Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Unitatea și Isus părăsit, scrisă de Chiara Lubich. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 14x20, are 112 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 12 lei.

Istoria Bisericii în secolul al XX-lea a fost marcată de personalitatea Chiarei Lubich, fondatoarea Mișcării Focolarelor. Trăirea ei interioară, resimțită în fața unei icoane a lui Isus răstignit și părăsit poate fi descoperită acum și de către cititorul român grație traducerii românești realizate de pr. Cristinel Fodor.

Cartea se deschide cu o introducere semnată de călugărul carmelit Jesus Castellano Cervera, în care scrie că "aceste pagini aparțin unei cărți de lumină. Au fost scrise de către Dumnezeu, prin intermediul Duhului Sfânt, într-un suflet care a lăsat să transpară cu puritate și responsabilitate eclezială tot ceea ce a primit".

În prima parte a cărții autoarea vorbește despre unitate, pornind de la constatarea că "astăzi lumea este caracterizată de multe tensiuni". "Și totuși, în ciuda acestor tensiuni, lumea tinde spre unitate. Este un semn al timpurilor". Tot aici, Chiara Lubich descrie rolul Mișcării Focolarelor în cadrul realizării dorinței de unitate.

Partea a doua a cărții, intitulată "Isus părăsit, cheia unității cu Dumnezeu", prezintă meditațiile autoarei în fața icoanei lui Isus părăsit. Sunt aduse o serie de fragmente de scrisori în care se face referire la Isus și la rolul lui în răscumpărarea omenirii și împăcarea acesteia cu Tatăl. Ca și în partea precedentă, se indică locul lui Isus părăsit în cadrul spiritualității focolarelor.

Partea a treia a cărții vorbește despre rolul lui Isus părăsit în unitatea dintre frați: "Isus părăsit nu este numai calea, cheia pentru unitatea sufletului nostru cu Dumnezeu. El este și cheia unității cu semenii, a modului de a-i iubi, a manierei de a ne iubi între frați".

Recomandăm această carte tuturor celor care, în fața provocărilor individualismului și egoismului contemporan, simt dorința de unitate cu Dumnezeu și cu frații.

Petru Ciobanu

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Euharistia, sacramentul carității lui Cristos. Aspecte istorice, liturgice, dogmatice și spirituale, scrisă de pr. Iosif Enășoae și Mădălina-Maria Martin. Cartea apare în formatul 14x20, are 322 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 20 lei.

Euharistia, sacramentul carității divine, este izvorul și culmea întregii vieți creștine, după cum afirmă Constituția dogmatică Lumen Gentium 11a Conciliului Vatican II și cuprinde tot binele spiritual al Bisericii, pe Cristos însuși, Pastele nostru, după cum ne învață și Decretul Presbyterorum Ordinis 5.

Sacramentul Euharistiei, care îl cuprinde și îl prezintă pe Isus Cristos, cu opera sa mântuitoare, ca fiind binele spiritual suprem al Bisericii, cred că merită să fie cât mai curând descoperit și cunoscut ca, apoi, să poată fi primit de către credincioși pentru binele lor actual și veșnic, cu mai mult interes și iubire.

Acest fapt ne-a determinat, pe cei doi autori ai acestei cărți, să analizăm și să aprofundam unele aspecte liturgice, istorice, dogmatice și spirituale, pentru a contribui la dezvoltarea și îmbogățirea informațiilor apărute în cărțile scrise anterior referitor la sacramentul Euharistiei.

Noutatea acestei lucrări nu constă în prezentarea unor idei inovatoare cu privire la Euharistie, ci ar consta, după aprecierea noastră, mai degrabă, în modul în care am abordat tematicile tratate.

Dacă un dicton latin creștin afirma: De Maria numquam satis, (Despre Maria niciodată nu se spune destul), cred că acest dicton parafrazat: De Eucharistia numquam satis, poate fi atribuit și Euharistiei, sacramentul inefabil, dătător de viață eternă.

Cartea poartă numele sugestiv de Euharistia, sacramentul carității lui Cristos și lansează unui cerc larg de cititori invitația de a o răsfoi și lectura, oferind astfel o portiță spre cunoașterea și meditarea marelui Mister al prezenței și a acțiunii lui Isus Cristos, în Euharistie, dar și pentru a-și arăta recunoștința față de Dumnezeu, prin primirea deasă și cu pregătirea adecvată a sfintei Împărtășanii.

Sper ca această carte să îmbogățească cunoștințele tuturor credincioșilor, dar mai ales să-i ajute să aprecieze la justa valoare sfânta Euharistie, pe care s-o adore așa cum se cuvine și să o primească cu deplin profit spiritual, uman și creștin.

Sfânta Fecioară Maria, femeia euharistică, așa după cum o numește papa Ioan Paul al II-lea în Scrisoarea enciclică Ecclesia de Eucharistia, să devină pentru fiecare creștin modelul excelent de imitat, în ceea ce privește primirea și adorarea sfintei Euharistii.

Pr. Iosif Enășoae

* * *

Unitatea și Isus părăsit,
Chiara Lubich, Ed. "Sapientia", 2010, ISBN 978-973-8980-81-5, 14x20 cm, 112 p., 12 lei

Euharistia, sacramentul carității lui Cristos. Aspecte istorice, liturgice, dogmatice și spirituale,
Iosif Enășoae, Mădălina-Maria Martin, Ed. "Sapientia", 2010, ISBN 978-973-8980-74-7, 14x20 cm, 322 p., 20 lei


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat