Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Caritas): Românii din Italia între respingere și acceptare

Vineri, 25 iunie 2010, în Sala Albastră a Centrului de Plasament "Sf. Iosif" din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași, a avut loc lansarea raportului de cercetare "Românii din Italia între respingere și acceptare".

Special pentru a împărtăși cu publicul român rezultatele acestei experiențe, au fost prezenți la Iași Antonio Ricci, redactor Dossier Statistico Immigrazione Caritas/Migrantes, și Miruna Căjvăneanu, jurnalist la Gazeta Românească din Italia, care a comunicat opinia românilor din Italia, atât din perspectiva imigrantului, cât și a jurnalistului profesionist.

La eveniment au participat ca invitați speciali: PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, pr. Egidiu Condac, președinte Caritas România și director general Centrul Diecezan Caritas Iași, pr. Marius Adam, director executiv Centrul Diecezan Caritas Iași, Andrei Buiceag, director executiv A.J.P.S., Adriana Sîrghi, reprezentant A.J.O.F.M. Iași, Adrian Lupu, Facultatea de Filosofie de la Universitatea "Al.I. Cuza" Iași.

Raportul "Românii din Italia între respingere și acceptare" a fost realizat de către o echipă mixtă de cercetători italieni și români sub coordonarea lui Franco Pittau, Antonio Ricci și Laura Ildiko Timșa în perioada 2008-2009 și a fost lansat în martie 2010 în Italia. Prezentarea lucrării în Italia a creat un impact deosebit, deoarece nu se limitează doar la prezentarea aspectelor problematice ale celei mai numeroase colectivități de imigranți din Italia, ci în același timp aceasta a oferit românilor posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere.

Concluziile cercetării sunt structurate în opt capitole cu următoarele titluri: Migrația românească în Italia în contextul unei Europe extinse; România: migrație și muncă în Italia înainte și după aderarea la UE; Integrarea socială și profesională. Punctul de vedere ale colectivității românești din Italia; Migrația forței de muncă calificate din România în Italia; Românii în Italia și criminalitatea; Copiii români neînsoțiți din Italia; Migrație și repatriere; Efectele migrației internaționale asupra României ultimelor două decenii; Italienii acum un secol.

Raportul oferă o imagine statistică asupra migrației românești în Italia în contextul unei Europe extinse și situația integrării profesionale și sociale a românilor în Italia. Raportul abordează, de asemenea, un subiect dezbătut cu predilecție de presă: "Românii în Italia și criminalitatea". Sunt prezentate o serie de aspecte cum ar fi: contextul emigrării românilor, date statistice referitoare la emigrarea românilor, drumul integrării emigranților români, avantajele aduse deopotrivă economiei Italiei și României de către munca salariată sau antreprenorială a emigranților români.

Așa cum se arată în raportul de cercetare, România, la fel ca și alte țări din Est, a intrat în panorama migratorie europeană după disoluția Uniunii Sovietice și a blocului comunist. În pofida unui val foarte puternic de emigrări în perioada 1990-1992, nu a avut loc în anii următori temutul transfer în masă nici din România, nici din alte țări foste comuniste.

Majoritatea românilor care aleg soluția emigrării sunt tineri cu un înalt nivel de educație și, de acum, doar o mică parte provin din minorități etnice. Mai mult de jumătate din ei au vârste cuprinse între 22 și 44 de ani, dintre care trei sferturi sunt absolvenți de liceu (un sfert sunt și absolvenți de facultate). Pentru ei Italia și Spania reprezintă destinația principală, în timp ce oportunități de muncă temporară oferă și Germania urmate în ordine de Ungaria, Grecia și Turcia.

?inând cont de caracteristicile sale, se poate afirma că emigrația românească a îmbrăcat și caracteristici ale "exodului creierelor", deci ale unei emigrații selecționate care cuprinde în principal lucrători înalt calificați în defavoarea celor mai puțin specializați. Conform Institutului Național de Statistică, procentajul licențiaților emigrați a crescut de la 6% în 1990 la 23% în 2002.

Restul migranților, în schimb, pleacă fiind conștienți că în Occident este nevoie de anumite munci manuale și speră să se integreze în aceste sectoare, chiar și pentru a găsi o sursă ocupațională în măsură să garanteze venituri suficiente pentru a se întreține și pentru a-și ajuta familia rămasă în țară. Conform Eurostat, încă din 2008, 23% din populația românească s-a aflat în risc de sărăcie, adică având venituri sub pragul sărăciei. În ambele cazuri un avânt de a emigra a fost dat de posibilitatea de a cunoaște lumi noi, de a călători dincolo de granițe și de a construi propriul noroc, oportunitate interzisă înainte de către regimul comunist.

Așa cum este subliniat în acest raport de cercetare, românii au făcut din muncă pivotul lor de integrare, dar adesea se plâng ca sunt exploatați iar faptul că sunt comunitari, lucru de care sunt mândri, nu îi protejează întotdeauna, ba dimpotrivă, uneori i-a expus concedierii. Pe scurt, prin tratamentul rezervat lor, în mare măsură sunt considerați ca fiind extracomunitari.

Deși situația nu este considerată optimă, românii au o filosofie de viață care îi face să se declare mulțumiți.

La fel ne declarăm și noi: mulțumiți pentru că avem acum, cu ocazia lansării acestui raport, posibilitatea de a dovedi prin procente atent cuantificate, faptul că românii din străinătate reprezintă, în marea lor majoritate "lucrătorii tăcuți din interiorul sistemului de producție italian", oameni care, de nevoie, au plecat în altă țară unde au dus cu ei valori puternice cum ar fi: seriozitatea, respectarea legilor, acceptarea unor munci foarte dificile, cultura proprie, mărturia lor de credință.

Diana Tamaș,
coordonator Departament voluntariat Caritas Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 iunie: Iași (Caritas): Românii din Italia între respingere și acceptare


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat