredințăm Maicii Preacurate ca ea să le poarte la tronul Tatălui ceresc. Patronul ceresc, sfântul Petru, să vă fie în continuare ocrotitor și model de slujire a Bisericii".

Dr. Nicolae Tomescu, directorul Radioului Iași, a oferit episcopului de Iași o plachetă pe care au fost gravate următoarele cuvinte:

"Excelenței sale Petru Gherghel, episcop de Iași!
Dumnezeu dă celor care există în și pentru România cuvânt și gând cu putere multă, pentru ca omul să devină ceea ce este el zidit de creator, chip al lui Dumnezeu.
Radio Iași nu poate decât să vă recunoască asemănarea și frumusețea cea dintâi, gândul, cuvântul, existența întru dumnezeire și slujirea oamenilor!
Redactor șef, dr. Nicolae Tomescu".

Episcopul de Iași a cerut celor prezenți și ascultătorilor să continue să se roage pentru Preasfinția sa. A mulțumit tuturor și a spus că așază darurile primite pe altar pentru a le oferi lui Dumnezeu.

Marți, 29 iunie, în solemnitatea Sfinților Petru și Paul, începând cu ora 17.00, PS Petru Gherghel va celebra în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", din Iași, o Liturghie de mulțumire.

Cu aceeași ocazie, la ora 19.30, în catedrala din Iași, va fi un concert vocal simfonic de muzică sacră susținut de corul mixt al catedralei și o orchestră formată din tineri interpreți ieșeni; organist Octavian Bișoc, dirijor pr. Florin Spătariu.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 iunie: La mulți ani pentru PS Petru Gherghel!


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat